Contractul de Mandat

Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I
Mandatul in dreptul civil
Sectiunea I. Mandatul cu reprezentare
1.1. Notiune si reglementare
Notiune. Potrivit art. 1532 C. civ. mandatul este un contract in puterea caruia o persoana se obliga, fara plata, de a face ceva pe seama unei alte persoa!ne de la care a primit insarcinarea.
Definitia data mandatului de Codul Civil, desi contine elementele ge!nerale ce caracterizeaza acest contract, are insa neajunsul de a nu-l delimita suficient de alte contracte civile (de exemplu, de contractul de antrepriza sau de contractul de munca).
In doctrina s-a apreciat ca mandatul este un contract, prin care o per!soana numita mandant imputerniceste o alta persoana numita mandatar sa o reprezinte la incheierea de acte juridice, in numele ei .
Din cele de mai sus rezulta ca, partile contractului de mandat sunt mandantul (persoana fizica sau juridica) care imputerniceste o alta per!soana sa incheie acte juridice pe seama sa si mandatarul (persoana fizica sau juridica) care se obliga sa incheie acte juridice in numele mandantului.
De mentionat ca, trimisul sau mesagerul nu pot fi asimilati mandatarului, ei executand, de re!gula, servicii care nu implica incheierea de acte juridice si, oricum, nu au ca!litatea de reprezentanti ai mandantului (activitatea lor putand fi calificata ca antrepriza).
In general, contractul de mandat este rodul exclusiv al vointelor reunite ale mandantului si respectiv, mandatarului, insa raporturile juridice de man!dat pot fi generate si de litera legii; de exemplu, art. 35 alin. (2) C. fam. insti!tuie prezumtia de mandat tacit reciproc intre soti in ceea ce priveste ac!te!le de administrare (si uneori chiar de dispozitie) cu privire la bunurile co!mune .
Mandatul are o plansa larga de actine: de la activitati simple de repre!zentare (de exemplu, exercitarea votului intr-un consiliu de administratie), pana la activitati complexe (de exemplu, administrarea unui patrimoniu) .
Reglementare. Sediul materie se afla in Codul civil, Cartea a III-a, Titlul IX ,,Despre mandat": Capitolul I ,,Despre natura mandatului", art. 1532-1538, Capitolul II ,,Despre indatoririle mandatarului" art. 1539-1545, Capitolul III ,,Despre obli!gatiile mandantului art. 1546-1551 si Capitolul IV ,,Despre diferitele moduri dupa care mandatul. 1552-1559 .
1.2. Caractere juridice si delimitare
1.2.1. Caractere juridice.
a). Mandatul este un contract consensual deoarece pentru incheierea lui valabila este suficienta simpla manifestare de vointa a partilor.
In practica, mandatul, ca instrumentum, se prezinta sub forma unui inscris, care de cele mai multe ori poarta numele de mandat, procura sau impu!ter!nicire. In limbajul juridic curent, se mai foloseste si termenul de ,,delegatie" (total inadecvat) .
Dovada mandatului se face, de regula, potrivit dreptului comun (art. 1191 alin. 1, 2, si 3), atat fa!ta de parti, dar si fata de tertul contractant (nu si de alti terti), respectiv inscris peste 250 lei, interdictia probei cu martori etc. Ca o exceptie de la regula de mai sus, daca mandatul este tacit do!va!da se va putea face atat intre parti cat si fata de terti prin orice mijloace de proba admise de lege, indiferent de valoarea actului .


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Mandat.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!