Crizele Financiare Contemporane

Cuprins disertatie Cum descarc?

Capitolul 1 Introducere 
Capitolul 2 Abordari controversate ale crizelor
Capitolul 3 Trasaturi comune ale crizelor
Capitolul 3.1 Politici macroeconomice si reglementari
Capitolul 4 Mecanisme de transmitere a crizei
Capitolul 5 Impactul crizei asupra economiei Romaniei


Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL 1
Introducere
Criza financiara si economica actuala pare sa fie fara precedent in ultima jumatate de secol. Recesiunea economica se extinde in SUA, Europa si Japonia si se contureaza a fi mult mai dureroasa decat caderea economica din 1981-1982. O masiva scadere a increderii atat la nivelul sectorului de afaceri, cat si la nivelul consumatorilor, ambele raspunzand prin restrangerea cheltuielilor, este in plina derulare. 
Criza s-a declansat pe fondul unei situatii marcate de o incetinire a ritmului de crestere a economiei americane, pe de o parte iar pe de alta, pe fondul dezechilibrelor mondiale si a necesitatilor de ajustare care ar trebui sa rezulte din aceste dezechilibre. A contribuit de asemenea si contextul economic marcat de preturile mari ale materiilor prime si energiei precum si cursul scazut al monedei americane in comparatie cu principalele monede ale lumii. 
In general, la baza crizelor monetare se afla o combinatie intre mediul microeconomic si cel macroeconomic. Subdezvoltarea unei piete financiare determina cresterea impactului monetar al crizelor bancare ca urmare a cresterii dezintermedierii din sistem.
Lucrarea de fata isi propune sa analizeze crizele financiare ce au avut loc de-a lungul timpului prin prisma abordarilor unor autori celebri precum Hyman Minsky, J. M. Keynes, Kindleberger dar si Kenneth Rogoff si Carmen Reinhart. 
S-a avut in vedere in lucrarea de fata si prezentarea mecanismelor de prevenire si atenuare a crizelor economice prin politici macroeconomice si reglementai. Mai mult, mecanismele de transmitere, anume politica monetara si politica fiscala au fost analizate pe parcursul celui de al patrulea capitol.
Cel de al cincilea capitol isi propune sa prezinte intr-o viziune realista actuala criza financiara care afecteaza Romania. Analiza efectelor asupra economiei noastre vizeaza mai multe planuri: evolutia volumului productiei, comenzilor in industrie, situatia pe piata muncii si evolutia somajului, iar in final analiza ritmului investitional in economie. Datele ce au stat la baza prezentei analize sunt oferite de BNR, prin Buletinul de conjunctura din martie 2009.
Mai mult, in ultimul capitol s-a avut in vedere impactul efectelor crizei asupra aspectului de creditare a populatiei cu referire la standardele de creditare, aspecte specifice creditarii ipotecare, termenii creditarii ipotecare, evolutia cererii de credite ipotecare si a preturilor la locuinte, termenii creditului de consum. Impactul asupra inflatiei a fost si el prezentat.
CAPITOLUL 2
Abordari controversate ale crizelor
In opinia economistilor si monetaristilor crizele financiare apar ca forma de manifestare a crizelor bancare, cu impact asupra stabilitatii financiare si cu ajungere in stare de colaps a infrastructurii financiare in absenta interventiei bancii centrale.
Abordarea lui Hyman Minsky
In ultimii ani, in cautarea de explicatii, multi si-au indreptat atentia catre lucrarile profesorului Hyman Minsky, un economist putin cunoscut in afara cercurilor academice pana acum catva timp, dar tot mai des invocat in analizele privind actuala criza. Minsky a dezvoltat ,,ipoteza instabilitatii financiare" sau ,,paradigma Wall Street", dupa cum o mai numea, care este dupa cum subliniaza autorul o ,,interpretare a substantei Teoriei Generale a lui Keynes". Mai pe scurt, ipoteza instabilitatii financiare porneste de la observatia ca intr-o economie exista bunuri, active investitionale, al caror interes principal deriva din calitatea lor de a genera un flux de venit sau profit in viitor. Cererea pentru astfel de bunuri va depinde deci de asteptarile privind aceste venituri viitoare si se poate modifica rapid. Oferta in schimb este inelastica pe termen scurt - cantitatea de active investitionale nu se modifica decat pe termen lung. Aceasta face ca atunci cand, dintr-un motiv oarecare, se formeaza anticipari optimiste referitoare la profiturile viitoare, pretul activelor investitionale tinde sa creasca, ceea ce poate fi interpretat de investitori drept o confirmare a anticiparilor privitoare la castigurile viitoare, antrenind o noua crestere a preturilor intr-o spirala a profetiilor autoimplinite.
Mai mult, Hyman Minsky introduce un nou element, intermedierea financiara a bancilor, care face posibila finantarea cumpararii de active investitionale pe credit. In mod evident achizitia de active investitionale pe credit presupune stabilirea unei relatii intre veniturile obtinute de pe urma investitiei si cheltuielile ocazionate de plata ratelor la credit. In opinia autorului exista trei tipuri de ,,firme" care se angajeaza in achizitionarea de active investitionale pe credit:
firme perfect acoperite (hedge units), pentru care fluxurile viitoare de venituri sunt suficiente pentru a raspunde obligatiilor de plata in orice moment in viitor, atat pentru dobanzi cat si pentru rambursarea imprumutului propriu zis;
firme speculative (speculative units), ale caror obligatii de plata sunt mai mari decat veniturile la un anumit moment in viitor - de obicei atunci cand vine scadenta de plata a imprumutului principal. Aceste firme trebuie sa se refinanteze pentru depasirea acestui moment si din acest motiv ele depind de o buna functionare a pietelor financiare, fiind deci vulnerabile la conditiile acestora (indeosebi la rata dobanzii);


Fisiere in arhiva (1):

  • Crizele Financiare Contemporane.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!