Controlul Fiscal - Mecanism de Combatere a Evaziunii Fiscale in Romania

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Cap.1. Conceptul de control fiscal si inspectie fiscala
1.1. Controlul fiscal - forma specifica de control in conditiile economiei de piata
1.2. Controlul - functie a managementului 
1.3. Formele si functiile controlului financiar - fiscal
1.4. Conceptul de inspectie fiscala 
1.5. Modalitati de efectuare si finalizare a inspectiei fiscale
1.6. Evaziunea fiscala - concept, clasificare si participantii pe categorii de obligatii fiscale
1.7. Contraventii sau infractiuni privind faptele de evaziune fiscala
Cap.2. Metodologia efectuarii inspectiei fiscale
2.1. Principii generale de efectuare a inspectiei fiscale
2.2. Instiintarea contribuabilului 
2.3. Pregatirea inspectiei fiscale
2.4. Desfasurarea inspectiei fiscale
2.5. Finalizarea controlului fiscal
Cap.3. Organizarea si exercitarea inspectiei fiscale privind impozitele indirecte ( TVA si accizele)
3.1. Controlul declaratiilor privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat
3.2. Exercitarea inspectiei fiscale asupra modului de calcul si virare la buget a T.V.A.
3.3. Inspectia fiscala exercitata asupra modului de calcul si virare la bugetul general consolidat a accizelor
3.4. Eficienta inspectiei fiscale
CONCLUZII
Studiu de caz
Bibliografie


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Controlul fiscal este instrumentul pe care il au la indemana puterile publice pentru supravegherea si determinarea prin metode si tehnici specifice, asigurarii constituirii resurselor financiare publice, in speta a veniturilor fiscale, parte covarsitoare a celor dintai. 
Totodata, prin control fiscal se intelege ansamblul activitatilor destinate a asigura respectarea obligaiilor de declarare si calculare corecta, precum si de plata la termenele legale a impozitelor, taxelor si altor varsaminte obligatorii datorate bugetului de stat , bugetelor locale si bugetelor fondurilor speciale, denumite in general obligatii fiscale.
Cunoasterea de catre organele competente a modului de desfasurare a activitatilor economice in conditiile legale si ale liberei initiative este o cerinta a conducerii pe baza criteriilor de profit. 
Controlul fiscal are drept scop cresterea gradului de conformare fiscala a contribuabililor si reducerea fenomenului evazionist.
Controlul fiscal permite administratiei fiscale ca in termenul de prescriptie sa constate si sa inlature omisiunile, subevaluarile si erorile de impozitare.
Potrivit legii, sunt supuse controlului fiscal persoanele fizice si juridice, romane si straine, care au obligatii fiscale si care se numesc contribuabili. 
Ministerul Finantelor ia masurile necesare pentru: asigurarea echilibrului bugetar si aplicarea politicii financiare a statului, cheltuirea cu eficienta a resurselor financiare.
Controlul fiscal presupune respectarea unor reguli unitare de actiune si adoptarea unor procedee, tehnici si modalitati sau instrumente de control specifice, care raman general valabile.
a) Din punct de vedere al scopului pentru care este efectuat, controlul fiscal
poate fi:
- informativ care are un caracter educativ, avand drept scop informarea agentilor economici nou inregistrati asupra drepturilor si, mai ales asupra obligatiilor fiscale ce le revin;
- de rutina, care are scopul de a mentine legatura cu contribuabilii si urmarirea modului de respectare a obligatiilor de inregistrare ca platitori de impozite si taxe si de respectare a obligatiilor fiscale.
b) Din punct de vedere al sferei de cuprindere a impozitelor si taxelor, controlul fiscal poate fi:
- general, atunci cand sunt cuprinse in verificare toate impozitele si taxele datorate de contribuabil. Acest control este considerat normal si se realizeaza la sediul platitorului, avand drept scop controlul tuturor aspectelor privind aplicarea de catre contribuabil a legilor si reglementarilor fiscale pe o perioada mai indelungata de timp, de regula de la ultimul control fiscal pana la zi;
- partial, cand se efectueaza controlul anumitor categorii de impozite si taxe. Controlul general este specific economiilor cu un sistem fiscal integrat, in timp ce controlul limitat se regaseste in tarile care au administratii diferite pentru impozite si taxe.
c) Din punct de vedere al operatiunilor supuse controlului fiscal, acesta poate fi:
- complet, cand sunt controlate toate operatiunile, documentele si evidentele care stau la baza calcularii si urmaririi unui impozit;
- selectiv, cand sunt controlate numai anumite operatiuni , documente sau perioade cu privire la calculul si evidenta unui impozit.
d) Din punct de vedere al cunoasterii realitatii unor operatiuni ce nasc obligatii fata de stat, controlul fiscal poate fi:
- documentar, cand inspectorul fiscal examineaza forma si continutul evidentelor pentru stabilirea realitatii si legalitatii operatiunilor, pe baza documentelor prezentate de contribuabil. Scopul principal al controlului este compararea evidentelor contabile si a documentelor primare cu datele din declaratiile depuse de contribuabil, in vederea stabilirii corectitudinii sumelor platite precum si a respectarii termenelor de plata;
- faptic, atunci cand se controleaza existenta mijloacelor materiale si banesti si modul cum acestea sunt reflectate in contabilitate.
Pornind de la faptul ca resursele financiare publice se constituie si se gestioneaza printr-un sistem unitar de bugete (bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale de stat, bugetele locale, etc.), controlul fiscal trebuie vazut ca un instrument important de realizare a veniturilor fiscale cuprinse in aceste bugete.
Controlul fiscal cuprinde controlul declaratiilor depuse de contribuabili, al documentelor utilizate pentru stabilirea impozitelor si taxelor, cat si controlul altor documente depuse de contribuabili in scopul obtinerii unor deduceri, restituiri sau rambursari.
De asemenea, controlul fiscal urmareste:
- incasarea tuturor impozitelor si taxelor datorate de contribuabili la termenele prevazute in legi si in cuantumul stabilit in functie de baza de impozitare si cotele care se aplica acesteia;
- depistarea impozitelor si taxelor sustrase de la plata catre bugetul de stat ori bugetele locale si atragerea lor la aceste bugete in functie de destinatia prevazuta prin lege sau norme;
- semnalarea unor carente legislative care favorizeaza evaziunea fiscala sau ingreuneaza incasarea la buget a veniturilor fiscale pentru a furniza fundamentele pentru imbunatatirea legislative.
In acest sens, contribuabilii sunt obligati sa declare cu sinceritate la termenele legale veniturile realizate, bunurile mobile si imobile aflate in proprietate sau obtinute cu orice titlu legal, precum si alte valori care genereaza titluri de creanta fiscala. Cand legea nu prevede obligatia de depunere a declaratiei de impunere, contribuabilii raspund de declararea corecta a obligatiilor fiscale , in conditiile prevazute de lege. De asemenea, contribuabilii sunt obligati sa evidentieze veniturile realizate si cheltuielile efectuate din activitati desfasurate, prin intocmirea registrelor sau a oricaror altor documente prevazute de lege.
Pentru realizarea finalitatii controlului fiscal este necesare indeplinirea urmatoarelor cerinte:
- un cadru organizatoric care sa defineasca responsabilitatile celor carora li se confera atributii de control fiscal, precum si sa asigure garantii de realizare a acestor atributii in afara oricaror imixtiuni din afara sistemului fiscal [n realizarea activitati de control, dar si in afara oricaror abuzuri din partea organelor de control fiscal;
- un cadru legislativ cat mai simplu, mai complet si mai elastic (in sensul permiterii perfectionarii rapide a cadrului legislativ in vederea inchiderii oricaror portite de evaziune);
- un personal calificat si motivat care sa realizeze in conditiile cele mai bune activitatea de control;


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Fiscal - Mecanism de Combatere a Evaziunii Fiscale in Romania.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!