Comunitatile Algale - Bioindicatori ai Calitatii Apei

Cuprins disertatie Cum descarc?

I.INTRODUCERE. 4
II.CONSIDERATII TEORETICE
1.Rolul de bioindicatori al algelor. 5
2.Scurt istoric al cercetarilor algologice supra apelor curgatoare din Transilvania. 6
3.Caracteristicile fizico-geografice ale teritoriului cercetat (Bazinul Somesului Mic)
3.1. Geologia si morfologia. 7
3.2. Solurile. 9
3.3. Reteaua hidrografica. 9
3.4. Caracteristicile hidrologice. 10
3.4.1. Temperatura apei. 12
3.4.2. Particularitatile hidrochimice. 12
3.5. Clima. 13
III. CERCETARI EXPERIMENTALE
1. Materiale si metode
1.1. Metode de colectare. 14
1.2. Prelucrarea materialului. 14
2. Rezultate
2.1. Caracterizarea fizico-geografica a regiunii cercetate. 15
2.2. Caracterizarea generala a florei algale. 20
2.3. Compozitia calitativa si unele estimari asupra compozitiei cantitative. 37
2.4. Aspecte privind gradul de saprobitate al apei din Somesul Mic. 43
2.5. Dinamica sezoniera a comunitatilor algale. 46
2.6. Structura comunitatilor algale pe baza similaritatii floristice. 46
3. Discutii. 47
4. Concluzii. 51
IV.BIBLIOGRAFIE. 53


Extras din disertatie Cum descarc?

I. INTRODUCERE
Stabilirea starii ecologice a ecosistemelor acvatice continentale trebuie sa se faca pe baza elementelor de calitate biologice, tinand cont si de indicatorii hidromorfologici, chimici, fizico-chimici si de poluantii specifici care influenteaza indicatorii biologici. Evaluarea acestor elemente poate arata prezenta conditiilor naturale, alterari minore ale acestora sau amploarea impactului antropic si, respectiv, starea calitatii corpurilor de apa intr-o anumita perioada de timp. 
Elementele biologice care stau la baza evaluarii starii ecologice pentru Dunare si raurile mari vor fi luate in considerare conform urmatoarei ierarhizari: 1. fitoplacton; 2. fitobentos; 3. macrozoobentos; 4. macrofite/angiosperme; 5. pesti.
Compozitia calitativa si cantitativa a comunitatilor algale este utiliyata in studiile referitoare la efectele impactului antropic asupra ecosistemelor acvatice lentice si lotice. Algele prin preyenta lor sunt indicatori fini foarte sensibili la modificarile caracteristicilor fiyico+chimice ale apei sub influenta diverselor noxe de natura fizica, chimica sau biologica.
Modul de manifestare la actiunea poluantului este foarte diferita in functie de tipul poluantului, intensitatea si durata lui de actiune, precum si de prezenta unor fenomene de sinergism sau potentializare.
Datorita deversarilor de ape uzate industriale, agricole si menajere pot aparea modificari in cadrul comunitatilor de alge manifestate prin cresterea sau scaderea diversitatii algale, disparitia unor specii sensibile la concentrtii ridicate ale poluantului sau dezvoltarea unor populatii supradimensionale in cazul speciilor tolerante.
Tot aici putem mentiona si faptul ca in cazul deversarilor periodice de ape uzate, mai ales industriale din lacurile de decantare si sedimentare, speciile tolerante sau cele adaptate se pot dezvolta excesiv. Multe alge, in cazul poluarii organice pot trece de la nutritia autotrofa la cea heterotrofa (mixotrofa).
In aceste conditii am incercat sa surprindem unele modificari de ordin calitativ in cadrul comunitatilor algale din raul Somesul Mic si scoaterea in evidenta a unor specii cheie de indicatori ai poluarii apei in conditiile deversarilor de ape uzate agricole, industriale si menajere pe sectiunea cuprinsa intre Gilau-Apahida-Gherla
II. CONSIDERATII TEORETICE
1. Rolul de bioindicator a algelor
Comunitatile algale bentonice epipelice , epilitice sau epifite sunt utilizate in cadrul proceselor de biomonitoring al raurilor in multe tari (Safanova 1996, Bukhtiyorova 1999, Peterfi, Momeu 1985 ). In general se observa modificarea treptata a structurii cantitative si calitative relative a comunitatilor de diatomee dinspre partea superioara a cursului de apa spre cea inferioara. In puncte situate mai sus apar specii de ape curate si repezi de munte ca Diatoma anceps. Mai jos apar specii caracteristice apelor mai mult sau mai putin acide, cu continut mineral scazut. In puncte de cercetare cu localizarea putin mai joasa apare Diatoma vulgare ca dominanta.
Unul dintre multe aspecte ale efectului activitatilor umane asupra mediului natural este saprobizarea apelor ca rezultat al poluarii menajere, agricole si industriale. In sistemul calitatii apelor Sladecek spunea ca ,, baza unei evaluari biologice a calitatii apelor de suprafata este cat mai complet posibila determinand speciile de organisme care compun comunitatile, aprecierea lor din punct de vedere cantitativ si cunoasterea ecologiei lor". Asa numitul sistem al saprobiilor a fost elaborat de Kolkwity si Marson (1908, 1909) si cuprinde un nr. de specii care caracterizeaza diferite grade de incarcare a apei cu materii organice. La baza lui sta insusirea unor organisme de a se dezvolta in ape cu materii aflate in diferite stadii de descompunere. Prezenta unor organisme in zonele foarte poluate se explica prin toleranta lor fata de aceste conditii, iar prezenta altora doar in apele curate, prin sensibilitatea lor fata de mediul poluat. In sistemul saprobiilor sunt utilizati, ca indicatori ai calitatii apei, ambele categorii de organisme.
Algele detin o serie de trasaturi care le confera atributul de buni indicatori biologici ai calitatii apelor: sunt prezente si abundente in aproape toate tipurile de habitate acvatice si cosmopolite ca distributie geografica. Sunt foarte sensibile la modificarile de natura fizico-chimica din apa si multe specii prezinta cerinte si tolerante ecologice bine definite. Nu par sa aiba preferinte nete fata de un anumit tip de substrat. Au un ciclu de dezvoltare scurt si colonizeaza repede noile habitate, astfel incat modificarile la nivel de comunitati prezinta raspunsuri rapide la schimbarile mediului.
Diatomeele sunt utilizate in studiile de saprobitate, care pe langa caracterul cosmopolit ubiqvist au o sensibilitate fata de modificarile fizico-chimice ale mediului si gradului de incarcare organica. Acestea le-a stabilit statutul de bioindicatori si sunt utilizate in sistemele de biomonitoring.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunitatile Algale - Bioindicatori ai Calitatii Apei.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!