Consideratii cu Privire la Sanctiunea Juridica

Cuprins disertatie Cum descarc?

REZUMAT 2
Cap. I. Originile sanctiunii juridice 4
1.1.Raspunderea juridica ca raport de constrangere al carui obiect este sanctiunea 4
1.2. Sanctiunea nu se identifica cu constrangerea 5
1.3. Problema naturii si rolului sanctiunii juridice 5
1.4. Constituirea dreptului ca entitate si constituirea puterii publice - garantie a aplicarii sanctiunilor 6
1.5. Scurt istoric al normelor sanctionatorii: religioase, morale, civile si juridice 8
1.6. Caracterul sanctiunilor in epoca veche 12
1.7. Tipuri istorice de sanctiuni juridice 14
Cap. II. Fundamentarea stiintifica a raspunderii sociale - forme ale acesteia 15
2.1. Activitatea umana si dimensiunea normativa a acesteia 16
2.2. Raspunderea - componenta esentiala a oricarei forme de sanctionare sociala 17
2.3. Raspunderea si sanctiunea - doua fatete ale aceluiasi fenomen social. Sanctiunile pozitive 19
Cap. III. Raspunderea juridica - forma a raspunderii sociale 24
3.1. Evolutia sanctiunii juridice 25
3.2. Trasaturile specifice ale raspunderii juridice care o delimiteaza de celelalte forme de raspundere sociala 35
3.3. Conexiunea dintre responsabilitatea sociala si cea juridica 36
3.4. Diferentele existente intre responsabilitate si raspundere 39
3.5. Analiza privind paralela dintre responsabilitatea si raspunderea juridica 39
Cap. IV. Sanctiunile sociale; sanctiunea juridica - forma a sanctiunii sociale 42
4.1. Sanctiunea juridica - trasaturi definitorii 43
4.2. Definitia sanctiunii 45
4.3. Pedeapsa penala - specie a sanctiunii juridice 46
Cap. V. Definitii ale sanctiunii juridice 50
Cap. VI. Trasaturile si functiile sanctiunii juridice 57
Cap. VII. Clasificarea sanctiunii juridice 63
CONCLUZII 64
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA 68


Extras din disertatie Cum descarc?

REZUMAT
Cuvinte cheie: raport de constrangere, sanctiuni negative, sanctiuni pozitive, determinate, alternative, caracterul represiv - aflictiv .
Prin intermediul sistemului normativ de reguli societatea cauta sa-si protejeze existenta, sa se apere impotriva celor care ar atenta la integritatea ei. Prin urmare, in situatia nesocotirii comandamentelor normative impuse, societatea isi asuma dreptul de a interveni, de a sanctiona astfel comportamentele antisociale.
Raspunderea juridica este analizata in literatura de specialitate, ca un raport de constrangere al carui obiect este sanctiunea, dar sanctiunea nu se identifica cu constrangerea.
Analizand evolutia istorica a sanctiunii juridice, admitem ca aceasta este prezenta inca din vechime, din antichitate, odata cu aparitia primelor legi, unele dintre acestea fiind considerate ,,adevarate monumente juridice". Oamenii de stiinta dezbat problema naturii si rolului sanctiunii juridice. Desigur ca societatea este interesata ca normele juridice sa se respecte in primul rand din constiinta, fara a se recurge la sanctiuni si constrangere, de aceea prin diferite mijloace, cultura, mass-media s.a. se desfasoara o activitate de educare si influentare a cetatenilor in spiritul respectarii legilor. In functie de natura normelor incalcate si raspunderea antrenata va avea un caracter corelativ. Pentru ca rezonanta sociala a sanctiunii sa fie maxima si ca aceasta sa-si atinga scopul, adica eliminarea starii de insecuritate din societate si neincrederea in drept, se sporeste, astfel, efectul preventiv al aplicarii acestuia. Sanctiunea nu vizeaza decat aspectul negativ al raspunderii - reactia dezaprobatoare a societatii; in societatile moderne nu pot fi doar sanctiuni negative, ci si sanctiuni pozitive. In ambele ipostaze, dar mai ales in forma lor pozitiva, sanctiunile constituie un element puternic de control social. Aplicarea sanctiunii, in urma tragerii la raspundere, in cazul raspunderii juridice este asigurata prin forta de constrangere a statului, fata de celelalte forme ale raspunderii sociale.
Cap. I. Originile sanctiunii juridice
Dreptul ca fenomen social are finalitati complexe la nivel macro si micro-social referitoare la asigurarea coerentei, functionalitatii si autoreglarii sistemului social, in solutionarea conflictelor relatiilor interumane, in apararea si promovarea valorilor sociale, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. In acest sens, normele juridice orienteaza, stimuleaza, influenteaza si determina comportamente umane, interventia sa normativa specifica, de natura imperativa, fiind asigurata la nevoie prin forta de constrangere a statului .
1.1.Raspunderea juridica ca raport de constrangere al carui obiect este sanctiunea
Institutie fundamentala a dreptului, raspunderea juridica este definita ca un raport juridic de constrangere al carui obiect specific consta in sanctiunea juridica . Dupa un alt punct de vedere, raspunderea juridica reprezinta situatia derivata dintr-un raport juridic anterior, reprezentand un nou raport juridic ce isi gaseste izvorul intr-o fapta ilicita . In perioada interbelica, acest raport era considerat similar unei novatii, constand in transformarea unei obligatii preexistente intr-o alta obligatie .
Intr-o societate cu regim democratic autoritatea dreptului si dominatia legii sunt supreme, de necontestat. Obligativitatea dreptului este atat de puternica incat nimeni nu poate ignora normele de drept sub pretextul necunoasterii lor. "Nemo censetur, ignorare legem" (nimeni nu are voie sa nu cunoasca legea) este un adagiu formulat inca in dreptul roman, a carui consecinta este ca necunoasterea legii nu poate fi o scuza pentru absolvirea de raspundere si de aplicarea unei sanctiuni in cazul incalcarii normelor de drept.
Sanctiunea ce se aplica in cazul incalcarii normelor dreptului imbraca, in principiu, o forma speciala, fiind aplicata de organe special investite cu puterea de a judeca si decide prin hotarari, care, la nevoie, se aduc la indeplinire prin forta aparatului coercitiv al statului. Nici o persoana care a suferit o incalcare a drepturilor sale nu isi poate face singura dreptate.
1.2. Sanctiunea nu se identifica cu constrangerea
Sanctiunea nu se identifica intru totul cu constrangerea (forta coercitiva). 
Sfera conceptului sanctiunii juridice e mai larga decat ,,constrangerea". Exista unele sanctiuni juridice - de pilda, anularea unui act ilegal - care pot fi aplicate fara a se recurge la constrangere.
Desigur ca societatea este interesata ca normele juridice sa se respecte fara a se recurge la sanctiune si constrangere, de aceea prin diferite mijloace, scoli, organizatii sociale, de cultura, mass-media s.a. se desfasoara o activitate de educare si influentare a cetatenilor in spiritul respectarii legilor.


Fisiere in arhiva (3):

  • Consideratii cu Privire la Sanctiunea Juridica
    • Consideratii cu Privire la Sanctiunea Juridica.doc
    • Coperta 1.doc
    • Coperta 2.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!