Diagnosticul Financiar al unei Societati Comerciale

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 5
1. Prezentarea societatii 7
1.1. Informatii generale 7
1.1.1. Elemente de identificare a societati 7
1.1.2. Domeniul de activitate 7
1.1.3. Obiectul de activitate 7
1.2. Informatii economice 8
1.2.1. Informatii care privesc potentialul uman 8
1.2.2. Informatii care privesc potentialul comercial 10
1.3. Mediul societatii: 11
1.3.1 Mediul specific 11
1.3.2 Mediul general 13
2. Diagnosticul comercial 14
2.1. Evolutia vanzarilor 14
2.2. Produse si servicii comercializate 15
2.3. Pozitia ocupata pe piata 16
2.4. Relatiile cu clientii si furnizorii 16
2.5. Concurenta societatii 17
2.6. Modalitati de promovare a produselor 18
2.7. Concluzii privind diagnosticul comercial 18
3. Diagnosticul financiar 19
3.1. Diagnosticul performantei financiare 19
3.1.1. Marja comerciala 19
3.1.2. Cifra de afaceri 21
3.1.3. Valuarea adaugata 22
3.1.4. Excedentul brut de exploatare 23
3.1.5. Rezultatul exploatarii 25
3.1.6. Rezultatul exercitiului 27
3.1.7. Concluzii privind diagnosticul contului de profit si pierdere 28
3.2. Diagnosticul pozitiei financiare 29
3.2.1. Eficienta activitatii 30
3.2.2. Echilibrul financiar 36
3.2.3. Lichiditate si sovabilitate 41
3.2.4. Ratele de gestiune 49
3.2.5. Structura mijloacelor folosite si a resurselor 53
4. Diagnostigrama potentialului financiar si comercial 63
5. Concluzii 71
Referinte bibliografice 73


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Tema "Diagnosticul financiar al unei societati comerciale" este o tema foarte interesanta si complexa, care s-a bucurat de o atentie deosebita in numeroase studii.
Faptul care m-a motivat sa aleg aceasta tema este ca ea prezinta o parte importanta in cadrul unei intreprinderi, iar cunoasterea sa este relevanta pentru un manager de societate comerciala.
Lucrarea este structurata in patru capitole, in care am incercat sa tratez intr-un echilibru cat se poate de reusit, conceptele, teoriile, dar si un studiu de caz la firma SC Ando-Bucuria Copiilor SRL.
Diagnosticul financiar consta intr-un ansamblu de instrumente si metode care permit aprecierea situatiei financiare si a performantelor unei intreprinderi. Scopul diagnosticului financiar este de a aprecia situatia financiara a intreprinderii. In sens general, finalitatea diagnosticului financiar consta in oferirea de informatii financiare atat celor din interiorul intreprinderii, cat si celor interesati din afara acesteia. 
Cand problema diagnosticului este pusa din interiorul intreprinderii (diagnostic financiar intern) utilizatorii pot fi conducatorii, actionarii actuali sau salariatii. Obiectivul urmarit in acest caz este de a detecta eventuale situatii de dezechilibru financiar si de a adopta noi decizii de gestionare a intreprinderii. Aceste decizii se bazeaza pe identificarea originii si a cauzelor dezechilibrelor, pe de o parte, iar pe de alta parte, pe stabilirea masurilor de remediere a dezechilibrelor. 
Cand problema este pusa din exteriorul intreprinderii (diagnostic financiar extern) utilizatorii pot fi analistii financiari, actionarii potentiali, organisme bancare si financiare sau chiar statul. Obiectivul urmarit este capacitatea financiara a intreprinderii de a genera profit, capacitatea intreprinderii de a-si onora obligatiile pe termen scurt sau lung (lichiditatea si solvabilitatea intreprinderii), precum si valoarea intreprinderii. De cele mai multe ori utilizatorii externi au nevoie de un diagnostic financiar fie pentru acordarea de credite intreprinderilor (in special bancile), fie pentru luarea deciziilor de patrundere in capitalul unei intreprinderi (actionari potentiali sau alte intreprinderi). 
Atat analiza pe plan intern, cat si cea externa au ca obiectiv aprecierea performantelor intreprinderii si a riscurilor la care aceasta este pusa si urmaresc: analiza rentabilitatii; analiza riscului si analiza valorii intreprinderii. 
De obicei, diagnosticul este efectuat numai in caz de grave dificultati sau cand cineva cere o astfel de lucrare. Independent de rezultatele inregistrate de intreprindere sau de desfasurarea evenimentelor, elaborarea unui diagnostic financiar trebuie sa aiba loc periodic. Diagnosticul financiar identifica factorii favorabili si nefavorabili care vor afecta activitatea viitoare a intreprinderii. 
Folosind metode si tehnici specifice, diagnosticul financiar permite aprecierea situatiei financiare trecuta si actuala, pe baza informatiilor furnizate pentru luarea deciziilor de catre conducere 
Informatiile necesare pentru efectuarea diagnosticului financiar sunt preluate din situatiile financiare simplificate care cuprind: bilantul, contul de profit si pierdere, anexa la bilant.
Diagnosticul financiar poate sa fie redus la aprecierea riscului pe care un partener exterior este susceptibil sa si-l asume ca urmare a relatiilor de afaceri pe care le are cu intreprinderea , este vorba de informatiile oferite de diagnosticul financiar pentru a aprecia riscul de insolvabilitate a unui agent economic de catre un partener extern. Analiza dosarului de acordare a creditului de catre banci este un exemplu tipic. In asemenea caz obiectivul major al analizei consta in punerea in evidenta a riscului incidentelor susceptibile de a perturba activitatea viitoare a intreprinderii, care mai departe poate afecta onorarea la termen a angajamentelor asumate.
Diagnosticul financiar se poate inscrie in perspectiva formularii unui diagnostic global orientat catre aprecierea performantelor, a valorii acesteia, a titlurilor pe care le emite. Aici se pot aborda mai multe aspecte:
- ca o componenta a diagnosticului strategic, diagnosticul financiar isi propune sa evidentieze punctele forte si punctele slabe, este momentul sa se evidentieze eventuala vulnerabilitate a intreprinderii, se apreciaza activitatea ei prin prisma performantelor inregistrate, este momentul de a evidentia dificultatile legate de lichiditatea activelor, de rentabilitate,diminuarea ei;
- diagnosticul financiar se foloseste si pentru a determina si aprecia valoarea intreprinderii. Astfel, analiza financiara, participa la determinarea valorii de patrimoniu a intreprinderii. Prin retratarea elementelor contabile furnizate de bilant, diagnosticul permite determinarea altor valori patrimoniale, activul net actualizat, activul net corectat, valoarea substantiala. In acelasi timp cu ajutorul diagnosticului financiar se poate determina capacitatea beneficiara a intreprinderii si astfel se determina valoarea de randament a acesteia obtinuta prin capitalizarea veniturilor viitoare. Astfel analiza financiara isi aduce un aport semnificativ in procesul de evaluare a intreprinderii;
- diagnosticul financiar este folosit si in analiza bursiera. Pentru operatorii ce intervin pe piata de capitaluri indicatorii furnizati de diagnosticul financiar constituie un element foarte important pentru a orienta optiunile de investitii sau de dezinvestire prin cumpararea de titluri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diagnosticul Financiar al unei Societati Comerciale.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

A. Buglea, (2006), Analiza financiara, Editura Mirton, Timisoara;
A. Buglea, (2005) "Analiza financiara. Concepte si studiu de caz". Ed. Mirton, Timisoara; 
A. Buglea, (2009), Analiza economico - financiara, Editura Mirton, Timisoara;
A. Buglea, (2010), Diagnosticul si evaluarea intreprinderii, Editura Mirton, Timisoara;
A.Buglea, (2003) Eros-Stark L., Evaluarea Intreprinderii, Editura Mirton, Timisoara;
A.Buglea, Roth Anne-marie, Minda Alina, Stoita F., (2006), Analiza financiara - Aplicatii practice, Editura Mirton, Timisoara;
Bailesteanu Gh., (1997), Diagnostic, risc si eficienta in afaceri, Editura Mirton, Timisoara;
Dalota D. M., Dalota Simona, (2000), Analiza si evaluarea firmei, Editura Orizonturi Universitare, Timisoara; 
H. Cristea, M. Stefanescu (2006), Gestiunea financiara a intreprinderii, editura Mirton, Bucuresti;
Isfanescu A., Stanescu C., Baicusi A., (1999) Analiza economico - financiara, Editura Economica, Bucuresti;
Margulescu D., (1996) Diagnostic economico - financiar, Editura Romcart, Bucuresti;
Valceanu Ghe., Robu V., Georgrscu n., (2006), Analiza economico - financiara, Editura Economica, Bucuresti.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prin apasarea pe butonul “Descarca acum” declar ca am citit, inteles si agreat termenii si conditiile.
* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!