Dezvoltarea Carierei Politistilor din Cadrul SPCEEPS Sibiu

Cuprins disertatie Cum descarc?

1. Introducere pag.4 
2. Conceptul de ,,cariera" pag.7
3.Particularitati ale managementului organizatiilor militare, in particular a Ministerului Internelor si Reformei Administrative (M.I.R.A.) pag.9
3.1. Caracteristicile organizatiei militare pag.9
3.2. Conceptul de management al organizatiei militare pag.10
3.3. Provocari ale managementului resurselor umane in M.I.R.A pag.13
3.4. Despre evaluarea perspectivelor carierei in M.I.R.A. pag.15
4. Modele de formare a carierei si etapele carierei de-a lungul vietii pag.18
5. Rolul organizatiei si a individului in dezvoltarea carierei angajatilor pag.24
6. Planificarea carierei - factor esential in obtinerea performantei pag.26
6.1.Definirea conceptului pag.26
6.2.Strategiile de cariera pag.27
6.3.Modele de planificare a carierei pag.29
6.4.Factorii care influenteaza alegerea carierei pag.30
6.5.Despre motivatia individului si relatia cu dezvoltarea carierei sale pag.32
7. Eficacitatea carierei pag.37
7.1.Criterii de apreciere a eficacitatii carierei pag.37
7.2.Evaluarea carierei pag.38
7.3.Auto-evaluarea sanselor de dezvoltarea a carierei pag.38
7.4.Dezvoltarea carierei la nivel organizational pag.39
8. Dezvoltarea carierei politistilor din cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple al judetului Sibiu (S.P.C.E.E.P.S. Sibiu) pag.41
8.1.Legislatie in materie, functionare pag.41
8.2.Prezentarea personalului incadrat la S.P.C.E.E.P.S. Sibiu pag.42
8.3.Clasificari ale carierelor in M.I.R.A. si, in particular, in S.P.C.E.E.P.S. Sibiu pag.44
8.4.Dezvoltarea carierei si componentele sale esentiale: managementul carierei si planificarea carierei pag.48
8.5.Principiile dezvoltarii carierei pag.50
8.6.Modalitati de evolutie in cariera a politistilor din S.P.C.E.E.P.S. Sibiu pag.51
8.7.Gestiunea carierei (recrutare, selectie si incadrare; pregatirea personalului; aspecte particulare; gestiunea carierei ofiterilor de politie; gestiunea carierei agentilor de politie) pag.52
8.8.Proiectia evolutiei carierei politistilor (reguli de evolutie in cariera ofiterilor de politie si a agentilor de politie) pag.58
9. Concluzii pag.60
10.Bibliografie pag.62


Extras din disertatie Cum descarc?

1. Introducere
Se poate spune, astazi, ca resursele umane sunt primele resurse strategice ale oricarui tip de organizatie, intrucat sunt cele mai valoroase, rare, relativ de neinlocuit. Succesul organizatiei, indeplinirea corespunzatoare a atributiilor specifice, depind tot mai mult de calitatea resurselor umane, de nivelul de creativitate al acestora, oamenii constituind ,,bunul cel mai de pret" .
Resursele umane constituie un potential deosebit, care trebuie inteles, motivat si antrenat in vederea implicarii cat mai depline sau mai profunde in realizarea atributiilor unitatii. Din acest punct de vedere, individul, prin structura, mentalitatea si cultura sa, se constituie intr-o entitate biologica, care reprezinta intotdeauna ,,marea necunoscuta", putand potenta sau, dimpotriva, impiedica o actiune, o activitate sau un proces.
Conducerea moderna a organizatiilor, inclusiv a Ministerului Internelor si Reformei Administrative si a structurilor sale, presupune efectuarea unei analize profunde a realitatii, a influentei mediului intern, dar si a celui extern in care evolueaza acestea. Dintr-o asemenea perspectiva, devine esentiala punerea in evidenta a influentei factorilor care configureaza specificul domeniului de activitate al M.I.R.A., care il individualizeaza si il determina institutional si functional. Asa incat, supusa fiind impactului continuu al unor constrangeri diverse, activitatea dobandeste trasaturi definitorii, care impun un anumit specific al managementului general si, subsecvent, al managementului resurselor umane.
In contextul institutiei la care doresc sa ma raportez in aceasta lucrare, M.I.R.A., precum si al caracteristicilor sale (intre care predomina ordinea si rigoarea, reglementarea ferma - uneori excesiva - a activitatilor, dar si persistenta traditiilor), resursele umane detin un loc si un rol bine determinate, au misiuni clare, fiindu-le reglementata o evolutie profesionala conturata precis, in limitele unor parametri definiti cu precizie. 
Pe de alta parte, eficienta institutiilor din domeniul aplicarii legilor, al ordinii si securitatii publice, este strans legata de calitatea personalului care la deserveste. Personalul dobandeste, astfel, statutul de resursa strategica, pentru care se impun masuri de ,,identificare, prelucrare si dezvoltare", fara de care indeplinirea atributiilor de catre institutie poate fi sever afectata. Cum resursele umane constituie unul dintre putinele domenii care pot produce, fara eforturi materiale si financiare majore, prin simple investitii manageriale, mutatii calitative semnificative in planul activitatii profesionale, dezvoltarea personalului si, implicit, a carierei acestuia, reprezinta noi atributii si responsabilitati pentru structurile de ordine publica si cele cu atributii in domeniul resurselor umane din cadrul acestora.
M.I.R.A., asemenea altor institutii similare, este pus in situatia de a reproiecta activitatile din domeniul resurselor umane, pentru a asigura gestionarea unitara a carierelor personalului din structurile sale componente, in raport de particularitatile misiunilor acestora si de alte criterii specifice. Sunt puse in discutie modalitatile de fundamentare a structurii posturilor, de reglementare a recrutarii, selectiei, incadrarii, promovarii in functie si avansarii in grad, formarii si perfectionarii personalului, sistemului de sanctiuni si recompense, precum si a modalitatilor de iesire din sistem.
Un pas important a fost facut odata cu promovarea, prin ordin al Ministrului Administratiei si Internelor, a ,,Ghidului carierei personalului Ministerului Administratiei si Internelor", ca set de politici de resurse umane integrate, menite sa asigure realizarea cadrului institutional de dezvoltare a persoanei si a carierei, precum si corelarea intereselor ministerului cu cele ale angajatilor.
Domnul profesor universitar doctor Dan-Maniu Duse, caruia doresc sa-i multumesc si pe aceasta cale pentru cunostintele insuflate in aceasta materie, definea cariera, referindu-se la precizarile facute de E.H.Schein, ca fiind ,,o serie de aptitudini si talente, nevoi si motive, atitudini si valori ale individului, care ii ghideaza, constrang, stabilizeaza si integreaza cariera", acestea fiind:"competenta tehnico-functionala, competenta manageriala - analitica, interpersonala si emotionala -, securitatea si stabilitatea, creativitatea, autonomia si independenta" .
Pentru dezvoltarea carierei personale trebuie sa ne intelegem pe noi si, in acelasi timp, sa intelegem lumea in care traim. Intrat in sistemul M.I.R.A. de relativ putin timp, am avut si am ocazia sa verific pas cu pas pasii necesari evolutiei in cariera, alaturi de ceilalti colegi ai mei, ofiteri sau agenti de politie. Pot afirma cu certitudine ca notiunile teoretice prezentate in lucrarile de specialitate sunt aplicate in cadrul politicii de resurse umane a ministerului, managementul resurselor umane incepand sa functioneze si aici, cu rezultate incurajatoare.
2. Conceptul de ,,cariera"
Intelesul popular al termenului de cariera este asociat cu ideea de miscare ascendenta sau de avansare a unei persoane intr-un anumit domeniu de activitate dorit, cu scopul de a obtine mai multi bani, mai multa responsabilitate sau de a dobandi mai mult prestigiu si mai multa putere. 
Spre deosebire de notiunea de ,,cariera", ce in limbajul curent este bine inteleasa, conceptul de ,,cariera" este complex, iar numerosi autori au incercat sa-l defineasca cat mai precis. Si asta intrucat ,,o cariera se refera la situatii diferite pentru oameni diferiti" . Prin cariera se intelege ,,atat succesiunea evolutiva de activitati profesionale si pozitii ocupate intr-o organizatie, pe care le atinge o persoana, cat si aptitudinile, cunostintele si competentele dezvoltate de-a lungul timpului" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Carierei Politistilor din Cadrul SPCEEPS Sibiu.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!