Controlul Preventiv si Ulterior al Cheltuielilor Exercitat de Trezorerie

Cuprins disertatie Cum descarc?

Cap. I. ROLUL SI IMPORTANTA CONTROLULUI IN ECONOMIA DE PIATA 4
1.1. Conceptul de control financiar si contextul general al controlului in economia de piata 4
1.2. Obiectul, importanta si rolul controlului financiar 5
1.3. Organismele care realizeaza activitatea de control financiar. Principalele acte normative care reglementeaza activitatea de control financiar 8
Cap. II ORGANIZAREA TREZORERIEI PUBLICE 10
2.1. Necesitate si concept 10
2.2. Organizare si atributii 12
2.3. Principii si mecanisme de functionare ale trezoreriei finantelor publice 19
Cap. III. CONTROLUL PREVENTIV SI ULTERIOR AL CHELTUIELILOR EXERCITAT DE TREZORERIE 24
3.1. Controlul financiar al statului pe linia utilizarii resurselor 24
3.2. Controlul preventiv exercitat de Trezoreria Statului 28
3.3. Controlul ulterior sau de ghiseu, exercitat de Trezoreria Statului 33
3.3.1. Controlul ce vizeaza aspectul de forma 34
3.3.2. Controlul respectarii disciplinei bugetare 34
3.3.3. Controlul respectarii temeiului legal 35
3.4. Controlul operatiunilor 41
BIBLIOGRAFIE 43


Extras din disertatie Cum descarc?

Cap. 1. ROLUL SI IMPORTANTA CONTROLULUI
IN ECONOMIA DE PIATA
1.1. Conceptul de control financiar si contextul general al controlului in economia de piata
Societatea romaneasca parcurge o perioada de profunde prefaceri, generate de trecerea de la un sistem centralizat la un sistem democratic, care preocupa atat economistii, oamenii de actiune-guvernantii, cat si oamenii de stiinta, ceea ce pune in centrul intrebarilor si implicit al raspunsurilor, problematica economica. 
Trecerea Romaniei la o economie de piata, al carui fundament il constituie proprietatea privata si al carui mecanism presupune coroborarea si imbinarea organica a legilor pietei cu actiunea statului, se dovedeste a fi un proces complex si cu largi implicatii, un proces dificil si de durata.
Aceasta economie nu e lipsita de inechitati si abuzuri, iar unele dintre acestea sunt grave, dar in acelasi timp este clar faptul ca, intreprinderea particulara moderna si spiritul intreprinzator, cuplat cu democratia politica, ofera cea mai buna perspectiva de pastrare a libertatii si ofera cele mai accesibile cai de dezvoltare economica si prosperitate generala. Premisa libertatii, a riscului si a sansei este factorul care leaga economiile de piata moderne cu democratia politica.
Autonomia agentilor economici poate fi inteleasa numai intr-un sistem de interactiune si interdependente in care fiecare, indiferent de domeniul si de forma de organizare a activitatii sale, are nevoie de ceilalti, condusi ei insisi de propriile lor interese.
Intr-o economie de piata, in care activitatile economice se concretizeaza in obtinerea profitului si a satisfactiilor, aceasta libertate a agentilor economici trebuie inteleasa ca o raspundere, ca o imensa responsabilitate pe care acestia o au fata de sine, fata de societate. In societatea contemporana, economia de piata, ca forma de organizare a vietii economice, se realizeaza prin intermediul agentului economic-firma.
In economia de piata orice agent economic are ca scop realizarea de profit.
Astfel, agentii economici sunt supusi examenului riguros, exigent dar drept al pietei, avand la baza cererea-oferta, care opereaza dupa criteriul eficientei, al concordantei activitatii economice cu nevoile reale ale consumatorilor.
Pentru a obtine profit, ei au nevoie de o inalta capacitate de adaptare la cerintele si legile pietei, ale concurentei loiale. Pe langa aceasta, agentii economici mai au nevoie de aport material, financiar, uman - fizic si de inteligenta.
O conditie esentiala a obtinerii profitului este operatia reala si operativa cu privire la patrimoniul, activitatea economica si comerciala desfasurata si de rezultatele acesteia- pierdere sau profit.
Cunoasterea situatiei patrimoniului si a capacitatii acestuia de a genera profit, a solventei comerciale, ori a falimentului in care se pot afla agentii economici la un moment dat, este asigurata atat cu ajutorul contabilitatii reale operative si stiintific organizate cat si al controlului financiar organizat si exercitat in mod exigent si competent.
Asigurarea corectitudinii, exactitatii si realitatilor cu privire la situatia unui agent economic constituie o problema de mare raspundere a controlului financiar.
Prin control, conducerea isi asigura informarea reala, dinamica, preventiva care ridica valoarea concluziilor si calitatea deciziilor. Controlul patrunde in esenta fenomenelor si contribuie la conducerea stiintifica si eficienta, sesizeaza aspecte negative in momentul in care acestea se manifesta ca tendinta si intervine operativ pentru prevenirea si lichidarea cauzelor.
Controlul, ca forma de cunoastere este lipsit de sens daca nu se manifesta si ca forma de perfectionare a modului de gestionare a patrimoniului si de organizere si conducere a acestuia.
Pe aceasta linie controlul are ca directii esentiale:
- organizarea mai buna a muncii;
- intarirea ordinii si disciplinei in organizarea si desfasurarea activitatii economice, a disciplinei tehnologice;
- gospodarirea mai atenta a mijloacelor de munca, materiale si financiare;
- descoperirea operatiilor nereale, neeconomice si nelegale;
- preintampinarea aparitiei deficientei, neregulilor si a pagubelor;
- evaluarea eficientei rezultatelor obtinute;
- recuperarea abaterilor constatate si perfectionarea activitatii viitoare.
Controlul, in aceptiunea lui semantica, este o analiza permanenta sau periodica a unei activitati, a unei situatii, pentru a urmari mersul si pentru a lua masuri de imbunatatire.
El este o supraveghere continua, morala sau materiala.
Controlul este o verificare, o inspectie atenta a corectitudinii unui act, o examinare minutioasa sau puterea de a conduce ca un instrument de reglementare a unui mecanism, a unui proces.
In concluzie, controlul este o functie a conducerii, un mijloc de cunoastere a realitatii si de cercetare a erorilor. Este o componenta intrinseca a managementului, iar din punct de vedere al exercitarii sale, este o activitate umana, autonoma si specifica, care serveste atat conducerii firmei societatilor si partenerilor ei cat si autoritatilor publice si chiar populatiei.
Astfel controlul are mai multe functii specifice dintre care mentionam:
- functia de prevenire si functia de perfectionare;
- functia de constatare a situatiei si functia de cercetare;
- functia de cunoastere si functia de evaluare;
- functia educativa si functia stimulativa.
1.2. Obiectul, importanta si
rolul controlului financiar
Controlul financiar cuprinde in sfera sa, sub aspect legal, teoretic si practic, problematica foarte complexa, specifica domeniului economic si financiar in interactiunea si conditionarea sa reciproca cu domeniul tehnic-tehnologic, juridic etc.
Controlul financiar cerceteaza viata economica la nivel micro si macroeconomic, privita prin prisma corectitudinii operatiilor, dar si a eficientei cu care sunt gospodarite, utilizate si cheltuite, resursele materiale, financiare si umane.
Gradul de dezvoltare economico-social, diversitatea de activitati si inter-relatiile ce se stabilesc intre acestea determina, la nivel de concept, continutul controlului, care cuprinde in obiectul sau de activitate: 
- modul de aplicare si indeplinire a obiectivelor stabilite;
- prevenirea si inlaturarea aspectelor negative;
- mediatizarea si consolidarea celor pozitive, 
astfel incat in conditiile liberei initiative, a concurentei loiale si legalitatii, sa se asigure cresterea profitului.
Controlul financiar este o activitate de larg interes social, deosebit de utila si necesara pentru practica economica si sociala, care presupune nenumarate probleme teoretice, organizatorice si metodologice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Preventiv si Ulterior al Cheltuielilor Exercitat de Trezorerie.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!