Documentare asupra Stațiilor de Pompare

Disertație
9/10 (1 vot)
Domeniu: Electrotehnică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 9494
Mărime: 4.59MB (arhivat)
Publicat de: Daniel Toader
Puncte necesare: 12

Extras din disertație

1.1. Noţiuni de bază

Maşinile hidraulice fac parte din categoria maşinilor de forţă. În general prin noţiunea de maşină se înţelege un ansamblu de mecanisme şi elemente mecanice, electrice, chimice, etc. combinate în aşa fel încât primind o formă dată de energie să o transforme în lucru mecanic sau în altă formă de energie. Energia hidraulică este energia pe care o posedă un fluid cu o compresibilitate extrem de scăzută (lichid). Într-o maşină hidraulică au loc transformări energetice în care energia apare cel puţin sub formă mecanică şi sub formă hidraulică. Maşinile de forţă care transformă energia mecanică în alte forme de energie se numesc în general generatoare.

Funcţie de tipul agentului purtător de energie rezultă că generatoarele pot fi hidraulice, pneumatice, electrice, termice etc.Maşinile de forţă care transformă energia unui agent purtător în energie mecanică se numesc motoare, iar acestea la rândul lor funcţie de natura agentului purtător pot fi motoare hidraulice, pneumatice, electrice, termice etc. Dacă agentul purtător de energie este un lichid, adică un fluid cu o compresibilitate extrem de scăzută, atunci vorbim de generatoare sau motoare hidraulice, iar dacă fluidul în procesul transferului energetic îşi modifică sensibil densitatea, lucru care se întâmplă în cazul gazelor, atunci avem de-a face cu generatoare sau motoare pneumatice.

Din categoria generatoarelor hidraulice fac parte pompele, iar din categoria generatoarelor pneumatice fac parte suflantele, compresoarele, pompele de vid. Ventilatoarelor cu toate că funcţionează cu gaze, în procesul transformărilor energetice suferă o comprimare neglijabilă, astfel că ele pot fi încadrate în categoria generatoarelor hidraulice. În categoria motoarelor hidraulice intră turbinele şi motoarele hidrostatice, iar în categoria motoarelor pneumatice intră turbinele de vânt (eoliene) şi motoarele pneumostatice.

Vehicularea fluidelor a avut şi are un rol deosebit în istoria civilizaţiei umane. Elevatoarele hidraulice au fost inventate şi utilizate în antichitate. Dezvoltarea şi perfecţionarea sistemelor de transport Na fluidelor s-a accentuat cu precădere în ultima perioadă a istoriei societăţii umane. O ţară industrializată consumă pentru pomparea fluidelor peste 20 % din energia produsă. În ţările industrializate, fabricaţia pompelor reprezintă circa 1 % din produsul intern brut.

Lucrarea de faţă se ocupă cu descrierea, funcţionarea, proiectarea şi exploatarea pom¬pelor şi ventilatoarelor centrifuge şi axiale.

Acţiunea unei pompe asupra lichidului poate fi dinamică (pompa centri¬fugă) sau statică (pompa cu piston, pompa volumică). După felul mişcării, o pompă poate fi rotativă sau cu deplasare liniară.

Pompa centrifugă este o maşină foarte răspândită, care a cucerit un loc important în construcţia maşinilor hidraulice.

Problema care se pune constructorului de maşini, în general, şi constructorului de pompe centrifuge, în particular, este de a proiecta diferitele organe componente şi agregatul complet, astfel încât să corespundă cât mai bine scopu¬lui de utilizare. Pentru aceasta, el trebuie să cunoască perfect condiţiile de ex¬ploatare ale maşinii. Totodată, el trebuie să realizeze o maşină simplă, cu un preţ de cost redus, care să aibă un randament cât mai ridicat şi să necesite cheltuieli de întreţinere şi de exploatare reduse.

Aceste condiţii dificil de îndeplinit au fost realizate cu succes de oamenii de ştiinţă, în strânsă colaborare cu constructorii şi cu tehnicienii care exploatează pompele centrifuge. Teoriile avansate ale acestor cercetători au fost verificate în laboratoare cu renume mondial şi au fost confirmate în practică.

Constructorul de pompe (ventilatoare) trebuie să ţină seama de următorii factori:

a) Siguranţa în funcţionare: piesele componente să nu se rupă sau să sufere deformaţii nepermise, întrerupând exploatarea sau chiar producând accidente; să nu se încălzească şi să nu se uzeze prea repede.

b) Posibilităţile de execuţie: respectarea regulilor constructive, permiţând executarea pieselor cu ajutorul maşinilor unelte şi a tehnologiilor disponibile.

c) Economia: maşina să corespundă condiţiilor de precizie de fabricaţie şi să aibă preţul de cost redus.

d) Normarea: elementele componente să corespundă normelor (STAS, ISO, etc.) şi prescripţiilor legale.

e) Dispozitivele de protecţie: evitarea pericolelor mecanice, chimice, etc., pentru personalul care exploatează pompele.

f) Condiţii speciale: pompa să fie adaptată regimului şi locului de exploatare, posibilităţilor de transport, de reparaţie şi de procurare rapidă a pieselor de schimb pe locaţiile cele mai îndepărtate.

Fenomenele care se produc în pompe sunt complexe. Ele nu pot fi exprimate în totalitate prin formule matematice. De aceea, se fac ipoteze simplificatoare pentru a se obţine ecuaţii care pot fi rezolvate matematic. Ecuaţiile rezultate prin simplificare, deci prin neglijarea unor fenomene complexe, trebuie totuşi să fie aplicabile la pompele construite. Formulele stabilite teoretic se corectează cu ajutorul unor coeficienţi empirici, pentru a se obţine rezultate practice.

Pompa centrifugă poate fi considerată o turbină inversată. Primii constructori de pompe centrifuge au folosit formulele fundamentale de calcul ale turbinelor. Dezvoltarea ulterioară a creat însă o teorie independentă a pompelor centrifuge, bazată pe forţa centrifugă. Legile hidraulice fundamentale au fost formulate după apariţia maşinii.

1.2. Noţiuni generale despre reducerea consumului de energie electrică la sistemele de pompare

Obţinerea debitelor de ape necesare pentru satisfacerea utilizatorilor implică, în afara altor materiale, şi consumuri de energie care, în condiţiile actuale de gospodărire cât mai raţionale a energiei, trebuie se fie cât mai reduse. Experienţa de proiectare a sistemelor de alimentare cu ape precizează consumuri de energie electrică de 60 600 Wh/m3 de apă tratată şi livrate consumatorilor. Limitele foarte largi ale intervalului menţionat indică marile disponibilităţi existente, încă în concepţia de proiectare a sistemelor de alimentare cu ape in ceea ce priveşte asigurarea unor consumuri minime de energie electrică.

Desigur că în final consumul de energie electrică depinde de specificul sursei de alimentare cu apă, tehnologia de tratare adoptată, sistemul de asigurare a distribuţiei apei şi de modul de gospodărire a apei la utilizatori.

Ţinând seama că pentru a furniza unui utilizator 1 m3 de apă se consumă în medie 0,5 kWh, estimând existenţa in ţara noastră a 1000 de consumatori medii cu o putere de 400 kW şi considerând o funcţionare de 20 h/zi la toate capacitatea, consumul zilnic de energie este de 8 MWh, ceea ce reclamă arderea în centralele electrice a unui milion de tone de cărbune anual. Aceste aspecte impun cu necesitate acordarea unei atenţii corespunzătoare problemelor energetice în tehnica alimentărilor cu apă.

Se prezintă succint ceteva soluţii şi discuţii generale care trebuie avute în vedere la conceperea unui sistem de alimentare cu ape şi care pot asigura reducerea consumurilor de energie electrică.

Preview document

Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 1
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 2
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 3
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 4
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 5
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 6
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 7
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 8
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 9
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 10
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 11
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 12
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 13
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 14
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 15
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 16
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 17
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 18
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 19
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 20
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 21
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 22
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 23
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 24
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 25
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 26
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 27
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 28
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 29
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 30
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 31
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 32
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 33
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 34
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 35
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 36
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 37
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 38
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 39
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 40
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 41
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 42
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 43
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 44
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 45
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 46
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 47
Documentare asupra Stațiilor de Pompare - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Documentare asupra Statiilor de Pompare.docx

Alții au mai descărcat și

Reglarea Automată a Nivelului

Elemente Arcuitoare Generalitati: Folosirea elementelor arcuitoare în constructia produselor electrotehnice este legata de principiul de...

Automat de Sortat Mere-ASDN

Proiect A.S.D.N. Tema: Realizarea unui automat de sortat mere dupa diametru (diametre între 5,5 si 6 cm si între 7,5 si 8 cm) precum si dupa...

Sistemul de iluminat de siguranță

ARGUMENT Iluminat normal se refera la instalatiile utilizate zilnic,in conditii normale. Iluminatul de siguranta trebuie sa asigure evacuarea...

Voltmetre verificatoare și înregistratoare

1. Domeniu de aplicare Norma se refera la verificarea/etalonarea voltmetrelor indicatoare si inregistratoare,destinate masurarilor de tensiuni...

Instalații Electrice de Joasă Tensiune pentru Utilizări Speciale

Pe lângă marea majoritate a receptorilor de energie electrica există o mică parte care se înscrie în categoria utilizărilor speciale pentru: -...

Te-ar putea interesa și

Strategia de modernizare a stațiilor de distribuție carburanți

INTRODUCERE IMPORTANTA ADOPTARII UNEI STRATEGII DE MODERNIZARE A STATIILOR DE DISTRIBUTIE CARBURANTI PENTRU CRESTEREA PERFORMANTELOR...

Impactul Turismului asupra Mediului în Stațiunea Amara

INTRODUCERE „…Am inventat surse de energie, mai întâi aburul, apoi produsele petroliere, electricitatea si fisiunea nucleara. Am sistematizat...

Teorii ale Motivației în Muncă și Implicații Manageriale în Firmă

Introducere Realizarea obiectivelor organizatiei este imposibila în absenta participarii oamenilor. Raspunsul la întrebarea "Ce îi determina pe...

Ape Reziduale

Capitolul I Introducere l.1 Istoric Poluarea apelor are o istorie în care putem oarecum distinge faze succesive de percepţie a problemelor. În...

Calitatea Apelor

CAPITOLUL I CALITATEA APELOR 1.1. Calitatea apelor uzate 1.1.1. Situaţia actuală a staţiei de epurare a municipiului Roman Staţia de epurare a...

Ai nevoie de altceva?