Cosereni

Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Lucrarea pe care o prezentam ca teza de dizertatie cuprinte rezultatele cercetarilor noastre de teren si a documentatiei noastre multiple din literatura de specialitate. Pentru realizarea ei de un real folos ne-au fost studiile si cercetarile intreprinse de I.P.Voitesti, E.Liteanu si T.Bamdrabur, C.Ghenea, D.Paraschi, Gr.Posea, N.Popp,P.Cotet, V.Mihailescu, I.Serbanescu si T.Gogoasa.
Arealul studiat de refera la teritoriul comunei Cosereni, situat pe deapta vaii Ialomita la aproximativ 7 km SV de orasul Urziceni.
Asa cum a fost conceputa, lucrarea cuprinde trei parti. Prima parte am consacrat-o analizei componetelor mediului geografic, respectiv alcatuirii geologico-litologice, aspectelor geomorfologice, climei, hidrologiei si hidrogeologiei.
Partea a doua (,Invelisul de sol') este mult mai cunoscuta si se ocupa de invelisul de sol sub aspectul genezei, a factorilor si proceselor pedogenetice si indeosebi in privinta insusirilor morfologice, fizice si chimice.
In ultima parte am avut in vedere, riscurile care pot conduce la diminuarea rezultatelor de productie dar si gama de consecinte si lucrari agropedoameliorative, menite sa conduca la o agricultura durabila si la cresterea capacitatii de productie a solurilor.
1. ASEZARE GEOGRAFICA, LIMITE SI ISTORICUL CERCETARILOR
1.1.Asezarea geografica
Teritoriu cercetat este situat in sudul tarii in jumatatea de est a Campiei Romane, mai exact in Campia Baraganului Mostistei, o subunitate din vestul marii campii a Baraganului propriu-zis.
Din punct de vedere administrativ, acest teritoriu apartine in exclusivitate judetului Ialomita, iar in ceea ce priveste pozitia sa matematica precizam ca in limitele sale se intersecteaza paralela de 44?39'59" si meridianul de 26?29'33".
1.2. Limitele 
Teritoriul Cosereni ocupa o pozitie periferica in cadrul Campiei Lehliului, in nord-vestul acesteia unde cuprinde si o suprafata neinsemnata din campul Compuzeanca.
Limita nordica
Cu excetia limitei nordice, celelalte, asa dupa cum vom vedea au caracter convectional. Spre nord,teritoriul Cosereni se intinde pana in albia Ialomitei. Cursul acestui rau se inscrie ca limita naturala in cazul Coserenilor, pe cca 5 km.
Limita estica se mentiene aproximativ rectlinie.
Porneste din dreptul unui meandru mai inchis al Ialomitei, trece prin apropierea localitatii Cosereni si se opreste dupa cca 7 km.
Limta sudica are un mers rotund si nu depaseste 2 km lungime avand un pronuntat caracter cadastral.
Limita vestica. Aceasta prezinta un mers usor meandrat pana in apropierea albiei majore a Ialomitei (pe cca 7 km lungime) dupa care devine rectilinie pana atinge albia minora a raului.
1.3. Istoricul cercetarilor
Teritoriul comunal Cosereni, asa cum a fost delimitat, ca parte integrala a Baraganului Mostistei nu a constituit pana in prezent obiectul unor studii speciale. Studiile geologico-geografice, chiar si cele mai recente se refera la suprafete mult mai intinse de teren.
Cat priveste Campia Romana de Est careia ii apartine si teritoriul de care ne-am ocupat primele referiri se fac dupa anul 1900 in lucrarea "La Valachie" intocmita de cunoscutul geograf francez Emmanuel de Martonne.
Mai multe consideratii geomorfologice apar in lucrarea "Campia Romana" intocmita de G.Valsan(1915).
Lucrari de amanunt incep sa apara dupa 1924. Printre acestea mentionam "Vlasia si Mostistea" apartinand lui V.Mihailescu, in care se fac analizele morfologice profunde.
Intr-o serie de lucrari E.Liteanu (1952), T.Bamdrabur (1966), V.Mutihac si L.Ianesi (1974) mentioneaza ca unitatea mare de relief Campia Romana de Est, face parte in subraport geologic, din "Platforma Valaha" al carui specific il constituie soclul rigid din baza (format din cristalin metamorfic si roci magmatice) peste care se dipun mai multe cicluri de sedimentare.
Informatii cu privire la vegetatie apar in literatura de specialtitate sub semnatura lui P.Enculescu si a geobotanistului I.Serbanescu (1955) .
Privitor la invelisul de sol din Baraganul Mostistei, primele date sunt consemnate in harta generala a tipurilor genetice de sol (scara 1:2.500.000) intocmita de Gh.Murgoci (1911) . Informatii se regasesc apoi in multe alte harti de sinteza (1:1.500.000; 1:1.000.000;1:500.000) datand din anii 1960, 1970 ca si harta solurilor Romaniei scara 1:200.000 recent icheiata.
Date amanuntite apar desemenea in lucrarea "Cercetari pedologice in campia dintre Ialomita-Mostistea-Lunca Dunarii-Valea Jegalia" intocmita de T.Gogoasa (1956), cercetarile fiind efectuate sub indrumarea directa a profesorului N.Cernescu in campaniile de teren ale anilor 1950,1951 si 1952,la scara 1:50.000.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cosereni.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

1. Berbecel O. si colab. (1987)- Zonarea agroclimatica, .I.N.M.H., Bucuresti
2. Gastescu P. ,Iordan I. (1970)- Judetul Ilfov, Editura Academiei Romane, Bucuresti
3. Liteanu E. (1955)- Geologia si hidrografia tinutului dunarean dinspre Ialomita si Arges, Comiteltu Geologic, Studii tehnice si economice Seria E, nr.4, Bucuresti
4. Mihailescu V. (1924)- Vlasia siMostistea,B.S.R.G. , XLIII, Bucuresti
5. Mihailescu V. (1966)- Dealurile si campiile Romaniei, Editura Stiintifica, Bucuresti
6. Mutihac V., Ioanesi L. (1974)- Geologia Romaniei, Editura Tehnica, Bucuresti
7. Parichi M (1999)- Geografie cu notiuni de pedologie, Editura Fundtiei "Romania de Maine", Bucuresti
8. Posea Gr. (1984)- Aspecte ale evolutiei Dunarii si Campiei Romane, Terra nr.1, Bucuresti
9. Posea Gr. (1987)- Tipuri de relief major in Campia Romana, Terra nr.3, Bucuresti
10. Posea Gr., Ielenicz M., Popescu N (1974)- Relieful Romaniei, Editura Stiintifica, Bucuresti
11. Protopopescu Pache Em. (1923)- Cercetari agrogeologice dintre Valea Mostistei si raul Olt, Dari de Seama Institutul Geologic Roman, vol. I, Bucuresti
12. Stanila Anca Luiza, Parichi M. (2001)- Solurile Romaniei, Editura Fundatiei "Romania de Maine", Bucuresti
13. (1964)- Harta solurilor Romaniei scara 1:200.000,foile Ploiesti si Bucuresti. I.C.G, Bucuresti
14. (1964)- Harta hidrografica , foile Urziceni si Lehliu. Bucuresti , I.C.G
15. (1987)- Zonarea agroclimatica a Romaniei scara 1:1.000.000. I.N.M.H
16. Gogoasa T. (1956)- Cercetari pedologice in campia dintre Ialomita-Mostistea-Lunca Dunarii-Valea Jegalia. Dari de Seama Comitetul Geologic, vol.XLIII (1955-1956), Bucuresti


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!