Crearea Lumii - Stiinta si Religie

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Dintotdeauna omul si-a pus intrebarea cauzelor existentei, a avut imboldul de a explica si de a intelege ceea ce este necunoscut sau dificil de inteles. Orice folclor abunda in date si informatii despre originea si istoria lumii. Cel mai adesea, existenta lumii a fost considerata ca un fapt de la sine inteles, intrucat lumea ar exista ca atare dintotdeauna. Despre originea omului au aparut nenumarate legende. Religii si filozofii, din antichitate si pana astazi, au adoptat diferite raspunsuri la intrebarile legate de cauza si existenta lumii. 
Originea lumii l-a preocupat intotdeauna pe om si, in timp, acestei probleme i s-au dat diferite raspunsuri, care ilustreaza permanenta si universalitatea intrebarilor privind originile. Astfel, unii filozofi au spus ca lumea se confunda cu Dumnezeu (panteismul) sau ca este o emanatie din Dumnezeu. Dupa altii, lumea este cauzata de doua principii eterne: Dumnezeu si materia (dualismul). In fine, alte raspunsuri exclud originea transcendenta a lumii, aceasta nefiind altceva decat produsul unor legi inerente materiei, care este necreata, deci eterna (materialismul) .
Revelatia divina supranaturala ne arata ca lumea este opera lui Dumnezeu, creata nu dintr-o materie coeterna cu El, ci din nimic. Creatia nu este expresia unei necesitati interne sau externe. Dumnezeu creeaza in mod liber si din iubire, motiv pentru care, in integralitatea sa, creatia este destinata indumnezeirii.
Ca activitate externa a lui Dumnezeu, crearea lumii si a omului este atribuita in mod special Tatalui, dar conform principiului aproprierii, la actul crearii participa in egala masura Fiul si Duhul Sfant: "Totusi, pentru noi este un singur Dumnezeu, Tatal, din Care sunt toate si noi intru El; si un singur Domn, Iisus Hristos, prin Care sunt toate si noi prin El" (I Cor. 8, 6). "Toate prin El s-au facut si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut" (Ioan 1, 3). "Pentru ca in Acesta au fost facute toate, cele din ceruri si cele de pe pamant, cele vazute si cele nevazute ... Toate s-au facut prin El si pentru El" (Colos. 1, 16).
In ceea ce priveste lucrarea creatoare a Duhului Sfant, Sfanta Scriptura consemneaza: "Duhul lui Dumnezeu este Cel ce m-a facut si suflarea Celui Atotputernic este datatoarea vietii mele" (Iov. 33, 4). "Cu Cuvantul Domnului cerurile s-au intarit si cu Duhul gurii Lui toata puterea lor" (Ps. 32, 6). De asemenea, in referatul biblic privind creatia se spune: "... Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor" (Facere 1, 2).
Potrivit credintei crestine, Dumnezeu a creat lumea dintr-un motiv si cu un scop. Parintii au scos in evidenta bunatatea lui Dumnezeu ca motiv al creatiei, pentru a o opune ideii ca Dumnezeu a creat lumea dintr-o necesitate interna, care duce la panteism .
Ca dogma a credintei (ex nihilo), creatia pentru prima data este exprimata in Biblie, in Cartea a doua a Macabeilor (7, 28), unde o mama, indrumandu-si fiul spre martiriu, ii spune: ,,Priveste cerul si pamantul si, vazand toate cele ce sunt intr-insele, vei intelege ca din nimic le-a facut Dumnezeu".
Dumnezeu Cel nemarginit in bogatie, nu creaza cu zgarcenie. Creatia este adusa la existenta pentru a-L revela si pentru a participa la bogatia fiintei Lui, avandu-si solidaritatea in aceasta participare . 
Este o taina modul crearii lumii, dupa cum ascuns este si sfarsitul ei. Este o taina tot ceea ce se intampla in ea, incepand cu procesele naturale, fizice, biologice si culminand in caracterul elaborat al vietii spirituale. Totul in lume este o taina abisala, cunoscuta numai de Creatorul ei. Creatia insasi, spune Parintele Staniloae, este un abis, un adanc fara fund pentru cunoasterea noastra, prin ratiunile si energiile tuturor componentelor ei, pana la micimi la care nu putea ajunge; si prin combinarea intr-un fel identica, in alt fel mereu nou a lor, datorita si interventiilor umane sau folosirii lor mereu noi de oameni. Cine poate sti cate energii se mai ascund in cosmos ale carui margini si a carui complexitate nu le putem cunoaste si nu le cunoaste omul niciodata. Numai Dumnezeu le stie marginirea, pentru ca numai el le cunoaste in intregime. Omul nu poate cunoaste niciodata marginile mici si mari ale cosmosului, pentru ca stiinta lui mereu marginita nu va ajunge niciodata la sfarsit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Crearea Lumii - Stiinta si Religie.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!