Dezvoltarea Afacerilor în Turism. Studiu de Caz Select Holiday Villa's Bran

Extras din disertație Cum descarc?

Cap. 1. TRATAREA ASPECTELOR TEORETICE PRIVIND PLANUL DE AFACERI AL UNEI FIRME
1.1. IMPORTANȚA UNUI PLAN DE AFACERI 
Planul de afaceri nu reprezintă un formular ce trebuie completat la cererea unui ofiţer de credite, un element birocratic ce trebuie realizat pentru a obţine o anumită sumă din partea unui finanţator. El reprezintă cu mult mai mult – un sistem complex bazat pe interdependenţă şi care reflectă într-o manieră accesibilă ideea de afaceri şi evoluţia acesteia în timp.
Rolul său este nu numai de a demonstra că afacerea merită finanţată, ci şi de a ghida întreprinzătorul începând cu primul an de operare a afacerii. Implementarea lui înseamnă control şi adaptare în funcţie de evoluţia reală. Acest control exercitat de-a lungul derulării afacerii va viza toate elementele critice ale entităţii economice (stocurile, costurile de producţie, controlul calităţii, vânzările, plăţile efectuate, etc.). Foarte important este ca documentul să nu sfârşească pe fundul unui sertar odată ce finanţarea a fost primită şi afacerea demarată. 
El nu este totuşi un paşaport pentru obţinerea finanţării, ci o cale de evidenţiere a flerului şi spiritului antreprenorial, a ideii de afaceri promovată. În forma sa scrisă, planul de afaceri este un document de reflectare a activităţii companiei pe un anumit interval de timp, de regulă 12 luni, luând în calcul şi perioada următoare (2 până la 5 ani). Puţine companii planifică activitatea pentru mai mult de cinci ani, datorită nesiguranţei ce caracterizează aceste previziuni. 
Planul de afaceri este deci un document scris care descrie natura afacerii, piaţa – ţintă, avantajele pe care afacerea le va avea asupra competitorilor, precum şi resursele şi aptitudinile de care dispun proprietarii afacerii. Pentru întocmirea lui este necesar să se analizeze cu atenţie produsele / serviciile oferite, competiţia, resursele financiare necesare şi alte detalii operaţionale. 
Totodată, planul de afaceri este un instrument de lucru pe care îl folosim pentru a începe şi derula o afacere care necesită resurse materiale, financiare și umane. Prin intermediul său este valorificată experienţa şi realizările din trecut cu scopul de a proiecta viitorul prin cele mai adecvate metode de estimare şi aproximare. În literatura de specialitate se încearcă o definire a planului de afaceri după cum urmează:
„Planul de afaceri este un instrument al prezentului elaborat prin aproximaţii succesive, utilizând experienţa şi realizările din trecut ale firmei pentru a proiecta în mod realist calea spre viitor. El are drept scop cel mai avantajos şi realizabil compromis între ceea ce doreşte şi ceea ce poate să facă firma respectivă”. 
Dacă nu se acordă suficientă atenţie planificării afacerii, redactării şi prezentării rezultatului obţinut, atunci mai mult ca sigur că destinatarii planului de afaceri vor trata într-o manieră similară ceea ce li se prezintă drept plan de afaceri. 
În consecinţă, una din primele sarcini ce trebuie îndeplinite pentru a demara o afacere, şi care este de cele mai multe ori cea mai dificilă, este de a concepe un plan de afaceri. Pregătirea lui cere timp şi efort, în funcţie de natura afacerii şi de cantitatea de informaţie avută la dispoziţie. Dar oricât de înspăimântătoare ar părea realizarea unui plan de afaceri, ea este o necesitate absolută pentru orice afacere.
Este foarte cunoscut faptul că 50% din afacerile de anvergură redusă falimentează în primii 2 ani. Prima cauză este reprezentată de insuficienţa capitalului, iar a doua, de înţelegerea redusă a pieţei. Pregătind un plan de afaceri se dobândeşte o imagine pertinentă a pieţei în care acţionează firma respectivă, a competitorilor pe care-i are firma şi astfel se ajunge la concluzia că ideea de afacere este fezabilă financiar. Orice afacere are câteva puncte sensibile care trebuie evaluate împreună cu toate corelaţiile în care intră acestea, dar prin planul de afaceri se obţine nu numai o analiză a elementelor ci şi o imagine de ansamblu asupra întregii afaceri.
Un lucru foarte important care trebuie reţinut este faptul că planul de afaceri nu este o prezicere sau un glob de cristal în care se ghiceşte viitorul, ci un instrument bine elaborat şi fundamentat, un ghid al evoluţiei viitoare a afacerii.
Pregătirea unui plan de afaceri este un fenomen dinamic aflat într-o permanentă îmbunătăţire deoarece sursele potenţiale de finanţare doresc să vadă îmbunătăţiri ale planului, idei noi sau cifre de ultimă oră, în cazul în care firma face deja afaceri. Orice plan de afaceri presupune o anumită succesiune de operaţiuni.


Fisiere în arhivă (3):

  • Dezvoltarea Afacerilor in Turism. Studiu de Caz Select Holiday Villa's Bran
    • cuprins.doc
    • Dezvoltarea Afacerilor in Turism. Studiu de Caz Select Holiday Villa's Bran.doc
    • introducere.doc

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!