Constitutia Uniunii Europene

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE.p 3
CAPITOLUL I  PRINCIPALELE ETAPE ALE CONSTRUCTIEI EUROPENE.p 5
I.1. Crearea Comunitatilor Europene si tratatele fondatoare.p 5
I.2. Instituirea Uniunii Europene. Tratate modificatoare.p 8 
I.3. Sistemul de drept al Uniunii.p 12
I.3.1 Natura juridica a Uniunii.p 15
I.3.2 Personalitatea juridica a Uniunii Europene.p 19
CAPITOLUL II  ELABORAREA TRATATULUI CONSTITUTIONAL.p 21
II.1 Avantajele si dezavantajele unui demers constitutional pentru Uniunea Europeana.p 21
II.2. Cristalizarea si evolutia optiunilor constitutionale la nivelul Uniunii.p 22
II. 3. Declaratia asupra viitorului Europei. Conventia Europeana.p 24
II. 4 Teme fundamentale si delimitari conceptuale in cadrul Tratatului Constitutional.p 29
CAPITOLUL III  PREZENTAREA TRATATULUI CONSTITUTIONAL.p 33
III.1. Semnarea Tratatului Constitutional. p 33
III.2. Structura Tratatului si modificarile aduse prin Tratat.p 34
CAPITOLUL IV  PREZENTUL TRATATULUI CONSTITUTIONAL SI 
VIITORUL UE.p 42
VI.1 Stadiul ratificarii.p 42
VI.2 Impasul creat de respingerea Tratatului.p 43
VI.3 Posibile evolutii privind viitorul constitutional al Uniunii Europene.p 45
CONCLUZII.p 50
BIBLIOGRAFIE.p 54
ABREVIERI.p 56


Extras din disertatie Cum descarc?

Se poate spune ca dorinta unei Europe Unite este o idee foarte veche. Multi ganditori, multe personalitati au gandit o astfel de Europa Unita inca din timpuri foarte vechi si au enuntat teorii, structuri, modalitati privind aceasta unitate. Emeric Cruce in 1623 propunea o federatie mondiala avand Europa drept pilon central. Ganditorii francezi Jean Jacques Rousseau, Charles Montesquieu se numara printre autorii de proiecte europene, iar Victor Hugo in timpul Revolutiei din 1848 a prezentat un proiect de constituire a Statelor Unite ale Europei proiect reluat la inceputul si in prima parte a secolului XX. Uniunea Paneuropeana propusa in 1923 de austriacul Coudenhove-Kalergi, Asociatia pentru Uniunea economica europeana a lui Charles Gide, planul federalist privind Europa propus de Aristide Briand sunt cele mai importante propuneri ce au anticipat evolutia ulterioare a Europei si au aratat necesitatea si dorinta de unire a popoarelor europene. 
Initiatorii constructiei europene erau constienti de importanta proiectului propus, dar nu si-au imaginat succesul extraordinar pe care il va avea. Prin amploarea si impactul fantastic pe plan european si mondial, acest proiect putem spune ca a schimbat destinul multor popoare europene prin asigurarea unitatii mult dorite si a oferit Europei un climat de prosperitate, siguranta si progres nemaiintalnit pana atunci.
Cele trei Comunitati europene au evoluat si s-au transformat in Uniunea Europeana, aceasta devenind una dintre cele mai de succes creatii din istoria relatiilor internationale si a dreptului international. UE este o realitate greu de descris si inteles, datorita complexitatii raporturilor juridice stabilite intre statele membre si institutiile comunitare dar si datorita ambiguitatii constructive pe care aceasta sintagma o implica. Aceasta ambiguitate trebuia clarificata, si in plus, noile realitati aparute au condus la necesitatea unei Constitutii Europene.
Lucrarea de fata isi propune ca obiectiv realizarea unei analize asupra prezentului dar mai ales asupra viitorului Uniunii Europene in ceea ce priveste Constitutia si evolutia sa cu toate implicatiile. Pentru realizarea acestui demers, prin utilizarea analizei comparative, voi proceda la:
1. Prezentarea evolutiei Uniunii Europene, pornind de la Comunitatile europene si punand accent pe tratatele fondatoare, tratatele modificatoare si sistemul de drept ce le guverneaza.
2. Enumerarea etapelor si a motivelor ce au condus la discutii privind necesitatea unei Constitutii pentru Europa.
3. Realizarea unei prezentari a Tratatului Constitutional adoptat, a structurii acestuia si a principalelor modificari aduse prin acest Tratat.
4. Prezentarea stadiului ratificarii Tratatului si a impasului creat la nivelul Uniunii de respingerea in doua tari a acestuia, precum si a posibilelor scenarii si evolutii ale Tratatului. 
Proiectul de Tratat Constitutional reprezinta un proiect maret dar si o necesitate. Toate statele europene l-au dorit iar aparitia lui era o etapa fireasca ce trebuia sa urmeze in evolutia UE, asezand cadrul institutional pentru un viitor pe termen lung, ultimul Tratat important al UE (cel de la Nisa din 2001) stabilind raporturile Uniunii doar pana in anul 2009. Tratatul a avut un impact deosebit, neputand trece neobservat, dar unele popoare europene au considerat ca este totusi prea mult. Unele prevederi, precum aparitia cetateniei europene au condus la un sentiment de nesiguranta si de teama in ceea ce priveste cetatenia nationala. Importanta Tratatului a fost umbrita de respingerea din Franta si Olanda, dar a deschis drumul negocierilor pentru imbunatatirea sa, neputand fi abandonat.
In 2007 toate statele Uniunii si-au reafirmat dorinta de adoptare a Tratatului, intrarea sa in vigoare fiind o dorinta unanima si necesara pentru viitorul european. Clarificarea unor aspecte, reformarea institutiilor pentru a raspunde noilor realitati trebuie realizate si tine doar de conducatorii europeni si mai ales de cetatenii europeni ca acesta sa se infaptuiasca pentru a putea continua acest proiect maret, UNIUNEA
CAPITOLUL I  PRINCIPALELE ETAPE ALE CONSTRUCTIEI EUROPENE
I.1 Crearea Comunitatilor Europene si tratatele fondatoare
Sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial a lasat o Europa intr-o situatie dezastruoasa. Majoritatea tarilor Europei Occidentale erau distruse, cu o economie desfiintata si multe localitati afectate de bombardamente. In plus, expansiunea si cresterea sferei de influenta a Uniunii Sovietice reprezentau un pericol real. Astfel, pentru a ajuta la reconstructia Europei, SUA au lansat la 5 martie 1947 planul Marshall. Prin acest plan, se ofereau tarilor europene un ajutor nerambursabil ( 90% donatii si 10% credite) pe o perioada de 4 ani. Oferit initiat tuturor tarilor europene, acest ajutor a fost acceptat doar de statele ce aveau sa formeze Europa Occidentala, acestea primind intre 1948 si 1952 12,5 miliarde de dolari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Constitutia Uniunii Europene.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!