Dispunerea si Valorificarea Expertizei Medico-Legale

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere - pg. 4
Cap. I. Medicina legala
I.1.Definitie si istoric - pg. 5
I.2.Personalitate in medicina legala romaneasca - pg. 8
I.3. Organizarea retelei de asistenta medico-legala in Romania - pg. 12
Capitolul II. Expertiza medico-legala ca mijloc de proba
II.1. Necesitatea constatarii si expertizei, definirea ca mijloc de proba - pg. 
II.2. Trasaturile caracteristice si dispunerea constatarii si expertizei ca mijloc de proba - pg. 18
II.3. Cazurile obligatorii de constatare si expertiza prevazute de lege - pg. 21
Cap. III. Dispunerea si valorificarea constatarii si expertizei medico-legale
III. 1. Constatarea si expertiza medico-legala in justitie, norme procedurale - pg. 25
III. 2. Expertizele tehnico-stiintifice - pg. 29
III. 3. Dispunerea expertizei medico-legale - pg. 35
III. 4. Valorificarea constatarii si expertizei medico-legale - pg. 46
Capitolul IV. Concluzii - pg. 49
Bibliografie - pg. 51


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Prin lucrarea de fata "Dispunerea si valorificarea constatarii si expertizei medico-legale" am urmarit aprofundarea cunostintelor despre rezultatele constatarilor si expertizelor medico-legale Rezultatele constatarilor si expertizelor medico-legale sunt consemnate in documente al caror continut stiintific este util justitiei, ele fiind efectuate in acele situatii, in care, pentru lamurirea unei cauze judiciare, sunt necesare precizari privitoare la unele aspecte medicale.
Lucrarea este structurata in patru capitole principale si 10 subcapitole asa cum se vede in cuprins. In debutul lucrarii am definit notiunea medicinei legale, am prezentat un scurt istoric al acesteia precum si organizarea retelei de asistenta medico-legala in Romania si personalitatile remarcabile romanesti in domeniu. Medicina legala este o stiinta profund interdisciplinara, cu un domeniu propriu de activitate situat la interferenta dintre stiintele juridice si cele medicale.
Capitolul doi, l-am dedicat in exclusivitate expertizei medico-legale, aratand necesitatea acesteia ca mijloc de proba, trasaturile caracteristice si dispunerea expertizei ca mijloc de proba precum si cazurile obligatorii prevazute de lege pentru efectuarea ei. Expertizele medico-legale reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte in practica medico-legala facand parte integranta din categoria expertizelor. Expertizele medico-legale sunt mijloace de proba la egalitate cu forma practica in care medicina legala sprijina organele competente in solutionarea cazurilor judiciare.
Expertiza judiciara constituie, in conformitate cu dispozitiile art. 64 din Codul de procedura penala, un mijloc de proba ala!turi de declaratiile partilor, inscrisuri, mijloacele materiale de proba s.a.
In Cap. III. Dispunerea si valorificarea constatarii si expertizei medico-legale, am incercat sa stabilesc normele procedurale de efectuare a expertizei medico-legale in justitie, sa prezint mijloacele tehnico-stiintifice folosite in efectuarea expertizelor criminalistice, dispunerea acesteia ca moment si legalitate si nu in ultimul rand valorificarea rezultatelor si importanta lor.
Pentru a sluji procesului penal, in sensul lamuririi cauzei sub toate aspectele, probele trebuie apreciate si interpretate in sen!sul in care explica logic producerea unui fenomen, fie el si infractional. Aceasta activitate se circumscrie sarcinii generale a organelor judiciare de a administra probele, in masura in care toate elementele de fapt materializate in diferite acte procedurale confirma fara dubii o versiune sau alta, pot fi verificate in procesul pena! si dobandesc valoare probatorie. Calitatea probelor si implicit a actului de justitie, mai ales atunci cand este vorba de infractiuni contra vietii, trebuie sa fie ireprosabila.
Concluziile ce se pot trage in urma studierii aprofundate a acestor acte sunt ca administraera probei cu expertiza in cadrul dosarelor care au ca obiect cercetarea infractiunilor impotriva vietii este de mare importanta si ca aceasta contribuie la elucidarea cazurilor intr-o proportie relativ mare, in conditiile in care examinarile de specialitate sunt efectuate in mod obiectiv si stiintific.
Cap. I. Medicina legala
I.1.Definitie si istoric
Medicina legala este o ramura a medicinii folosita in justitie pentru elucidarea cazurilor judiciare in care sunt necesare probe cu caracter medico-biologic pentru evitarea erorilor de judecata. Termenmul de medicina legala este utilizat in tarile latine si este identic cu termenul de medicina judiciara folosit in tarile germanice.
Medicina legala mai poate fi definita si ca disciplina medicala de sinteza situata la granita dintre stiintele medico-biologice si cele sociojuridice, care are drept scop, sprijinirea competenta a justitiei, ori de cate ori are nevoie, pentru lamurirea unei cauze judiciare cu precizari cu caracter medico-biologic. 
In Romania termenul de medicina legala este utilizat pe linie didactica dinanul 1965, iar Decretul 446/1966, il introduce si pe linie de retea. Cea mai veche dovada de implicre a medicilor in justitie se afla in codul lui Hammurabi (rege al Babilonului intre 1728-1686 i.H), unde se gasesc o serie de articole ce fac referire la raspunderea si sanctiunile medicilor in cazul greselilor din cadrul interventiilor terapeutice.
,,Medicina legala ar putea fi definita ca: disciplina medicala de sinteza, situata la granita dintre stiintele medico - biologice (in general concrete) si cele socio-juridice (de regula abstracte), ce are drept scop sprijinirea competenta a justitiei ori de cate ori pentru lamurirea unei cauze judiciare sunt necesare (anumite) precizari cu caracter bio-medical" 
Medicina legala este stiinta medicala ce isi pune cunostintele in slujba dreptului si, prin drept, in slujba ordinii sociale .
Dezvoltarea medicinei legale a evoluat paralel cu dezvoltarea stiintelor biologice si medicale care a determinat extinderea domeniilor de aplicare a cunostiintelor medicale in drept. Odata cu noile descoperiri din diferite specialitati medicale acestea au fost aplicate in ramurile dreptului (penal, civil, dreptul familiei, dreptul muncii). Evolutia medicinei legale este direct corelata cu evolutia normelor procedurale care reglementeaza sistemele de probatiune si care trebuie sa admita aplicarea anumitor probe (admiterea amprentei ADN ca proba in justitie s-a facut la un timp dupa verificarea metodei).
Activitatea medico-legala se reflecta in expertize si constatari care sunt mijloace de proba primare, obiective, care servesc adevarului stiintific. Activitatea medicinei legale este reglementata in raport de cerintele respectarii garantiilor juridice necesare bunei desfasurari a activitatii de justitie pe care un stat de drept trebuie sa le ofere.
Introducere
Lucrarea cu tema aleasa de mine, "Executarea silita imobiliara", este un subiect controversat si cu implicatii deosebite, in cadrul analizei subiectului prin prisma celor doi subiecti, executorul si executatul (debitorul)
Am ales aceasta tema, din dorinta si interesul de aprofundare, cu speranta ca voi intelege mai bine actualele probleme ale societatii si voi putea sa comunic operativ, corect si eficient. 
Prin realizarea acestei lucrari am inteles ca problemele, interesele, trebuie tratate pro si contra pentru a descoperi adevarul despre necesitatea si impunerea lor, deasemeni am aflat si cauzele si conditiile fenomenelor tratate.
Asa cum se vede din cuprins, lucrarea este structurata in patru capitole principale si cincisprezece subcapitole. 
In primul capitol al lucrarii am prezentat consideratiile generale privind executarea silita, un istoric al acestei activitati, normele si regulile acesteia, actele normative ce reglementeaza executarea silita, organele de executare silita precum si modalitatile de realizare ale executarii silite si masurile asiguratorii. 
Ca o particularitate a executarii silite in sistemul nostru procesual, se poate constata caracterul umanitar pe care il prezinta executarea silita prin faptul ca aceasta, in principiu, nu se poate purta asupra persoanei debitorului, ci numai asupra bunurilor sale. Tot astfel, ca o expresie a protectiei sociale consacrate de lege, anumite bunuri, riguros determinate, nu pot fi urmarite silit, iar taxele de timbru percepute in cadrul procedurii de executare silita sunt de nivel redus.
Capitolul doi l-am dedicat executarii silite imobiliare prezentand bunurile imobile ce pot fi urmarite in cadrul acestei actiuni, instituirea sechestrului si valorificarea bunurilor imobile sechestrate. Executarea silita imobiliara se intinde de plin drept si asupra bunurilor accesorii bunului imobil, prevazute de Codul civil. Bunurile accesorii nu pot fi urmarite decat o data cu imobilul.
In capitolul trei am descris modul de distribuire a sumelor si contestatia executarii silite, deasemeni am prezentat si suspendarea executarii silite a bunurilor imobile. Creditorii fiscali care au un privilegiu prin efectul legii si care indeplinesc conditia de publicitate sau posesie a bunului mobil au prioritate la distribuirea sumei rezultate din vanzarea fata de alti creditori care au garantii reale asupra bunului respectiv.
Capitolul 4. Concluzii ce se desprind din aceasta lucrare sunt ca Din clipa in care a fost aplicata formula executorie pe o hotarare judecatoreasca sau pe un act autentic, acesta capata denumirea de ,,titlu executor" si devine susceptibil, in orice moment, de executare silita, prin intermediul organelor administrative si fortei publice. Regula dupa care hotararile judecatoresti nu pot fi executate decat dupa ce au devenit ,,irevocabile" si au fost investite cu formula executorie, sufera o singura exceptie: cazul hotararilor date cu executie provizorie (art. 278-279 C. proc. civ.).
Capitolul 1. - Consideratii generale privind executarea silita
1.1 Scurt istoric al executarii silite
Executarea silita ca institutie juridica este cunoscuta inca din epoca romana. La inceput, creditorul era indreptatit sa-si execute singur dreptul sau. Pana la sfarsitul epocii clasice ideea de executie silita, prin intermediul unui functionar public, a fost straina dreptului roman. La romani executia avea un caracter mai ales penal si cu totul extrajudiciar, datornicul fiind considerat un delicvent si raspundea cu persoana sa de plata datoriilor. O schimbare a conceptiei romane este prefigurata de Legea celor XII table in cadrul careia executia isi pierde tot mai mult caracterul sau penal, spre a se concretiza in urmarirea bunurilor debitorului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dispunerea si Valorificarea Expertizei Medico-Legale.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!