Criza Umanitara din Darfur - Sudan

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere
Capitolul I : Conflicte intrastatale in Africa secolului XXI
Capitolul II : Scurta istorie a conflictului din Darfur
Capitolul III : Darfur - o criza umanitara fara solutii? Dezbateri referitoare la interventia umanitara
Capitolul IV : Cadrul institutional al interventiei umanitare in Darfur
Concluzii : Conflictele interetnice si rasiale au o solutionare?
Bibliografie
Anexe


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
CONFLICTUL DIN DARFUR LA MOMENTUL BILANTULUI
ONU a publicat bilantul anului 2008 in ceea ce priveste situatia din Darfur, Sudan. Acest bilant pare a suna la fel ca cel care va urma, desigur, pe anul 2009, fiind marcat de o concluzie pesimista << 2008. Un an de conflicte, de foamete, de crize politice, de catastrofe naturale si de consecintele schimbarilor economice >>. 
In Africa situatia a fost in 2008 si 2009 supusa unei perspective tulburatoare. Spectrul crizei alimentare si a somajului, precum si prabusirea pietelor financiare in 2009 sunt principalele cauze ce au condus la cresterea insecuritatii zonale. In regiunea Darfurului, macinata din 2003 de conflictul inter-etnic, cu conotatii religioase dar si cu implicatii politice, intre formatiunile de rebeli ( SLA - Sudan Liberation Army si JEM - Justice and Equality Movement ) si trupele armate ale guvernului ( ajutate si de mercenari arabi - Janjaweed ), criza umanitara pare nu a avea inca o solutie rapida, nici macar in randul expertilor ONU, depasiti de numarul mare de refugiati ( aproximativ 5 milioane).
Intru-cat progrese reale, tangibile, din partea guvernului sudanez, pentru solutionarea conflictului sunt absente, impresia generala este ca aceasta << suferinta umana se va amplifica >>. 
La misiunea UNAMID, misiune ce conjuga castile albastre ale ONU cu soldati ai Uniunii Africane, se adauga numeroase organizatii non-guvernamentale care lucreaza in zona, in ciuda rapoartelor si stirilor care mentioneaza clar ca nici macar actiunile umanitare nu mai sunt sigure in regiune.
Intre timp Curtea Internationala de Justitie a facut un pas major in declansarea unei posibile actiuni de incheiere a conflictului. Curtea a luat o << decizie istorica >> emitand un mandat de arestare in 4 martie 2009 pe numele presedintelui sudanez Omar Hassan Ahmad Al-Bashir. Captele de acuzare sunt : crime de razboi si crime contra umanitatii, reluand in subtext si acuzatia de genocid formulata de organizatii precum Human Rights Watch sau Save Darfur Coalition, dar si de SUA, inca din 2005.
Situatia este calificata in presa internationala dar si la nivel diplomatic ca fiind fara precedent in ceea ce priveste conflictele din Africa. In Europa cazul Radovan Karadzic este elocvent pentru modul in care o astfel de acuzatie a Curtea Penala Internationala poate duce la rezolvarea unor onflicte nesfarsite.
Decizia este contestata de Karthoum care acuza Curtea Penala Internationala si ONU de comportament abuziv dar este cert ca aceasta acuzatie a starnit reactii intense.
Faptul ca in aprilie 2010 vor avea loc in Sudan primele alegeri libere, democratice, ca in 2011 un referendum avand ca subiect independenta Darfurului de Sud se va petrece, face ca sperantele inspre solutionarea crizei din Darfur sa fie o certitudine de viitor.
Administratia Obama se implica in acest conflict pentru a stabili contacte bilaterale intre factiunile rebelilor ( care cer o recunoastere a drepturilor populatiei de origine africana, dreptul la teritoriu si resurse de apa precum si sustinere din partea guvernului ) si Partidul Congresului National, care se afla la guvernare. Probleme legate de situatia refugiatilor lasati in voia sortii dupa expulzarea ONG si cele legate de violenta impotriva femeilor sunt si ele pe agenda trimisului special al presedintelui Obama, Scott Gration.
Desigur ca nu este de asteptat ca presedintele Sudanului sa ajunga in fata Curtii Penale Internationale dar aceasta condamnare publica poate fi un semn de atentionare catre membrii partidului de guvernamant, catre trupele de militia numite generic Janjaweed dar si un semn de incurajare catre refugiati si catre familiile celor peste 300.000 de victime, conform raportarilor ONU.
CAPITOLUL I
CONFLICTE INTRASTATALE IN AFRICA SECOLULUI XXI
I. Teoria lui Samuel Huntington despre ciocnirea civilizatiilor in epoca post Razboiul Rece stipuleaza ideea ca aceste conflicte culturale sau civilizationale vor fi cele mai lungi, mai serioase si mai violente din istoria contemporana.
Sfarsitul Razboiului Rece a condus la ideea formarii unor structuri internationale bipolare. Dupa conflictele din fosta Iugoslavie s-a deschis o lunga discutie referitoare la concepte precum : conflicte culturale, etnice, rasiale si interreligioase. Huntington considera ca : << o paradigma civilizationala pune bazele unei harti simple dar nu prea simple pentru a intelege ce se intampla in lume la sfarsitul secolului XXI >> . 
Teoria ciocnirii civilizatiilor este bazata pe o premisa clara : << In era post Razboiul Rece cele mai importante distinctii intre popoare nu sunt cele ideologice, politice sau economice. Distictiile sunt cele culturale >> . Huntington imparte lumea in 9 mari civilizatii : civilizatia africana, budista, hindusa, islamica, japoneza, latino-americana, ortodoxa, sinica si cea occidentala, sustinand faptul ca : << principalele conflicte ale politicii globale se vor intampla intre natiuni si grupuri diferite apartinand aceleiasi natiuni >>. 
Se poate astfel observa ca in anii '90 si 2000 conflictele intercivilizatii si interculturale sunt mai frecvente, mai indelungate in timp si cauzeaza mai multe victime non-militare decat orice conflict din perioada Razboiului Rece.
Analizand cercetarile intreprinse de Uppsala Conflict Data Project putem observa urmatoarele : in anii '60 se observa o crestere a acestor conflicte si o scadere usoara in 1964, a treia crestere importanta apare in perioada 1983-1992, dupa 1993 nu se poate observa un trend clar al cresterii sau descresterii conflictelor, pana in 2001, anul cand paradigma conflictuala se schimba.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza Umanitara din Darfur - Sudan.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!