Deșeurile - amenințare sau oportunitate în dezvoltare socială

Cuprins disertație

CAPITOULUL 1.
Generalitati privind energia si deseurile
1.1 Deseurile - definitii si clasificari 
1.2 Principalele surse de deseuri ...
1.3 Impactul deseurilor asupra mediului 
1.4 Impactul deseurilor asupra a sanatatii umate 
CAPITOLUL 2.
Posibilitati de recuperare a substantei si energiei din deseuri
2.1 Colectarea deseurilor si materialelor reciclabile 
2.2 Proceduri de colectare si transportul deseurilor .
2.3 Depozitarea deseurilor .
CAPITOLUL 3.
Prelucrarea si recuperarea deseurilor
3.1 Contributia recliclarii la imbunatatirea mediului ..
3.2 Tratarea mecanica 
3.3 Tratarea biologica - Compostarea 
3.4 Tratarea termica .
CAPITOLUL 4.
Procesarea deseurilor ca oportunitate de afaceri
4.1 Ideea de afacere: Gunoiul unuia - Comoara altuia .
4.2 Plan de afaceri .
4.2.1 Prezentare generala si cuprins ..
4.2.2 Strategiile de piata 
4.2.3 Reclama si promovare .
4.3.3 Fabricare si operare ..
4.3.4 Cerintele fortei de munca .


Extras din disertație

CAPITOLUL 1 - Generalitati privind energia si deseurile
1.1 Deseurile- definitii si clasificari
Deseurile reprezinta totalitatea substantelor sau obiectelor pe care detinatorul le arunca sau are intentia sau obligatia sa le arunce, conform Legii 211/2011 privind regimul deseurilor, republicata in 2014.
Deseurile se clasifica astfel: 
- Deseuri menajere : deseuri provenite din sectorul casnic sau din sectoare asimilabile cu acesta ;
- Deseuri stradale : deseuri specifice cailor de circulatie publica, provenite din activitatea cotidiana a populatiei, de la spatiile verzi, animale, din depunerea de substante solide din atmosfera;
- Deseuri asimilabile cu deseurile menajere : deseuri provenite de la mica sau marea industrie, din comert, din sectorul public sau administrative;
- Deseuri voluminoase : deseuri solide de diferite proveniente, care datorita dimensiunilor nu pot fi preluate ca sisteme obisnuite de precolectare sau colectare, ci necesita o tratare diferentiata fata de acestea;
- Deseuri din constructii : deseuri provenite din demolarea sau construirea de obiective industriale sau civile ;
- Deseuri periculoase : deseuri toxice, inflamabile, explosive, infectioase sau de alta natura, care, introduse in mediu, pot dauna plantelor, animalelor, sau omului;
- Deseuri agricole : deseuri provenite din unitatile agricole si zootehnice ;
- Deseuri industriale : deseuri provenite din desfasurarea proceselor tehnologice;
- Deseuri spitaliere : deseuri provenite din activitatea spitalelor, unitatilor sanitare si care sunt incinerate in crematoriile spitalelor.
1.2 Principalele surse de deseuri
Protejarea mediului este esentiala pentru calitatea vietii noastre si pentru mentinerea acesteia si la urmatoarele generatii, de aceea este important sa stim care sunt cele 7 mari grupe de deseuri.
Figura 1. Tipuri de deseuri
- Hartia
Milioane de tone de hartie sunt folosite anual pentru diferite activitati. Fabricarea hartiei prezinta doua inconveniente, ea este produsa din materie lemnoasa (ce se obtine prin taierea copacilor), iar pentru fabricarea ei se foloseste o mare cantitate de energie. Reciclarea hartiei foloseste doar jumatate din cantitatea de energie folosita initial la obtinerea ei.
- Sticla
Sticla este fabricata in mare parte din nisip si necesita o cantitate enorma de energie, in timp ce, pentru reciclarea ei este folosita mult mai putina energie. Reutilizarea sticlelor si borcanelor determina un efect pozitiv asupra mediului si economiei. Prin fabricarea sticlei din materiale reciclate (cioburi) se poate economisi o treime din energia folosita la inceput.
- Plasticul
In lume exista peste 6 tipuri de materiale plastice ce sunt fabricate din materii prime epuizabile (de exemplu petrolul, carbunele si gazul natural). Acestea au o gama foarte larga de folosinta, peste o treime fiind utilizate ca ambalaje, si reprezinta 26% din cantitatea de deseuri menajere. Principala problema a materialelor plastice o constituie faptul ca nu sunt biodegradabile, rezistand in mediu perioade foarte lungi de timp (un PET ingropat acum poate fi descoperit de urmasii nostri in exact aceeasi stare si peste 16.666 de ani).
- Metalele
Metalele se obtin prin prelucrarea minereurilor, ceea ce duce la o poluare semnificativa prin cantitatea de energie utilizata si prin emanatiile si deseurile industriale ce rezulta din aceste procese. Multe bunuri si ambalaje sunt fabricate din metale(tabla, otel si in special aluminiu). Reciclarea aluminiului salveaza din energia necesara producerii lui.
- Materiale textile
Hainele vechi si alte materiale textile pot fi refolosite in diferite feluri. Ele pot fi donate ca ajutoare pentru saraci sau pot fi colectate pentru a fi utilizate in crearea unor noi haine, lavete sau alte obiecte din material textile.
- Deseurile organice
Resturile organice pot fi refolosite prin producerea de composturi sau ingrasaminte naturale. De exemplu, frunzele uscate sau mucegaite pot fi folosite la acoperirea solurilor agricole pentru a impiedica aparitia buruienilor.
- Petrolul
Un litru de petrol scurs in apa se poate intinde pe o suprafata dubla decat cea a unui teren de fotbal provocand numeroase daune. Anual, aproximativ 1,25 milioane de tone de deseuri petroliere se scurg in mari si oceane. De multe ori aceasta cantitate patrunde in pamant, in bazine riviere si in sistemele de canalizare. Nu se poate vorbi de reciclarea petrolului, dar exista tehnologii de reciclare a uleiurilor uzate.


Fisiere în arhivă (1):

 • Deseurile - amenintare sau oportunitate in dezvoltare sociala.docx

Imagini din acest disertație

Bibliografie

1. Conferinta de la Stockholm 1972" - Conferinta privind mediul uman.
2. Directiva 2008/98/CE privind deseurile si de abrogare a anumitor directive, OF. J . L 312, 21/11/2008 P. 003 - 0030 - abroga Directivele 75/442/CEE; 75/439/CEE, 91/689/CEE si 2006/12/CE.
3. Stegler Ella ,,Waste-to-Energy in Europe", Director CEWEP - Confederation of European Waste-to-Energy Plants - Activity Report 2004/2006/2008.
4. .,,Elaborarea de normative tehnice, instructiuni, indrumare, prescriptii, proceduri si baze de date, ca suport pentru managementul durabil al deseurilor", faza : ,,Normativ pentru compostarea deseurilor municipale organice", Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului - ICIM, beneficiar Ministerul Mediului, Bucuresti 2009.
5. "Protocolul de la Kyoto privind schimbarile climatice", 11 decembrie 1997, aprobat in numele Comunitatii Europene prin Decizia 2002/358/CE publicata in JO L 130 din 15.5.2002 p. 1-3.
6. " Economia si protectia mediului : obligatii ale agentilor economici"; Bran, Florina; Rojanschi, Vladimir; Editura Tribuna Economica; Bucuresti; 1997;
7. "Elemente de economia si managentul mediului"; Bran, Florina; Rojanschi, Vladimir; Florian, Grigore; Editura Economica; Bucuresti; 2004;
8. "Planul B : salvarea unei planete sub presiune si a unei civilizatii in impas"; Brown, Lester R.; Editura Thnica; Editia II; Bucuresti; 2006;
9. "Eco-economia : crearea unei economii pentru planeta noastra"; Brown, Lester R.; Editura Tehnica; Bucuresti; 2001;
10. "Dezvoltarea durabila si reciclarea materialelore"; Platon, Victor; Stanescu, Rodica; Editura Expert; Bucuresti; 2006;
11. http://www ec.europa.eu/environment/waste/strategy.html
12. http://www.mmediu.ro/protectia_mediului/schimbari_climatice_eu_ets.htm
13. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/energy/data/main_tables
14. http://www.clima.md/pageview.php?l=ro&idc=53
15. Atudorei Alexei, ,,Studiu privind avantajele si dezavantajele din punct de vedere economic si ecologic pentru utilizarea tratamentelor termice in eliminarea/ valorificarea deseurilor municipale, in contextul aplicarii conceptului de eficienta energetica", SC ROSAL GRUP SRL Bucuresti, Directia Programe Strategii, Compartiment Cercetare-Dezvoltare, contract nr. 3194/26.07.2007, beneficiar: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Directia Sol, Subsol, Gestiune Deseuri - decembrie 2007.
16. http://www.econet-romania.com/files/documents/ee2013/prezro/07.%20Utilizarea%20deseurilor%20pentru%20productia%20de%20energ ie%20electrica.pdf
17. Constitutia Romaniei din 1991 republicata in 31 oct 2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 767 din data de 31 octombrie 2003.


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!