Contribuții cu privire la îmbunătățirea managementului activității sportive

Cuprins disertație Cum descarc?

Introducere  1
capitolul 1: FUNDAMENTELE TEoRETIcE ALE MANAGEMENTULUI 6
1.1. Definitii ale managementului  6
1.2. Functiile managementului general  19
1.3. Metode generale de management 21
1.3.1.Principiile managementului  21
1.3.2. Sistemul de management 22
1.3.3. concepte teoretice privind metodele generale de management 22
capitolul 2: PARTIcULARITATI ALE MANAGEMENTULUI IN SPoRT 48
2.1 Necesitatea dezvoltarii managementului sportiv 49
2.2 Managementul organizatiilor sportive 53
2.3 Particularitatile resurselor umane 55
Capitolul 3: CONTRIBUTIA MANAGEMENTULUI PARTICIPATIV LA IMBUNATATIREA MANAGEMENTULUI ACTIVITATII SPORTIVE 103
Capitolul 4: CONTRIBUTII CU PRIVIRE LA IMBUNATATIREA MANAGEMENTULUI ACTIVITATII SPORTIVE LA NIVELUL GRUPULUI SCOLAR ,,MIRON NICOLESCU" GIURGIU  131
Bibliografie  147
Concluzii  150


Extras din disertație Cum descarc?

Managementul ca proces stiintific de organizare si conducere a unitatii sportive, indiferent de importanta, marimea sau nivelul la care se situeaza aceasta, de competentele si raspunderile ce revin persoanei aflata in functie, presupune existenta unor specialisti capabili sa raspunda cerintelor activitatii de manager.
In acceptiunea actuala, managerul este persoana sau personalitatea care intruneste calitati de tehnician, jurist, ecomonist, sociolog, psiholog, insotite de o serie de aptitudini umane, care au darul sa favorizeze relatiile cu subalternii sau partenerii externi, in vederea asigurarii conditiilor pentru indeplinirea obiectivelor stabilite.
In plan relational si functional, managerul se afla intr-un sistem de atributii si raspunderi, ceea ce reclama atat cunoasterea profunda a problematicii teoretico-metodice a activitatii sportive, cat si a bazelor generale ale managementului care trebuie sa aiba notiuni de psihologie, sociologie, logica, drept, de protectie sociala,, de igiena, de economie si de administratie.
Prin pozitia si rolul care-i revin, prin atributiile si raspunderile sale, managerul reprezinta persoana care prin actiunile si deciziile sale determina in mare masura realizarea programelor si obiectivelor unitatii sportive.
La o analiza atenta si exigenta a calitatilor care se cer intruchipate in persoana managerului, acestea se impart in doua mari categorii:
- calitati subiective;
- abilitati specifice continutului activitatii 
Prima categorie de calitati sunt determinate de cunostintele manageriale, deprinderile, caracterul si educatia persoanei in cauza. In aceasta categorie pot fi incluse si inteligenta, energia, perspicacitatea, spiritul de initiativa, capacitatea de a lua decizii, stabilitatea emotionala, intuitia, supletea intelectuala, receptivitatea, sinceritatea, bunavointa, integritatea, spiritul de dreptate.
De asemenea, in aceasta categorie pot fi incluse si spiritul de disciplina, devotamentul fata de unitate, spiritul de raspundere.
Managerul trebuie sa dea dovada de initiativa, fermitate,,,, perseverenta, independenta si stapanire de sine, autocontrol, sinceritate, seriozitate, incredere in sine.
Pe de alta parte, in continutul activitatii, managerul trebuie sa demonstreze priceperi specifice, cunostinte de specialitate si generale si capacitate de a lucra cu factorul uman.
In indeplinirea atributiilor sale, managerul trebuie sa demonstreze ,o seama de insusiri care sunt absolut indispensabile in vederea indeplinirii cu eficienta a rolului de conducere.
Insusirile care se cer managerului se impart in doua categorii:b#%l!^+a?
- insusiri generale - imaginatie, putere de prevedere, flexibilitate, autorespectul, autoincrederea, speranta, capacitate de formulare a ideilor;
- insusiri de colaborare - tactul, bunatatea, amabilitatea, atitudinea corecta, exigenta, comunicarea, camaraderia etc.
In domeniul aplicativ al activitatii sportive se urmareste valorificarea aptitudinilor individului intr-un sistem organizat de selectie, pregatire si competitie, avand ca scop ameliorarea rezultatelor sportive, realizarea de recorduri si obtinerea victoriei. Sportul este un fenomen de amploare, capabil sa declanseze energii umane si sa mobilizeze resurse materiale si financiare ce pot fi greu comparate cu cele din alte domenii ale vietii sociale, evolutia sa din ultimele decenii, transformandu-l treptat intro industrie complexa, cu efecte economice si sociale asupra comunitatii umane. 
Sportul si managementul sportiv au nevoie de constientizare sociala si responsabilitate in teorii, tehnici, stiluri si metode de management. intelegerea sportului si managementului sportiv ajuta la dezvoltarea unor conceptii sanatoase ale responsabilitatii si actiunilor decizionale. 
Sportul presupune o selectie atenta, o pregatire stiintifica deosebita si obtinerea unor performante maxime in competitii, ajuta la formarea si perpetuarea unor valori ca: fairpla?-ul, munca, sacrificiu, loialitate si nu in ultimul rand disciplina. 
Din ce in ce mai multi manageri realizeaza astazi ca investitia in resursele umane le poate aduce castiguri substantiale pe termen lung. cei ce nu vor intelege suficient de repede aceasta idee risca sa iasa de pe "piata" incet, dar sigur pentru ca managementul resurselor umane reprezinta "coloana vertebrala" a unei companii, are o legatura directa cu productivitatea, cu performanta si cu succesul. 
Managerul este cel mai important personaj al organizatiei, indiferent de ipostazele in care se afla: director general, presedinte, director executiv, vicepresedinte, director de departament, antrenor, etc. ?cesta exercita procese de management cu intensitati variabile, in functie de pozitia ierarhica pe care o ocupa in configuratia structurala a organizatiei, adicaadopta decizii prin care influenteaza deciziile si actiunile altor persoane. 
Necesitatea aprecierii personalului sau a evaluarii performantelor in munca, indiferent de domeniul de activitate a dus la elaborarea a numeroase metode si tehnici de apreciere a personalului sau la aparitia sistemelor de evaluare a performantelor. Evaluatorul va judeca performanTa in raport cu obiectivele propuse. metodele de evaluare aplicate trebuie sa conduca la producerea de informatii relevante in raport cu ceea ce se urmareste in evaluare. o evaluare corecta ofera sanse egale tuturor angajatilor, plaseaza toti candidatii in conditii egale fara a defavoriza sau avantaja pe unii sau pe altii. Evaluarea si controlul trebuie efectuate sistematic, sa se desfasoare cu autoritate si competenta, spre a conduce la imbunatatirea activitatii sportive prin cresterea eficientei si eficacitatii. 
Metodele de conducere trebuie sa urmareasca utilizarea eficienta a mijloacelor si instrumentelor de munca, cresterea eficientei activitatii sportive, realizarea obiectivelor si solutionarea echitabila a problemelor, afirmarea personalitatii angajatilor, cresterea gradului de integrare a lor in organizatia sportiva si cresterea satisfactiei in munca.


Fisiere în arhivă (1):

  • Contributii cu privire la imbunatatirea managementului activitatii sportive.doc

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Bibliografie

M. Bruhn,.Marketing, Editura Economica, Bucuresti, 1999;
Danaiata I. - Note de curs;
Danaiata I., Parjol N. - conducerea unitatilor din industrie, constructii si transporturi, Universitatea de Vest Timisoara, 1980; 
Drucker P. - The Age of Discontinuity, New York, 1970;
Dumitrescu M. - Introducere in management si management general, Editura Eurounion, oradea, 1995;
Ph. Kotler, Managementul marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 1997;
Kuehl charles, s.a.	- Small Business Planning and management, Second Edition, Grand Hill, 1990;
Manolescu A., Lefter V. - Managementul resurselor umane, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995;
Maslow A. - A Theory of Human Motivation, Psychological Review, vol. 50, 1943; 
Mathis R., Nica P., Rusu c. - Managementul resurselor umane, Editura Economica, Bucuresti, 1997;
Mitrea, D.,(2000) -Marketingul sportiv. Ed. Ex.Ponto constanta;
Nicolescu o., Verboncu I. - Management, Editura Economica, Bucuresti, 1995;
Nicolescu o. - Management comparat, Editura Economica, Bucuresti, 1997;
Nicolescu o. (coordonator) - Sisteme, metode si tehnici manageriale ale organizatiei, Editura Economica, Bucuresti, 2000;
oprisan V., (2002) - Marketing si comunicare in sport. Ed.Uranus, Bucuresti;
Philip K.(1997) - Managementul marketingului;
Sashkin M. - Participative management is an ethical imperative, 1984;
Stancioiu I., Militaru Gh. - Management-Elemente fundamentale, Editura Teora, 1998 
Taran N. - Managementul inovatiei, Editura Anacord, Timisoara, 1995;
Voicu, V.,(2005) - Legislatie, management si marketing in educatie fizica si sport;
Vroom V., Yetton P. - Leadership and Decision Making, University of Pittsburg Press, 1993;   
Zorlentan T., Burdus E., - Managementul organizatiei, Editura Economica, caprarescu G. Bucuresti, 1998;
Shank, M.D., (2005), Sport Marketing. A Strategic Perspective, Ed. a IIIa, New Jersey, Editura Prentice Hall, Pearson Education;
Beju, Liliana Dana (2000) - Bazele teoriei sistemelor, Editura Universitatii ,,Lucian Blaga" din Sibiu, Sibiu;
Burdus, Eugen (2007) - Fundamentele managementului organizatiei, Editura Economica, Bucuresti;
constantinescu, Paul (1999) - Modelarea unitara a genezei si dezvoltarii sistemelor, Editura Tehnica, Bucuresti;
constantinescu, Paul (1990) - Sinergia si geneza sistemelor, Editura Tehnica, Bucuresti;  cristea, Ioana (2000) - Management sportiv - compendiu, Editura Ex. Ponto, constanta; Drucker, F. Peter (2004) - Managementul viitorului, Editura ASAB, Bucuresti;
Dumbrava, Ionel (2001) - Managementul general, Editura Fundatiei Romania de maine, Bucuresti;
Katz, Daniel, Kahn, L. Robert (1966) - Psihologia sociala a organizatiilor, New York;
Wiley  Lock, Dennis (2000) - Management de proiecte, Editura codecs, Bucuresti;
Malita, Mircea (1972) - Aurul cenusiu - eseuri rostite, Editura Dacia, Bucuresti;
Marcu, Vasile (1980) - Revista de Educatie Fizica si Sport, nr. 6, p. 12, Pentru o abordare sistemica in cercetarea educatiei fizice si sportului;
Marolicaru, Mariana (1992) - Abordarea sistemica in educatie fizica, Editura Universitatii din cluj-Napoca, cluj-Napoca;
Nicolescu, ovidiu, Verboncu, Ion (1999) - Management editia a III a revizuita, Editura Economica, Bucuresti;
Purcarea, Ana, Niculescu, constantin, constantinscu, Dumitru (2002) - Management. Elemente fundamentale, Editura Niculescu, Bucuresti;
Stancioiu, Ion, Militaru, Gheorghe (1998) - Management. Elemente fundamentale, Editura Teora, Bucuresti;
Verzea, Ion, Gabriel, Marc, Richet, Daniel (1999), Managementul activitatii de mentenanta, Editura Polirom, Bucuresti.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!