Contabilitatea Operatiunilor de Leasing

Cuprins disertatie Cum descarc?

C U P R I N S
I N T R O D U C E R E 1
1. ASPECTE GENERALE PRIVIND TERMENUL DE LEASING 3
1.1 DEFINIREA CONCEPTULUI DE LEASING 3
1.2 SCURT ISTORIC AL CONCEPTULUI DE LEASING 6
1.3 AVANTAJELE SI LIMITELE LEASING-ULUI 10
1.4 IMPORTANTA LEASING-ULUI FATA DE ALTE OPERATIUNI FINANCIARE 14
1.5 LEASEBACK SI TRANZACTIILE DE VANZARE 20
1.6 LEASING-UL IN LEGISLATIA ROMANEASCA 21
1.7 PIATA DE LEASING IN ROMANIA 26
2. CONTRACTUL SI OPERATIUNILE DE LEASING 31
2.1 CONTRACTUL DE LEASING 31
2.1.1 OBIECTUL CONTRACTULUI DE LEASING 34
2.2 CLASIFICAREA OPERATIUNILOR DE LEASING 36
2.3 PARTICIPANTII LA OPERATIUNEA DE LEASING 40
2.4 SCHEME DE DERULARE SI FINANTARE A OPERATIUNILOR DE LEASING 42
3. REFLECTAREA IN CONTABILITATE A OPERATIUNILOR DE LEASING IN ROMANIA 46
3.1. LEASING-UL PREZENTAT PRIN PRISMA STANDARDELOR INTERNATIONALE DE CONTABILITATE - IAS 17 46
3.2 CONTABILITATEA OPERATIUNILOR DE LEASING FINANCIAR IN SITUATIILE FINANCIARE ALE LOCATARILOR 51
3.3 CONTABILITATEA OPERATIUNILOR DE LEASING FINANCIAR IN SITUATIILE FINANCIARE ALE LOCATORILOR 56
3.4 CONTABILITATEA OPERATIUNILOR DE LEASING OPERATIONAL IN SITUATIILE FINANCIARE ALE LOCATARILOR 60
3.5 CONTABILITATEA OPERATIUNILOR DE LEASING OPERATIONAL IN SITUATIILE FINANCIARE ALE LOCATORILOR 64
3.6 ASPECTE FISCALE: IMPOZITUL PE PROFIT - REGLEMENTARI SPECIALE 67
3.7 TRANSFERUL PROPRIETATII IN CONTRACTUL DE LEASING 69
4. STUDIU DE CAZ PRIVIND ANALIZA OPERATIUNILOR DE LEASING LA S.C. PUBLIFASHION S.R.L 71
4.1 MEDIUL FIRMEI 72
4.1.1 Macromediul firmei 72
4.1.2 Micromediul firmei 74
4.2 EVIDENTIEREA IN CONTABILITATE A OPERATIUNILOR DE LEASING 76
CONCLUZII SI PROPUNERI 83
B I B L I O G R A F I E 85
A N E X E 87


Extras din disertatie Cum descarc?

I N T R O D U C E R E
Prin aceasta lucrare mi-am propus sa analizez cat mai multe aspecte privind leasingul ca element de finantare intr-o intreprindere si cat de important este acesta fata de alte tehnici de finantare.
Motivul pentru care am ales aceasta lucrare este acela ca leasing-ul se refera la un domeniu aflat la inceputurile dezvoltarii sale in Romania, si aceasta vine tocmai dintr-o atenta observare si deplina intelegere a complexitatii mecanismelor economiei de piata: nu dreptul de proprietate asupra mijloacelor fixe genereaza profituri pentru companie, ci utilizarea cu maxim de randament a acestora.
Capitolul I este dedicat aspectelor generale privind termenul de leasing. Dupa mai multe definitii ale leasingului date de mari autori si cercetatori in domeniul leasingului, atat romani, cat si straini, am cautat sa prezint intr-un mod cat mai clar locul leasingului in cadrul tehnicilor de finantare. Tot in acest capitol am analizat importanta sa fata de alte operatiuni financiare si am prezentat intr-un mod sumar legislatia privind leasingul in Romania, dar si piata leasingului din tara noastra, tinand cont ca si aceasta piata a avut de suferit in urma crizei economice mondiale.
Pentru urmatorul capitol, cel de-al II-lea am optat pentru o prezentare amanuntita a operatiunilor de leasing facand referire la clasificarea si participantii acestor operatiuni, la care adaugat cateva din schemele de derulare si finantare a acestora si aspectele ce se regasesc intr-un contract de leasing. 
In cel de-al treilea capitol, atentia am acordat-o aspectelor generale privind contabilitatea operatiunilor de leasing in conformitate cu Standardul International de Contabilitate nr. 17 (IAS 17 - "Leasing"), precum si contabilizarea operatiunilor in situatiile financiare, atat la locator cat si la locatar, atat pentru leasing-ul financiar cat si pentru cel operational.
Capitolul IV reprezinta studiul de caz al acestui proiect. Am ales ca studiu de caz contractarea in regim de leasing financiar a unui echipament tehnologic de catre o societate comerciala. Exemplul meu a fost, pe cat posibil, axat pe etapele desfasurarii unui contract de leasing, dar si pe clauzele ce se regasesc intr-un astfel de contract.
In concluziile finale am reluat si subliniat aspectele principale puse si discutate in lucrare, reliefand cu aceasta ocazie cele mai importante idei la care am ajuns in urma cercetarii intreprinse.
Am ales si tratat cu multa placere si cu mult interes aceasta tema, cu dorinta de a aduce un plus de cunoastere in acest domeniu. Tema este incitanta prin actualitatea, extinderea si importanta ei, necesitand o laborioasa munca de documentare, dar si de cercetare, de coroborare si asamblare a informatiilor si cunostintelor necesare dezvoltarii ei, mai ales ca leasingul este cu mult mai apreciat si mai cautat, decat alte tehnici de finantare. Prin combinarea datelor teoretice cu cele practice am incercat a reliefa o serie de aspecte cu privire la leasing si etapele ce trebuie parcurse in cazul finantarii unui autoturism in sistem leasing.
O preocupare principala pentru elaborarea acestei lucrari, a fost utilizarea si valorificarea unei bibliografii, de cel mai inalt nivel, opera unor specialisti, cercetatori ai leasingului, recunoscuti in Romania si pe plan international.
Cu speranta ca aceasta lucrare va reprezenta un ajutor pentru cei ce doresc sa se informeze asupra leasingului, le-o dedic din tot sufletul impreuna cu urarile mele sincere de succes! 
1. ASPECTE GENERALE PRIVIND TERMENUL DE LEASING
1.1 DEFINIREA CONCEPTULUI DE LEASING
In literatura de specialitate se intalnesc o serie de formulari ale conceptului de leasing, insa o diferentiere se observa doar atunci cand leasingul este privit din anumite puncte de vedere ce le vom evidentia in urmatoarele randuri.
Definitia leasingului poate fi data atat din punct de vedere economic, cat si juridic.
Din punct de vedere juridic, leasingul reprezinta un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un lucru fara a plati imediat pretul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Operatiunilor de Leasing.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!