Contabilitate Anglo-Saxona

Cuprins disertatie Cum descarc?

Cuprins
INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I 
1.1 Caracteristici generale a sistemului contabil romanesc 3 
1.2 Caracteristici generale a sistemului contabil american 5
1.3 Scurta prezentare a celor doua societati incluse in studiu comparativ
FORD MOTOR COMPANY 6
AUTOMOBILE DACIA SA 7
CAPITOLUL II
2.1 Analiza comparativa a sistemelor de normalizare IFRS - US GAAP 9
2.2 Analiza comparativa a politicilor contabile utilizate in prezentarea 
situatiilor financiare 26
CAPITOLUL III 
3.1 Modul de prezentare a situatiilor financiare conform IFRS - US GAAP 29
3.1.1 Studiu comparativ privind prezentarea bilantului 31
3.1.2 Studiu comparativ privind prezentarea contul de profit si pierdere 36
3.1.3 Studiu comparativ privind prezentarea fluxurilor de numerar 38 
3.1.4 Studiu comparativ privind prezentarea capitalurilor proprii 41
CONCLUZII 43
BIBLIOGRAFIE


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Pentru a investi in afara, intreprinzatorii trebuie sa aiba la dispozitie informatii privind situatia si performanta financiara a intreprinderilor din alte tari. Aceste informatii trebuie sa fie similare celor pe care le au la dispozitie in propria tara - trebuie sa fie relevante, corecte si unitare. 
Istoricul elaborarii standardelor internationale de contabilitate incepe cu formarea, in 1973, a Comitetului pentru Standardele Internationale de Contabilitate. Acest comitet a fost creat printr-o intelegere survenita intre organisme profesionale ale contabililor din mai multe tari dezvoltate din punct de vedere economic. 
Incepand cu anul 1983, din acest comitet fac parte reprezentanti ai tuturor organismelor profesionale nationale care adera la Federatia Internationala a Expertilor Contabili (IFAC). 
In anul 2000, conducerea IASC - Comitetul Standardelor Internationale de Contabilitate a adoptat un nou act constitutiv a carui consecinta a fost formarea Fundatiei Comitetului Standardelor Internationale de Contabilitate in anul 2001. Membrii Consiliului Standardelor Internationale de Contabilitate (IASB) au inceput sa fie numiti de Fundatie, influenta directa a Federatiei Internationale a Expertilor Contabili disparand. Cuvantul ,,Comitee" (comitet) din denumirea organismului de dezvoltare a Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS) a fost inlocuit cu ,,Board" (consiliu) cu o semnificatie cu nuanta mai executiva si mai putin consultativa decat anterior. 
Fundatia are ca membri marile firme private de contabilitate, institutii financiare, banci centrale si de dezvoltare, alte organizatii profesionale contabile si organizatii internationale. Fundatia are ca scop dezvoltarea in interes public a unui set unic international de Standarde de Raportare Financiara cu aplicabilitate globala si promovarea cat mai larga a adoptarii acestuia. Modul de selectie si numire a conducerii Fundatiei urmareste asigurarea unei baze cat mai largi de abilitati profesionale, perspective, experiente si apartenente regionale pentru a facilita acceptarea universala a Standardelor. 
Preocuparea pentru standardizarea contabila este o activitate continua, standardele fiind promovate, adoptate, apoi amendate si in final inlocuite cu altele noi, dupa cum o cere dezvoltarea vietii economice mondiale. 
Pe plan international exista mai multe categorii de standarde de contabilitate, cele mai folosite fiind IFRS si GAAP
CAPITOLUL I
1.1 Caracteristici generale a sistemului contabil romanesc
In raport cu cele mai reprezentative culturi contabile contemporane: europeana si anglo - saxona, s-au conturat cele doua sisteme: monist si dualist.
Sistemele dualiste sunt caracteristice unui anumit tip de economie de piata, bazat pe transparenta si conceput ca un joc social.
Contabilitatea generala, sau financiara, e bazata pe norme unitare de organizare si conducere, ce sunt obligatorii pentru toate unitatile patrimoniale, avand ca obiectiv furnizarea de informatii necesare, atat pentru propriile nevoi, cat si in relatiile cu asociatii sau actionarii, clientii, furnizorii, bancile, alte persoane juridice si fizice. Cu toate avantajele pe care le prezinta contabilitatea financiara, se poate aprecia ca nu e adaptata la nevoile noilor informatii nascute din complexitatea structurilor economice si juridice contemporane. Ea este destinata descrierii trecutului, chiar daca, in evaluarea anumitor valori, se tine cont de perspectivele intreprinderii pe termen scurt si mediu (deprecieri de stocuri, amortizare degresiva etc.).
Contabilitatea de gestiune se organizeaza de fiecare unitate patrimoniala in functie de activitatea si nevoile proprii, avand ca obiective principale calcularea costurilor, stabilirea rezultatelor si rentabilitatii produselor, lucrarilor si serviciilor executate, intocmirea bugetului de venituri si cheltuieli pe feluri de activitati, urmarirea si controlul executarii pentru cunoasterea rezultatelor si furnizarii datelor cerute. Performanta contabilitatii de gestiune depinde de evolutia in timp a metodelor utilizate de manageri, proprietari, contabili, prin prelucrarea informatiilor. 
In conditiile organizarii contabilitatii in sistem dualist, functiile acestuia se localizeaza pe fiecare circuit. 
Astfel, contabilitatea financiara indeplineste: 
o functia de inregistrare completa a tranzactiilor intreprinderii in scopul determinarii periodice a situatiei patrimoniale si a rezultatului global; 
o functia de comunicare financiara externa (de informare a tertilor); 
o functia de instrument de verificare si de proba judiciara si fiscala; 
o functia de instrument de gestiune a intreprinderii; 
o functia de furnizare a informatiilor necesare realizarii sintezelor roeconomice; 
o functia de informare pentru analize financiare. 
Contabilitatea de gestiune are:
o functia de determinare a costurilor pe produse, lucrari si sectoare de activitate; 
o functia de determinare diferitelor marje si a rezultatelor analitice pe produse si activitati; 
Pana in 1990, Romania avea un sistem de contabilitate monist bazat pe o normare excesiva. Incepand cu anul 1994 se renunta la monism si se adopta sistemul dualist de origine latino - europeana avand ca referinta Planul Contabil General Francez.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate Anglo-Saxona.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!