Consideratii Privind Motivarea Resurselor Umane in Mediul Militar Romanesc

Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Sfarsitul secolului XX si acest inceput de secol XXI au marcat o dezvoltare exploziva a tuturor domeniilor de activitate pe glob. Aceasta dezvoltare a impregnat, in medii ca cel economic, social, psihoafectiv, noi cerinte si asteptari atat producatorilor cat si consumatorilor. Evolutia sinuoasa a cererii si ofertei a condus din partea companiilor la o politica de eficientizare a proceselor de productie. In prima instanta aceasta mutatie a produs efecte la nivelul tehnologiilor dar in timp s-a observat ca si mutatiile la cel de-al treilea factor principal de productie si anume personalul produc efecte considerabile in ceea ce priveste eficienta procesului de productie.
Astfel a inceput sa se dezvolte si sa se fundamenteze teoretic o noua stiinta, prezenta in viata de zi cu zi inca din perioadele timpurii ale omenirii, in toate aspectele vietii, dar care nu a fost tratata stiintific decat in a doua jumatate a secolului XX, si anume stiinta numita MANAGEMENT. 
Studiile efectuate in cadrul acestei discipline au reliefat un aspect deosebit de important in cadrul procesului de management si anume cel al motivarii resurselor umane.
Motivarea reprezinta activitatea prin care factorii de conducere trezesc(creeaza), mentin si intensifica interesul si dorinta executantilor pentru implinirea responsabila, integrala, din ce in ce mai bine, a atributiilor functionale, a misiunilor incredintate, invingand, prin eforturi constiente si tenace greutatile intampinate in calea spre obiectivele stabilite. 
Etimologic, motivatia provine de la latinescul "movere", care inseamna deplasare, sensul acesteia fiind de "suma a energiilor interne si externe necesare initierii si dirijarii comportamentului uman spre un scop a carui atingere va determina satisfacerea unei necesitati" .
Daca se are in vedere psihilogia umana s-ar putea spune ca motivatia este "un ansamblu de factori dinamici care determina conduita unui individ" .
Motivarea a existat in domeniul militar chiar din primele lupte pe care oamenii le-au purtat. Fie ca vorbim de resurse, bogatii, glorie, faima sau idei acesti factori motivationali au dus la confruntari militare in intreaga existenta a omenirii. Insa militarii moderni, datorita culturii organizationale acumulate in timp, a inlesnirii accesului la educatie si a dezvoltarii mijloacelor mass-media au nevoie de un sistem motivational complex care sa combine atat factori motivatori extrinseci, dar mai ales factori intrinseci pentru a asigura imboldul de moment cat si vointa necesara ducerii actiunilor militare de lunga durata.
Am ales aceasta tema deoarece consideram ca o identificare corecta a factorilor motivationali din armata Romaniei poate conduce, mai ales in contextul economic actual, la o motivare mai eficienta a militarilor chiar si fara suplimentarea resurselor financiare.
Principalele obiective ale acestei lucrari sunt identificarea sistemului motivational din armata Romaniei, diferentiat pe categoriile socio-profesionale existente in acest moment, identificarea unor factori motivationali de natura non-financiara care sa ajute la motivarea militarilor si formularea unor propuneri pentru liderii militari im scopul eficientizarii procesului motivational.
Am structurat aceasta lucrare pe trei capitole, doua care cuprind aspecte teoretice cu privire la tema aleasa, si un studiu de caz in care prin prisma aspectelor teoretice din primele doua capitole sa realizam o diagnosticare a sistemului motivational al militarilor din unitatea militara studiata.
In primul capitol al acestei lucrari am prezentat informatii ce tin de cultura organizationala, modul in care aceasta influienteaza cultura organizationala militara precum si modul in care cele doua culturi, atat cultura organizationala a unei natiuni cat si cea militara, influienteaza sistemul motivational al militarilor atat din tara noastra cat si al principalilor aliati NATO.
In cel de-al doilea capitol din prezenta lucrare am detaliat teoriile ce clasifica nevoile, acestea fiind baza dezvoltarii sistemului motivational. Totodata am prezentat cadrul conceptual al sistemului de recompense metode de motivare nonfinanciara.
In cel de-al treilea capitol am identificat factorii care genereza motivatia militarilor printr-o cercetare efectuata diferentiat pe categoriile socio-profesionale din Ministerul Apararii Nationale.
Motivarea militarilor a avut, are si cu siguranta va avea si in viitor un rol deosebit de important in fizionomia fenomenului militar. Cunoasterea nivelului motivatiei precum si identificarea si utilizarea acelor factori care au cele mai bune rezultate in motivarea militarilor va face in viitor, asa cum a facut-o si in trecut, diferenta inre victorie si infrangere.
1. CULTURA ORGANIZATIONALA MILITARA - "CATALIZATOR" AL NEVOILOR MILITARILOR
In acest capitol am abordat problematica culturii organizationale atat la nivelul mediului civil cat si la nivelul mediului militar deoarece consider ca factorii motivationali variaza de la o cultura organizationala la alta iar aceasta cultura a unei tari constituie baza culturii organizationale a armatei respectivei tari. Totodata am prezentat tipuri de culturi organizationale prezente in literatura de specialitate actuala cat si dimensiuni ale culturii organizationale general acceptate la nivel international.
Cultura organizationala constituie unul dintre elementele definitorii care marcheaza sistemul motivational al oricarei organizatii deci, implicit si pe cel al organizatiei militare. Astfel cultura organizationala modifica asteptarile membrilor organizatiilor similare, fapt ce are implicatii majore asupra stilului de conducere a managerilor/conducatorilor militari precum si a sistemului de recompense din interiorul organizatiei. Cunoasterea culturii organizationale si a factorilor ce o influenteaza poate conduce la sporirea performantelor organizatiei.
Fara indoiala cultura organizationala constituie unul din domeniile la moda ale managementului, cu o istorie relativ recenta. Practic, interesul pentru cultura organizationala s-a declansat in secolul al XX-lea. 
Una din cele mai complete prime definitii ce a fost formulata de Kroeber & Kluckhohn (1952), dupa o examinare exhaustiva a literaturii de specialitate din acea vreme in domeniul culturii, este urmatoarea : Cultura consta intr-un pattern, explicit si implicit in acelasi timp, si pentru un comportament invatat si transmis prin simboluri, constituite in achizitii distincte ale grupurilor umane, incluzand intruchiparea in artefacte; grija esetiala a culturii se indreapta inspre ideile traditionale si, in special, inspre valorile atasate acestora; sistemul cultural poate, pe de o parte, fi considerat producator de actiuni, pe de alta parte conditioneaza componentele unei viitoare actiuni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consideratii Privind Motivarea Resurselor Umane in Mediul Militar Romanesc.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!