Consultanta in Proiectarea Sistemeor Mecanice de Presare cu Consum Energetic Optim

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere .5
Cap.1. Mecanismul prelucrarii prin deformare plastica
1.1. Comportarea la deformare a materialelor.6
1.2. Clasificarea materialelor functie de comportarea lor la deformare.8
1.3. Deformarea materialelor. 9
1.3.1. Deformarea monocristalelor.9
1.3.2 Deformarea policristalelor.11
Cap. 2. Masini si utilaje de presare
2.1. Notiuni generale despre prese.13
2.2. Clasificarea preselor mecanice.15
2.3. Lantul cinematic principal al masinilor de deformare cu miscare principala rectilinie.16
2.4. Conditii cinematice si dinamice ale preselor.17
2.5. Lanturile cinematice ale masinilor-unelte de deformare.19
2.5.1 Lantul cinematic principal al unei masini de prelucrat prin deformare cu miscare rectilinie. .19
2.5.2 Lantul cinematic principal al unei masini de prelucrat prin deformare cu miscare de rotatie .22
2.5.3 Lanturile auxiliare.24
Cap.3 Proiectarea sistemelor mecanice de presare cu un consum energetic minim .25
Cap.4 Achizitia de date computerizata la stantarea tablelor metalice pe prese mecanice cu excentric.41
4.1 Marimile de masurat si datele obtinute.41
4.2 Standul experimental.44
4.3 Sistemul computerizat pentru achizitia de date.45
4.4 Analiza datelor obtinute .47
Bibliografia.51


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
OBTINEREA PIESELOR PRIN DEFORMARE PLASTICA
Prelucrarea materialelor metalice prin deformare plastica se bazeaza pe proprietatea de plasticitate a metalelor,adica pe capacitatea acestora de a capata deformatii permanente sub actiunea unor forte exterioare.
Prelucrarea metalelor prin deformare plastica (prin lovire) este cunoscuta si folosita de catre omenire cu peste 3000 - 3500 ani iHr,adica inainte de a se fi cunoscut metodele de obtinere a metalelor si aliajelor prin topire. Acest lucru este explicabil deoarece la inceput omul a gasit fierul in stare naturala, provenit din meteoriti, pe care l-a prelucrat prin lovire , modelind cele mai vechi obiecte de cult si arme de fier.
Prelucrarea prin deformare plastica a metalelor si aliajelor a constituit din cele mai vechi timpuri, nu numai mestesug, ci o adevarata arta( de exemplu , coloana metalica de langa Dehli, India,de pe vremea dinastiei Gunt,secolul VI-IV iHr.,are forma de trunchi de con, gol la mijloc, cu inaltimea de 18m si greutatea de 6,5t si nu de 18t cat ar fi avut daca ar fi fost obtinuta prin turnare fara gol interior).
Deformarea plastica a metalelor si aliajelor incepe sa se dezvolte si sa se perfectioneze continuu in pas cu progresul tehnic,fiind dependenta in primul rand de sculele si utilajele folosite la deformare.Evolutia acestora de la primele ciocane mecanice actionate de apa(secolul XIV) la cele cu comanda numerica si a preselor de la presele cu frictiune la presele hidraulice cu puteri de peste 100 000MN.
Utilizarea din ce in ce mai larga a deformarii plastice ca metoda etnologica de obtinere a pieselor este si rezultatul avantajelor pe care acesta le prezinta in comparatie cu celelalte metode de prelucare, astfel:
-realizeaza insemnate economii de material, deoarece prin aceasta metoda se obtine configuratia geometrica a piesei, corespunzatoare cu rolul functional, prin redistribuirea volumelor de material si nu prin indepartarea acestuia sub forma de aschii sau microaschii;
-permite realizarea unor piese cu configuratie de la cea mai simpla pana la
cea mai complexa, cu greutati variind de la cateva grame pana la cateva sute de
tone si cu dimensiuni de gabarit de la cativa milimetri pana la zeci de metri, unele
greu sau aproape imposibil de realizat prin alte procedee;
- permite obtinerea de piese cu proprietati functionale diferite si imbunatatite pe sectiune, in functie de cum s-a realizat deplasarea volumelor de material ca urmare a deformarii plastice, proprietati ce confera o comportare in exploatare mult mai buna decat a pieselor obtinute prin celelalte metode de prelucrare (turnare, aschiere, sudare etc.);
-productivitatea ridicata datorita executarii prelucrarii cu posibilitati largi de mecanizare si automatizare, cat si datorita obtinerii unor produse de configuratie simpla sau complexa, cu aceeiasi sectiune, pe lungimi foarte mari;
-realizeaza la un pret foarte scazut toata gama de semifabricate initiale pentru celelalte metode de prelucrare (turnare, sudare, aschiere etc.), cum ar fi:barele, tablele, profilele simple sau complexe, benzile, bilele, tevile, sarmele etc.;
-precizia dimensionala a pieselor prelucrate poate fi, dupa necesitate, foarte ridicata, piesele obtinute fiind interschimbabile si adesea rezultand cu dimensiunile finale chiar si pentru cazul utilizarii lor in industrii care necesita o precizie foarte ridicata (mecanica fina, electrotehnica, electronica etc.);
-realizeaza insemnate economii de manopera, deoarece in majoritatea cazurilor foloseste utilaje complet mecanizate si automatizate cu tendinte sporite de informatizare si chiar robotizare.
Toate aceste avantaje precum si tendintele actuale de obtinere a unor piese finite cat mai rapid, din materiale cu proprietati dintre cele mai diferite si fara prelucrari prin indepartarea de material sub forma de deseuri, fac din prelucrarea prin deformare plastica una din cele mai des si mai larg utilizate metode de prelucrare (la unele echipamente tehnologice ponderea pieselor componente obtinute prin deformare plastica poate depasi 60.70%). 
Exista chiar indicatori sintetici ce definesc dezvoltarea economiei unei tari direct din aceasta metoda de prelucrare: 
- raportul dintre productia de piese realizate prin turnare si deformare plastica; 
- productia de piese realizate prin deformare plastica raportata la o mie de locuitori; 
- raportul intre productia de piese obtinute prin deformare plastica si productia de otel etc.
Totusi si aceasta metoda prezinta o serie de dezavantaje cauzate de necesitatea unor forte de prelucrare mari, si anume:
- investitii initiale mari, deoarece necesita utilaje complexe si scumpe care trebuie sa dezvolte forte foarte mari;
- sculele utilizate sunt in general scumpe, de cele mai multe ori pentru fiecare categorie de piese obtinute prin deformare plastica fiind necesara o scula speciala, care nu mai poate fi utilizata la realizarea altor piese.
Avand in vedere avantajele si dezavantajele enumerate mai sus, prelucrarea prin deformare plastica trebuie aplicata atunci cand in urma studiilor tehnico-economice se dovedeste superioara in comparatie cu alte variante tehnologice si organizatorice de realizare a unei prelucrari.
Cap.1. Mecanismul prelucrarii prin deformare plastica
1.1. Comportarea la deformare a materialelor
Materialele existente in natura si utilizate in tehnica se deosebesc intre ele prin compozitia chimica si structura diferite si respectiv prin proprietatile tehnologice si functionale diferite. 
Din punct de vedere al comportarii la deformare a materialelor prezinta imortanta proprietatile lor elastice, plastice, vascoase si de rezistenta. Aceste proprietati pot fi apreciate cunoscand curba tensiune-deformatie specifica fiecarui material, curba ce poate fi ridicata in
urma incercarii la tractiune a unei epruvete avand forma prezentata in Fig. 1.1


Fisiere in arhiva (1):

  • Consultanta in Proiectarea Sistemeor Mecanice de Presare cu Consum Energetic Optim.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!