Dezvoltarea Zonelor Rurale prin Creditare Externa - Comuna Maliuc

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 
CAPITOLUL I
AGRICULTURA DIN ROMANIA IN CONDITIILE INTEGRARII IN UNIUNEA EUROPEANA 
1.l Politica agricola in Uniunea Europeana 
1.2. Exigente ale integrarii agricole europene 
1.3. Politica agricola din Romania, criterii de dezvoltare in vederea aderarii laUniunea Europeana 
1.4. Agricultura romaneasca si agricultura comunitara 
1.5. Decalajul agriculturii romanesti fata de agricultura tarilor UE si solutii de atenuare a decalajelor 
1.6. Pregatirea agriculturii in vederea aderarii in UE 
1.7.Integrarea agriculturii romanesti in spatiul Comunitatii Europene 
CAPITOLUL II
DEZVOLTAREA ZONELOR RURALE PRIN CREDITARE EXTERNA 
2.1. Dezvoltarea durabila a agriculturii si a spatiului rural 
2.2. Agricultura in mileniul trei 
2.3.Globalizarea pietelor agroalimentare 
2.4. Probleme si concesii privind agricultura Romaniei 
2.5. Asistenta financiara externa in domeniul agriculturii 
CAPITOLUL III
PROGRAMELE PHARE IN ROMANIA 
3.1. Programul PHARE in Romania 
3.1.1. Continutul programului 
3.1.2. Agentia PHARE 
3.2. Programul PHARE si implementarea pentru dezvoltarea comunei Maliuc 
3.2.1.Comuna Maliuc-prezentare generala 
3.2.2. Situatia economica 
3.3. Extinderea retelei de alimentare cu apa in zonele de Nord si Sud ale comunei prin finantare PHARE 
CAPITOLUL IV
ALTERNATIVE LA PROGRAMUL PHARE PRIVIND DEZVOLTAREA ECONOMICO-SOCIALA A COMUNEI MALIUC 
CONCLUZII 
BIBLIOGRAFIE 2


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Agricultura romaneasca se afla la un nou inceput. Lumea satului, specialisti, toti cei care se daruiesc lucrarii pamantului spera intr-un reviriment, intr-o adevarata revolutie, dar nu in una pe hartie ca pana acum, ci in una care sa umple hambarele taranilor si ale tarii si mesele tuturor.
Obiectivul fundamental al programului de finantare in acest domeniu al agriculturii il constituie stoparea declinului, redresarea treptata si asigurarea conditiilor pentru relansarea agriculturii in concordanta cu potentialul natural, economic si uman de care dispune Romania in scopul asigurarii securitatii alimentatiei populatiei si pentru crearea de disponibilitati destinate schimburilor economice internationale.
PHARE a fost creat la inceputul anului 1989 pentru Polonia si Ungaria, primele doua tari din regiune care au renuntat la comunism si economia centralizata. Scopul sau era de a ajuta aceste doua tari in procesul de tranzitie de la regimul comunist la cel democratic (de aici vine si numele sau: Poland Hungary Aid for Reconstruction of the Economy - Polonia Ungaria Ajutor pentru Reconstrucotia Economiei. 
Obiectivele Programului PHARE au evoluat continuu. Astfel, in perioada 1989-1996, Programul PHARE a aratat o continua flexibilitate in adoptarea sa la prioritatile aflate in plina schimbare si caracter in procesul de reforma in fiecare dintre statele partenere.
Intarirea capacitatii institutionale si administrative a tarilor candidate este o cerinta cheie pentru a putea deveni membre ale Uniunii, situatie in care vor trebui sa adopte, sa aplice si sa urmareasca respectarea acquis-ului comunitar. Scopul dezvoltarii institutionale este de a ajuta tarile candidate sa creeze bazele institutionale necesare aderarii. Acest tip de sprijin reprezinta aproximativ 30% din bugetul PHARE in fiecare tara candidata. 
Dezvoltarea institutionala nu este legata numai de armonizarea legislatiei tarii candidate cu cea a Uniunii Europene. Se refera, de asemenea, si la modul in care legislatia este pusa in practica si respectata. Acesta implica pregatirea unui numar mare de functionari publici, oficiali si experti, de la judecatori si inspectori financiari pana la inspectori de protectia mediului si statisticieni.
Asistenta acordata prin PHARE ia in general forma finantarilor nerambursabile si nu a imprumuturilor. Ajutorul financiar este acordat fie in mod independent de catre Comunitate, fie prin co-finantare din partea statelor membre, a Bancii Europene de Investitii, a unor tari terte sau a unor organisme din tarile beneficiare.
Alocarile indicative multianuale sunt stabilite de catre Comisia Europeana pe baza, in principal, a populatiei si a PIB pe cap de locuitor, dar si prin luarea in considerare a performantelor, nevoilor, capacitatii de absorbtie si progresului inregistrat in implementarea Parteneriatului de Aderare.
Scopul acestor investitii este crearea de locuri de munca, cresterea nivelului competitivitatii si in general o mai buna calitate a vietii pentru locuitorii acestor regiuni. In Uniune exista, de altfel, o politica a solidaritatii cu regiunile mai putin dezvoltate si cu oamenii care traiesc acolo.
Programul PHARE se concentraza asupra a trei sectoare in Romania : dezvoltarea regionala, dezvoltarea institutionala si sprijinirea investitiilor in vederea implementarii acquis-ului comunitar. Fiecare dintre aceste sectoare vizeaza diferite obiective, in functie de natura sectorului, obiectivele repezentand asadar, rezultatele scontate care trebuie sa fie obtinute prin aplicarea programului.
Una dintre cele mai importante provocari ale integrarii pentru tarile candidate o constituie in mod cert necesitatea intaririi capacitatii administrative si juridice in vederea implementarii acquis-ului comunitar. Inca din 1998, Comisia Europeana a mobilizat importante resurse umane si financiare utilizand mecanismele de twining. Procesul de twining, finantat prin Programul PHARE, are ca obiectiv pregatirea functionarilor publici si acordarea de expertiza tarilor candidate. Astfel intre 2008-2012, in tara noastra au fost derulate 132 de proiecte de twining, acoperind o arie larg de domenii: justitie si afaceri interne; piata interna; mediu, reforma administratiei publice; agricultura; acordarea de suport pentru managementul Fondurilor Structurale si cercetare. 
Prin programul PHARE au fost alocate anual fonduri pentru acoperirea unei parti din contributia de participare la programele comunitare: Socrates, Leonardo da Vinci, Cultura 2000, Combaterea discriminarii, Combaterea excluziunii sociale, Programul multianual pentru intreprinderi si spirit antreprenorial, Euratom si altele.
Rata de absorbtie a fondurilor PHARE a fost stabila, situandu-se la 97% inca din anul 2000. Implementarea proiectelor este insa de cele mai multe ori intarziata comparativ cu termenele fixate prin Memorandumurile de Finantare, intarzieri care sunt incheiate in ultimii 2 luni ale perioadei de contractare, lasand astfel doar un an pentru implementare, ceea ce este putin pentru majoritatea proiectelor.
Agricultura Romaniei trebuia astfel pregatita in perioada de ragaz pana la aderare astfel incat sa ajunga treptat la un sistem de sustinere similar cu cel viitor al Uniunii Europene orientat prioritar spre spatiul rural.
In Capitolul 1 este dezbatuta agricultura in Romania din perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, exigentele integrarii, decalajele dintre agricultura romaneasca si agricultura Uniunii Europene si dezvolatrea durabila a agriculturii si a spatiului rural. Procesul de negociere in ceea ce priveste agricultura este foarte complicat, iar interesul pentru aderare al Romaniei a fost reprezentat in primul rand de garantia unei stabilitati politice si economice. Tendinta dominanta cu care se manifesta pe piata este aceea a egalizarii si omogenizarii atitudinilor, comportamentelor consumatorilor si grupurilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Zonelor Rurale prin Creditare Externa - Comuna Maliuc.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!