Contraventii

Cuprins disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I 4
ASPECTE GENERALE 4
1.1 Notiuni introductive 4
1.2 Contraventia - abatere administrativa 5
1.3 Autoritati ale statului care emit acte normative prin care se stabilesc si se sanctioneaza contraventiile 9
CAPITOLUL II 13
ELEMENTELE CONSTITUTIVE ALE CONTRAVENTIEI 13
2.1 Notiunea si trasaturile esentiale ale contraventiei 13
2.2 Elementele constitutive ale contraventiei 16
CAPITOLUL III 20
SANCTIUNILE CONTRAVENTIONALE 20
3.1 Sanctiunile contraventionale principale 20
3.2 Sanctiunile contraventionale complementare 27
CAPITOLUL IV 30
CAUZE CARE INLATURA CARACTERUL CONTRAVENTIONAL AL FAPTEI SI RASPUNDEREA CONTRAVENTIONALA 30
4.1 Cauze care inlatura caracterul contraventional al faptei 30
4.2 Cauze care inlatura raspunderea juridica a faptuitorului 39
CAPITOLUL V 42
CONSTATARE A CONTRAVENTIILOR 42
5.1 Sesizarea organelor de politie despre comiterea faptelor contraventionale 42
5.2 Aspecte teoretice si practice privind competenta de constatare a contraventiilor 45
5.3 Constatarea contraventiei 48
5.3.1 Modalitatea de constatare a contraventiei 48
5.3.2 Activitati preliminare ce trebuie intreprinse de agentul constatator pana la incheierea procesului-verbal 50
5.3.3 Continutul procesului verbal de constatare a contraventiei 51
5.3.4 Cazurile de nulitate si de anulare a procesului verbal de constatare a contraventiei 57
CAPITOLUL VI 60
EXECUTAREA SANCTIUNILOR CONTRAVENTIONALE 60
6.1 Criterii orientative de care trebuie sa se tina seama la aplicarea sanctiunii contraventionale 60
6.2 Formele procedurale de aplicare a sanctiunilor contraventionale 63
CAPITOLUL VII 78
CAILE DE ATAC 78
7.1 Plangerea indreptata impotriva procesului verbal de constatare 78
7.2 Recursul 81
7.3 Reexaminarea 82
CAPITOLUL VIII 84
EXECUTAREA SANCTIUNILOR CONTRAVENTIONALE 84
8.1 Executarea sanctiunilor contraventionale principale 84
8.2 Executarea sanctiunilor complementare 86
BIBLIOGRAFIE: 88


Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I
ASPECTE GENERALE 
1.1 Notiuni introductive
Orice societate exista si evolueaza pe baza unor legi, norme si reguli care formeaza, in intregul lor, un sistem normativ ce reglementeaza raporturile sociale care iau nastere intre indivizi, ca persoane fizice, sau intre acestia si diverse organisme sociale sau persoane juridice.
In cadrul acestui sistem normativ, ce guverneaza societatea, un rol important il au normele juridice care impun membrilor societatii un anumit comportament in raporturile ce le stabilesc cu alti semeni sau cu organisme sociale, si a caror incalcare, in raport cu caracterul si natura acesteia, atrage dupa sine raspunderi si sanctiuni disciplinare, contraventionale, materiale, civile, administrative sau penale. Acest lucru se intampla deoarece fiecare fapta care incalca regulile de conduita statornicite in societate, aparate prin norme de drept, prezinta un anumit grad de pericol social pentru buna functionare a raporturilor sociale.
In consecinta societatea este in drept sa se apere si sa ia masuri, prin organele de stat specializate, fata de orice persoana care incalca legea si normele de convietuire sociala.
Rezulta ca orice incalcare a normelor juridice atrage raspunderea juridica a persoanei care a savarsit-o, iar aceasta raspundere difera in functie de natura normei incalcate si a pericolului social al faptei.
Aceasta raspundere juridica decurge in mod obiectiv, din savarsirea unei fapte ilicite care naste dreptul statului de a aplica sanctiunea prevazuta de actul normativ incalcat si obligatia faptuitorului de a suporta consecintele juridice ale faptei comise.
Asa de exemplu, incalcarea unei norme de drept penal va atrage raspunderea penala si aplicarea unei pedepse prevazuta de legea penala, pe cand incalcarea unei norme juridice de drept administrativ va determina raspunderea administrativa a faptuitorului si aplicarea unei sanctiuni administrative.
In literatura juridica, uneori se pune semnul egalitatii intre raspunderea administrativa si cea contraventionala, alte ori raspunderea contraventionala este considerata in prezent o forma a raspunderii administrative, contraventia fiind o forma de manifestare a ilicitului administrativ, forma cea mai grava, iar regimul sau juridic este in mod preponderent un regim al dreptului administrativ, dar ea nu reprezinta forma tipica a raspunderii administrative, ci forma atipica, imperfecta.
Desi sunt controverse referitor la termenii de "raspundere administrativa" si "raspundere contraventionala" exista unanimitate de opinie in sensul ca temeiul tragerii la raspundere contraventionala il constituie fapta ilicita.
1.2 Contraventia - abatere administrativa 
Orice incalcare a normelor juridice pune in pericol sau lezeaza o anumita valoare sociala, aduce atingere unor relatii sociale sau interese ocrotite de ele. In raport de pericolul social al acestor incalcari si de natura relatiilor si intereselor lezate, faptele ilicite se clasifica in: infractiuni, contraventii si abateri disciplinare.
In legislatia noastra aceste categorii de fapte ilicite sunt stabilite si sanctionate prin acte normative emise de organele abilitate ale statului, iar problema diferentierii gradului de pericol social, de regula, se stabileste cu ocazia elaborarii acestora.
Faptele contraventionale pot fi savarsite printr-o actiune sau inactiune, ele reprezentand abateri administrative pe care legea si alte acte normative adoptate de organele puterii executive le denumesc contraventii.
Fapta contraventionala, fiind cuprinsa in notiunea generica de fapta antisociala, reprezinta o atingere adusa unor relatii sociale, care se stabilesc in sfera activitatii executive a statului, avand un grad de pericol mediu, fiind prevazuta si sanctionata prin norme de drept administrativ si contraventional.
Contraventiile sunt deci fapte ilicite ce aduc atingere relatiilor sociale de natura administrativa, civila ori relatiilor privind bunurile, persoanele sau interesele legitime ale acestora.
Totodata le pot constitui incalcari ale modului in care trebuie indeplinite indatoririle de serviciu de catre personalul angajat intr-o institutie publica.
a.- Caracterizarea contraventiei in raport cu infractiunea
Spre deosebire de infractiune, care are un grad de pericol social mai ridicat, cu consecinte mai grave, lezand valori sociale importante (ex. siguranta statului, viata si celelalte atribute ale persoanei, proprietatea etc.) la contraventie acest pericol social este mai redus, iar urmarile sale sunt mai restranse, neafectand valori importante.
Contraventiile se deosebesc de infractiuni si prin modul lor de reglementare juridica. Infractiunile sunt prevazute si pedepsite doar de Codul penal si legi speciale, pe cand faptele contraventionale sunt prevazute si sanctionate prin legi, ordonante sau hotarari ale Guvernului, precum si prin hotarari ale autoritatilor administratiei publice locale sau judetene.
De asemenea contraventia se deosebeste de infractiune si prin modul de sanctionare diferit. Astfel, infractiunile sunt pedepsite cu inchisoare penala sau amenda penala pe cand contraventiile sunt sanctionate cu avertisment, amenda contraventionala, obligarea contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, cu inchisoare contraventionala, precum si cu o serie de sanctiuni complementare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contraventii.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!