Creditarea pe Termen Scurt - Studiu de Caz CEC

Extras din disertatie Cum descarc?

I N T R O D U C E R E
Este firesc ca generatia actuala sa-si doreasca sa dispuna cat mai curand de conditiile confortului pe care le ofera productia si serviciile economiei contemporane. Totodata, insasi dezvoltarea productiei si a serviciilor impune incitarea consumului astfel ca este dificil de stabilit daca productia stimuleaza consumul, sau cererile consumatorilor impulsioneaza productia. Accesul la aceste bunuri si conditii de confort este facilitat prin creditul pentru consum. Un domeniu important al creditului pentru consum il reprezinta creditul pentru construirea sau cumpararea unei locuinte sau a unei resedinte secundare. Pentru a-si realiza dorinta, consumatorul este determinat sa-si mobilizeze mai intai propriile posibilitati de economisire. Pe baza depozitelor de economii, bancile acorda credite destinate consumului. In concurenta cu bancile, comerciantii diversifica si multiplica ofertele de marfuri si de prestari de servicii pe credit. Tentatia devine irezistibila pentru consumator si consecinta economica este indatorarea excesiva. 
Creditarea persoanelor fizice reprezinta un domeniu distinct de activitate bancara, desi, mult timp, indatorarea unei persoane mai ales pe termen scurt, a aparut suspecta, la fel ca si traiul peste mijloacele de care cineva poate dispune.
Familiile degaja in mod traditional un excedent de resurse financiare, iar apelul la credite era un fenomen de exceptie, ocazionat de evenimentele unice, precum cumpararea unei locuinte sau a unui automobil.
Creditele pentru persoane fizice sunt relativ mai putin rentabile pentru banci si doar diminuarea pietelor traditionale au determinat bancile sa se extinda si in domeniul creditelor pentru particulari. Cu toate acestea, chiar daca inainte era domeniul exclusiv al unor institutii financiare specializate, bancile se intereseaza din ce in ce mai mult de creditele catre persoanele fizice. In conditiile slabei cresteri economice care poate, de altfel, tinand cont de depresiunea bursiera, sa faca loc unei recesiuni, nu ar fi rezonabil de a incuraja in mod excesiv persoanele fizice, mai ales cand folosirea fortei de munca este dificila si nesigura.
In Romania, piata este putin dezvoltata, deoarece predomina activitatile bancare traditionale de creditare a intreprinderilor, activitati care sunt inca suficient de rentabile, in lipsa unei dezvoltari normale a pietelor financiare care sa faciliteze transferul direct al resurselor financiare. Multe banci romanesti au evaluat dimensiunea pietei creditelor acordate persoanelor fizice si profiturile pe care le pot realiza printr-o creditare bine directionata si gestionata. Desi bancile au o imagine clara despre veniturile si cheltuielile curente ale clientului lor, circumstantele se pot modifica in mod considerabil, in viitor.
Este insa de asteptat ca, odata cu cresterea veniturilor reale ale populatiei, relansarea economiei si extinderea folosirii de catre intreprinderi a altor modalitati de finantare decat creditul bancar, bancile sa se orienteze si spre acest domeniu pentru fructificarea fondurilor pe care le gestioneaza. In plus aceste credite de valori mici sunt si foarte bine diversificate in portofoliu prin destinatii, garantii si debitori.
C A P I T O L U L I
BANCILE IN ECONOMIA DE TRANZITIE
1.1. INSTITUTIA DE BANCA
In epoca contemporana locul si rolul bancilor in economie sunt strans legate de calitatea lor de intermediar principal in relatia economii - investitii, relatie hotaratoare in cresterea economica.
Conceptele moderne privind dezvoltarea economica considera ca un rezultat necesar al evolutiei societatii, obtinerea de economii ale agentilor economici sau persoanelor, reprezentand venituri neconsumate in perioada curenta si destinate unei utilizari viitoare. In cadrul acelorasi concepte investitiile, reprezentand achizitia de instalatii si echipament, structuri, masini si inventar, destinate dezvoltarii productiei reprezinta o alta realitate a economiei si expansiunii ei ce afecteaza agentii economici.
Acestia, agentii economici, isi gasesc resursele necesare realizarii investitiilor, fie prin propriile economii, fie recurgand la credite ce le sunt acordate prin banci, in procesul de reciclare si valorificare a capitalurilor monetare in economie.
Astfel, se creeaza conditiile unei ample redistribuiri a capitalurilor, pe masura evolutiei istorice, tot mai mari, vehiculate de o larga retea de intermediari, care in exclusivitate, la inceput, si apoi, cu preponderenta, in structura sistemului bancar in formare, au fost bancile comerciale sau de depozit.
Locul si rolul bancilor in economie, structura lor, sunt determinate si de creatia monetara - factor specific al functionalitatii bancilor in economie.
Institutia de banca, conform legislatiei in vigoare , reprezinta "persoana juridica autorizata sa desfasoare, in principal, activitati de atragere de depozite si de acordare de credite in nume si cont propriu".


Fisiere in arhiva (1):

  • Creditarea pe Termen Scurt - Studiu de Caz CEC.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!