Dimensiuni ale Excluziunii Sociale a Persoanelor Adulte fara Adapost

Extras din disertatie Cum descarc?

Cine sunt persoanele adulte fara adapost- Cum au ajuns sa traiasca in strada- Care sunt nevoile lor- Ce se poate face pentru ele- Acestea sunt intrebarile la care doreste sa gaseasca un raspuns prezenta lucrare, adecvat timpului si contextului social al municipiului Focsani. 
Fenomenul etichetarii si culpabilizarii lor de catre opinia publica este frecvent, la noi fiind binecunoscut si deseori utilizat termenul de boschetar, iar aceasta se datoreaza in primul rand faptului ca se incerca delimitarea de responsabilitatea implicari si acordarii ajutorului necesar pentru a depasi situatia in care se afla.
Problematica sociala ridicata de fenomenul Persoane Adulte Fara Adapost este cu atat mai complexa intr-o societate care respinge si nu accepta aceasta categorie sociala marginala, fara casa si acte, fara identitate sociala, fata de care exista doar o atitudine de excludere. 
Pana spre sfarsitul anilor '90, autoritatile din Romania nu acceptau, in mod oficial, existenta acestei categorii de persoane, fiind ignorate de sistemul de protectie sociala si pentru care nu existau prevederi legislative tintite pentru ajutorarea lor. 
In anii 2000 s-au facut pasi importanti pentru recunoasterea realitatii situatiei persoanelor adulte fara adapost. Societatea romaneasca a gasit un raspuns pentru integrarea acestora, oferind un loc protejat legal, respectand principiul demnitatii umane: adaposturile de noapte, prin care se ofera conditii minime pentru existenta celor defavorizati dintre toate persoanele in dificultate. 
Conform estimarilor, ,,orasul Bucuresti nu poate fi denumit ,,oras de carton", cum era spre exemplu Londra, cu peste o suta de mii de persoane fara adapost. Lectia
tarilor dezvoltate ne invata insa ca cel mai probabil acest fenomen se va extinde si in Romania, cu atat mai mult cu cat nu este proiectat nici un plan de interventie. Deocamdata, discursurile mass-media, atentia politicienilor, studiile sociale acorda mai putina atentie persoanelor adulte fara adapost (cu sau fara copii in intretinere)." (Stanculescu, Berevoescu, 2004, p.163) 
Vizibilitatea mai crescuta a fenomenului ,,copiii strazii" si o oarecare sensibilitate a opiniei publice (nationale si internationale) fata de acesta, a condus la acordarea unei atentii sporite acestui subiect. Fenomenul persoanelor adulte fara adapost este asociat fenomenului ,,copiii strazi", dar pana in prezent a primit o atentie marginala. Preocupata de acest fenomen a fost mai degraba societatea civila si nu autoritatile.
Vom explora daca, la nivelul municipiului Bucuresti, au fost dezvoltate si mentinute programe de protectie sociala minimala care sa ofere servicii minimale cum ar fi: hrana, adapost, ingrijire medicala, necesare pentru supravietuirea persoanelor adulte fara adapost.
CAPITOLUL I 
Delimitari conceptuale si etiologia vietii in strada
1.1. Definitii
,,Dincolo de lipsa adapostului stabil, care practic da numele acestei categorii, aspect care se vede, starea de izolare, marginalitatea, alienarea si excluderea sociala sunt celelalte atribute definitorii ale acestei stari de fapt si ale acestei conditii umane." (Muntean, Sagebiel, 2007, p.227)
Ele reprezinta insa ceea ce am putea numi the other side, pentru ca aceste realitati, cu efecte extreme in planul integritatii emotionale si relationale, dar si sociale, sunt cele care nu se vad la o prima evaluare, cele care nu poseda atributul evidentei pentru cei mai multi dintre noi.
Cei care se inscriu in reteaua de profesionisti din acest domeniu trebuie sa le recunoasca existenta, sa tina cont de ea, dar mai ales sa constientizeze faptul ca
aceste atribute se afla intr-o relatie de cauzala cu lipsa unei locuinte. Izolarea, excluderea, marginalitatea si alienarea pot sa constituie in egala masura cauze, dar si efecte ale lipsei unei locuinte, sa determine, dar si sa fie generate de aceasta stare de fapt


Fisiere in arhiva (1):

  • Dimensiuni ale Excluziunii Sociale a Persoanelor Adulte fara Adapost.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!