Contabilitatea și fiscalitatea SC MECHEL SA prin prisma TVA

Extras din disertație

INTRODUCERE
Datorita efectelor sale atat asupra consumatorulul cat si asupra interprinderilor si bugetului de stat, taxa pe valoarea adugata a fost in repetate randuri dezbatuta , analizata si criticata in literatura de specialitate . 
Interesul in abordarea acestei teme mi-a fost trezit de actualitatea acestei teme precum si impactului taxei pe valoarea adugata asupra unei intreprinderi , intr-o economie de piata , atat la nivel national cat si la nivelul international, in special in cadrul Comunitatii Europene .
Taxa pe valoarea adugata este un impozit indirect asupra consumului care are un caracter general, calculate si aplicata in fiecare stadiu al circuitului bunuriilor si serviciilor incepand cu procesul productie pana la stadiul consumului final. A aparut in Romania in anul 1993 , pe timpul regimului communist purtand numele de ,, Impozit pe Circulatia Marfurilor " . 
In conditiile trecerii de la economia de piata , impozitul pe circulatia marfurilor nu isi mai justifica mentinerea , iar introducerea taxei pe valoarea adugata a reprezentat un moment de cotitura in perfectionarea sistemului fiscal si a fost un pas important in reforma fiscala din Romania.
Am ales si tratat cu mult interes aceasta tema in lucrarea de fata , utila pentru teoria si practica contabila , avand ca obiectiv aducerea la cunostiinta a ultimelor informatii disponibile referitoare la taxa pe valoarea adugata si a impactului acesteia asupra intreprinderii , dar si asupra societatii. 
Lucrarea de fata este structurata pe 5 capoitole in care am prezentat aspectele importante referitoare la taxa pe valoarea adugata.
Titlul lucrarii ,,Contabilitatea si fiscalitatea S.C. MECHEL S.A. prin prisma TVA " se refera la prezentarea si contabilitatea unui impozit indirect care se datoreaza bugetului de stat .
Primul capitol l-am dedicat definiri si prezentari fundamentului dupa care taxa pe valoarea adugata a aparut in Europa si problematica fiscalitati taxei pe valoarea adugata in statele membre Comunitatii Europene si in Romania . 
Al doilea capitol cuprinde modelul roman de TVA dezbatand : sfera de aplicare , persoanele si operatiunile impozabile , faptul generator si exigibilitatea , baza de impozitare , cotele si calculul 
taxei pe valoarea adugata precum si drepturile de deducere si rambursare si nu in ultimul rand platitori de TVA. 
Al treilea capitol l-am dedicat prezentari principalelor documente justificative in materie de TVA , precum si prezentari principalelor operatii contabile si conturile aferente acestora. 
Al patrulea capitol reprezinta un studiu de caz , pentru evidenta practica a taxei pe valoarea adugata, intr-o intreprindere , intreprinderea aleasa fiind S.C. MECHEL S.A. , Campia Turzii.
Ultimul capitol l-am dedicat concluziilor generale , evidentiind si sintetizand principalele caracteristici , aspecte ale taxei pe valoarea adugata si impactul acesteia asupra mediului socio-economic.
METODOLOGIA LUCRARII 
Tema abordata este stimulativa prin importanta , actualitatea si extinderea ei , fiind necesara o cercetare si o documentare laborioasa de asamblare si confirmare a informatiilor si cunostiintelor necesare pentru atingerea obiectivelor formulate. 
Aceasta lucrare in vederea prezentarii si obtineri celor mai utile si actualizate informatii are la baza o metodologie de cercetare. Cuvantul ,,metodologie" provine din cuvintele grecesti ,,metodos" acare inseamna ,,drum " si ,,logos " care inseamna stiinta.
Metodele de cercetare pentru a-si putea indeplini scopul si pentru a ne putea furniza informatiile in mod adecvat , se bazeaza pe cateva principii si reguli necesare pentru culegerea si prelucrarea datelor si interpretarea informatiilor .


Fisiere în arhivă (1):

  • Contabilitatea si fiscalitatea SC MECHEL SA prin prisma TVA.doc

Imagini din acest disertație

Bibliografie

1. Grigorie - Lacrita (coord.) (2008) , Reglementari Contabile Conforme cu Directivele Europene , Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 
2. Hammersley, M. & Atkinson, P. (1993), Ethnography. Principles in Practice. Routledge, London 
3. Matis, D. & Pop, A. (coord.) (2010), Contabilitate financiara, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca 
4. Ristea, M. , Bavita, I. & Morariu, A. (2005), Contabilitatea financiara a intreprinderii , Editura Universitara , Bucuresti 
5. Tulai C., Altman Iacob S., Bizo D. & Tulai H. (2004) , Consumul si Fiscalizarea lui, Editura Eurodidact 
6. Tulai, C. & Serbu S. (2005) , Fiscalitate comparata si armonizari fiscale, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca 
7. Tulai C., (2007), Finante publice, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca 
8. *** HG nr.213 din 28.02.2007 publicata in M.O. nr.153 din 02.03.2007 
9. *** Legea nr. 82/1991 - Legea contabilitatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare 
10.*** Legea nr.161/2009 pentru aprobarea O.U.G. nr.118/2008 privind modificarea si completarea unor acte normative , publicata M.O nr.322/14.05.2009 
11. *** Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare 
12. *** Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare 
13. *** OMFP nr.2216 din 22.12.2006 publicat in M.O. nr. 1040 din 28.12.2006 
14. *** OMFP nr.155 din 31.01.2007 publicat in M.O. nr. 34 din 06.02.2007 
15. *** OUG 34/2009 
16. www.anaf.ro 
17. www.avocatnet.ro 
18. www.mfinantelo.ro


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!