Cunoasterea lui Dumnezeu

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Dumnezeu Se face cunoscut oamenilor, El este imanent si transcendent in acelasi timp. Desi pare o afirmatie paradoxala, totusi fiinta trinitara apartine naturii transcendente a lui Dumnezeu, este opera vointei Sale. Prin iconomie, Dumnezeu Se reveleaza, creand lumea si intrupandu-se. Conform revelatiei dumnezeiesti supranaturale, lumea este opera lui Dumnezeu, creata din nimic ,,ex nihilo". Dumnezeu n-a creat-o dintr-o necesitate interna sau externa, ci in mod liber, odata cu timpul si spatiul. Lumea este opera lui Dumnezeu Cel in treime si e destinata indumnezeirii. Scopul crearii lumii a fost sa dobandeasca o comuniune deplina cu El. 
Pentru Sf. Maxim, cunoasterea lui Dumnezeu - epistemologia, de care se ocupa dogmatica - e o problema de spiritualitate teologica, o pro!blema in care se pune in discutie desavarsirea si transcenderea fapturii rationale sub razele infinite ale dumnezeirii. Procesul cunoasterii, ca unire nemijlocita intre Dumnezeu si subiectul omenesc prin intermediul energiilor imanente este in fond procesul indumnezeirii noastre. Acest adevar l-a precizat palamismul care a si insemnat o noua epoca in teologia ortodoxa. El a descifrat structura experientelor tainice ale Bisericii descoperind rea!litatile divine care intretin actul patrunderii in Dumnezeu sau al partici!parii. Actul unirii, cununa experientei harice, este un act de cunoastere prin transcendere, posibil datorita unei insusiri a dumnezeirii. Aceasta ima!nenta divina, careia Sf. Grigorie Palama i-a dat o coloratura, ontologica este de fapt temeiul cunoasterii dummezeesti, al transcenderii noastre. De aici si interpretarea sofianica ce se da problemei cunoasterii in ortodoxie.
CAPITOLUL I
CUNOASTEREA LUI DUMNEZEU DIN SFINTELE SCRIPTURI
Deseori, Sfintii Parinti au legat sfintirea de intelegere si invers. Nu exista o simtire neinteleasa si o intelegere lipsita de simtire. Smerenia este intelepciunea adevarata sau rasare din intelepciunea adevarata. Sfantul Isaac Sirul ne vorbeste despre doua cai prin care putem ajunge la adevar si la viata cea adevarata: credinta si smerenia. "Prin acestea simtim cuvintele lui Dumnezeu graite in fiecare moment in inima, nu ca niste cuvinte spuse odinioara de Dumnezeu si acum desprinse de El. Il simtim graindu-ne in ascuns, iar la aratare ajutandu-ne in faptele noastre". 
Cuvintele lui Dumnezeu simtite in inima sunt deci cuvantari ale lui Dumnezeu, adresate noua acum si care sustin viata noastra cu puterea lui Dumnezeu comunicata prin ele.
"Cand vei veni inaintea lui Dumnezeu prin rugaciune, fa-te in gandirea ta ca o furnica si ca cele ce se tarasc pe pamant si ca un vierme si ca un prunc care se balbaie. Si nu spune inaintea Lui ceva bizuit pe cunostinta, ci apropie-te de Dumnezeu si umbla inaintea Lui cu cuget de prunc" , ne indeamna Sfantul Isaac Sirul. 
Si toate acestea, pentru a-L privi pe Dumnezeu ca pe un parinte. Dar Dumnezeu pazeste nu numai pe acestia, ci si pe inteleptii care au parasit cunostinta lor si se sprijina pe intelepciunea simpla. Acestia s-au facut ca niste prunci in purtarea lor si asa au invatat intelepciunea aceea care nu se invata prin osteneli.
Cand omul va vedea ca voia lui se increde cu toata curatia cugetului mai mult in Dumnezeu decat in sine si se sileste sa nadajduiasca mai mult in El decat in sufletul sau, atunci se va salaslui puterea aceea necunoscuta de el. Va simti puterea Celui ce este cu el in chip neindoielnic. Aceasta putere, multi simtind-o, au intrat in foc si nu s-au temut si calcand pe apa, nu s-au indoit in cugetul lor, socotind a se vor scufunda. 
Toate acestea pentru ca au avut credinta aceea care le-a intarit simturile sufletului si au simtit pe Cineva nevazut, Care-i indemna sa nu ia in seama vederea lucrurilor infricosatoare, nici sa priveasca la vreo vedere ce intrece simturile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cunoasterea lui Dumnezeu.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!