Diagnosticul Financiar pe Baza Contului de Profit si Pierdere

Cuprins disertatie Cum descarc?

CAP. I : Fundamentari teoretice privind rezultatul contabil 2
1.1.Definirea si formele rezultatului contabil 2
1.2.Relatii si diferentieri intre rezultatul contabil si performanta intreprinderii 7
1.3.Rentabilitatea - criteriu de performanta - reflectata in contul de profit si pierdere 10
1.3.1.Analiza profitului 10
1.3.2.Determinarea ratelor de rentabilitate (economica, financiara si comerciala) 13
CAP. II: Diagnosticul performantelor societatii comerciale pe baza contului de profit si pierdere la S.C. PREFEB S.A. 15
2.1. Prezentarea S.C. PREFAB S.A 15
2.2.Analiza structurii contului de profit si pierdere a intreprinderii 16
2.2.1.Analiza structurii veniturilor si dinamicii acestora 16
2.2.2.Analiza structurii rezultatului exercitiului 17
2.2.3.Analiza ecilibrului financiar pe baza contului de profit si pierdere 17
2.3.Calculul si analiza soldurilor intermediare de gestiune ale intreprinderii 19
2.3.1.Analiza structurii S.I.G 20
2.3.2.Rate financiare construite pe baza S.I.G. 21
2.4. Analiza rezultatului brut din exploatare 22
2.5.Analiza rezultatului aferent cifrei de afaceri al intreprinderii 23
2.6. Analiza rezultatului exploatarii 24
2.7.Analiza rezultatului exercitiului 25
2.8. Analiza ratelor de rentabilitate 27
2.8.1.Analiza rentabilitatii veniturilor totale intreprinderii 27
2.8.2.Analiza ratei rentabilitatii comerciale 28
2.8.3.Analiza rentabilitatii economice a intreprinderii 28
2.8.4.Analiza rentabilitatii financiare a intreprinderii 29
CAP. III : Informatia contabila privind rezultatul - prezentare, valorificare 30
3.1. Rezultatul contabil intre informatia de rentabilitate si informatia de lichiditate a intreprinderii 30
3.1.1..Indicatori ai randamentului financiar 31
3.1.2..Indicatorii rentabilitatii 32
3.2.Previzional in contul de rezultate. Asezarea contului de rezultate in sfera controlului de gestiune 39
Concluzii 43
Bibliografie 44


Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I : Fundamentari teoretice privind rezultatul contabil
1.1. Definirea si formele rezultatului contabil
Pozitionarea conceptului de rezultat la nivelul unei entitati si masurarea lui in contabilitate face apel la stabilirea unor conventii si la gasirea unei ecuatii de determinare. 
Profitul, de fapt rezultatul, este diferenta intre venitul total al intreprinderii si costul total.
Definitia se nuanteaza si structureaza in raport de naturile de venituri si cheltuieli, respectiv functiile intreprinderii delimitate ca segmente comparabile la nivelul carora se asociaza venitul cu costul corespondent. In definirea rezultatului nu poate fi ocolit punctul de vedere patrimonial, acela adoptat pentru mentinerea capitalului financiar. Din acest punct de vedere evaluarea si calculul rezultatului trebuie sa asigure mentinerea capacitatii de finantare a capitalului ca suma investita de catre proprietar. Fondurile investite de proprietar sub forma de capital trebuie astfel reconstituite incat acesta sa-si mentina in plan monetar si financiar capacitatea initiala de finantare la inceperea unui nou exercitiu. Orice modificare, crestere sau micsorare a acestei capacitati se explica prin rezultatul pozitiv-negativ sau prin aportul proprietarului. in aceste conditii rezultatul contabil se identifica cu variatia situatiei nete a patrimoniului.1
In timpul perioadei contabile, orice intreprindere isi fixeaza ca obiective profit imediat sau pe termen mediu si continuitate. Pentru a realiza aceste obiective ea cumpara, vinde, fabrica, plateste salarii si impozite, investeste in masini si echipamente, isi plaseaza excedentele financiare in capitalul altor societati sau efectueaza si alte operatii consumatoare de resurse si producatoare de rezultate. Aceste tranzactii ocazioneaza de fiecare data cheltuieli si genereaza venituri care modifica situatia neta a patrimoniului. Daca valoarea acestei situatii nete a crescut in raport cu cea a situatiei nete initiale, intreprinderea a realizat profit pe timpul perioadei. Aceasta crestere este profitul net, in afara de cazul in care intreprinderea a primit noi aporturi de capital in timpul exercitiului, caz in care se efectueaza o corectie prin diminuarea echivalenta a cresterii situatiei nete. Daca valoarea noii situatii nete s-a diminuat in raport cu cea de la inceputul exercitiului, intreprinderea a suferit o pierdere egala cu aceasta diferenta.
In concluzie, rezulta urmatoarea ecuatie a variatiei situatiei patrimoniului:
Rezultatul exercitiului = Situatia neta finala a patrimoniului la inchiderea exercitiului financiar N - Situatia neta initiala a patrimoniului la inchiderea exercitiului financiar N +- Aportul proprietarului la capitalul propriu in exercitiul N
In masura in care se face recurs la capitalul propriu, relatia de mai sus devine:
Rezultatul contabil = Capital propriu la inchiderea exercitiului financiar N - Capital propriu la inceputul exercitiului financiar N +- Contributia proprietarului in exercitiului financiar N
1. M. Ristea, ,, Contabilitatea rezultatului intreprinderii", Ed. Tribuna Economica, Bucuresti, 1997, pag. 11-14
O importanta deosebita, in aplicarea acestei metode, denumita si metoda prezervarii patrimoniului, o joaca baza de evaluare folosita, care ar putea fi: costurile istorice, valoarea actualizata a fluxurilor monetare (valoarea economica), costurile actuale sau adevarata valoare de piata (valoarea neta de realizare).
Intrucat capitalurile proprii ale intreprinderii reprezinta un indicator bilantier esential, care da dimensiune ,,gradului de sanatate a intreprinderii, acestea trebuie sa mai aiba in vedere un obiectiv (pe langa cele clasice de ,,maximizare a profitului sau de ,,investitii masive pe piete noi) si anume cel de mentinere a capitalului (financiar sau fizic). Acest obiectiv este cu atat mai important intr-o economie inflationista in care capitalul este permanent erodat de inflatie.
Alegerea unuia din cele doua concepte depinde de necesitatile utilizatorilor de informatii. Astfel va fi adoptat conceptul financiar, daca utilizatorii sunt preocupati in primul rand de mentinerea puterii de cumparare a capitalului investit. Daca, insa, utilizatorii sunt preocupati de capacitatea de exploatare a intreprinderii va fi utilizat conceptul fizic al capitalului.
Mentinerea capitalului financiar se refera la situatia in care profitul este obtinut numai daca valoarea financiara (sau monetara) a activelor nete la sfarsitul perioadei este mai mare decat valoarea financiara (sau monetara) a activelor nete la inceputul perioadei, dupa excluderea oricaror distribuiri/contributii catre/din partea proprietarilor, in cadrul respectivei perioade.
Mentinerea capitalului fizic presupune ca profitul sa fie obtinut numai atunci cand capacitatea fizica productiva (sau capacitatea de exploatare) a intreprinderii (sau capacitatii) la sfarsitul perioadei este mai mare decat capacitatea fizica productiva la inceputul perioadei dupa excluderea oricaror distribuiri/contributii catre/din partea proprietarilor, in cadrul perioadei analizate.
Ca urmare, desprindem urmatoarele consecinte legate de conceptul de mentinere a capitalului:
o baza de evaluare - costul curent;
o partea de crestere a pretului activelor care depaseste cresterea nivelului general al preturilor este considerata profit (conceptul de capital financiar);
o toate modificarile de preturi care afecteaza activele si datoriile intreprinderii sunt modificari ale capacitatii productive fizice (conceptul de capital fizic).
Ca atare, relatiile care se degaja sunt urmatoarele:
Profitul la N = Capitalul financiar la N in puterea de cumparare sau in u.m. nominale la 31.12.N - Capitalul financiar la N-1 in puterea de cumparare sau in u.m. nominale la 31.12.N
Pe de alta parte pentru definirea rezultatului prin prisma relatiei venit total - cost total se porneste de la faptul ca orice activitate este simultan consumatoare de resurse si producatoare de rezultate. Astfel, venitul total desemneaza in expresie valorica raporturile patrimoniale cu privire la constatarea, obtinerea si realizarea rezultatelor. Sursa reala a acestor rezultate o reprezinta: productia de bunuri si servicii, operatiunile de finantare si plasamente ale intreprinderii etc.
Costul total delimiteaza toate cheltuielile proprii raporturilor patrimoniale cu privire la-angajarea si consumarea resurselor in cadrul activitatilor ,,producatoare de venituri. Costul total este definit prin asociere si corespondenta cu structura de venit.
Daca veniturile sunt productii de bogatii sau resurse pe perioada exercitiului, costul total asociat prin corespondenta acestor venituri reprezinta consumuri de bogatii sau resurse. in cadrul acestui raport, veniturile antreneaza o crestere a situatiei nete a intreprinderii, in schimb cheltuielile o diminuare a acestei situatii.
Rezultatul se defineste prin prisma diferentei intre veniturile din livrarea bunurilor mobile si a bunurilor imobile pentru care s-a transferat dreptul de proprietate, servicii prestate si lucrari executate, inclusiv castigurile din orice sursa si cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora dintr-un exercitiu financiar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diagnosticul Financiar pe Baza Contului de Profit si Pierdere.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!