Dreptul Informatiilor si al Securitatii Private

Cuprins disertatie Cum descarc?

Capitolul I: Scurta introducere privind procesul penal.8
Sectiunea I: Sistemul principiilor fundamentale ale procesului penal roman .8
Capitolul II: Probele in procesul penal . 13
Sectiunea I: Notiunea probelor in procesul penal . 13
Sectiunea II: Obiectul Probatiunii . 15
Sectiunea III: Sarcina probatiunii si prezumtia de nevinovatie . 19
Sectiunea IV: Administrarea si aprecierea probelor . 21
Sectiunea V: Clasificarea probelor . 23
Capitolul III: Mijloacele de proba in procesul penal . 25
Sectiunea I: Notiunea mijloacelor de proba . 25
Sectiunea II: Declaratiile partilor si ale martorilor . 26
Sectiunea III: Inscrisurile, inregistrarile audio sau video, fotografiile si mijloacele materiale de proba . 37
Sectiunea IV: Constatarile tehnico-stiintifice, medico-legale si expertizele . 44
Sectiunea V: Comisia rogatorie si delegarea . 46
Capitolul IV: Importanta probelor si mijloacelor de proba in procesul penal . 48
Capitolul V: Concluzii . 51
Bibliografie . 52


Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I: SCURTA INTRODUCERE PRIVIND PROCESUL PENAL
Persoanele ce au comis infractiuni - infractorii, persoane fizice sau juridice -trebuie sa suporte consecintele prevazute de legea penala materiala, fiind trasi la raspundere penala prin aplicarea sanctiunilor de drept penal cat si obligarea la repararea pagubei. 
Tragerea la raspundere penala si civila a celor ce au comis infractiuni se realizeaza in cadrul unei activitati judiciare reglementate prin dispozitiile legii de procedura penala, dispozitii care privesc ceea ce poarta denumirea de proces penal. 
Ca forma a procesului judiciar, procesul penal poate fi definit ca fiind activitatea judiciara reglementata de lege, desfasurata de autoritatile publice cu atributii in ce priveste cauzele penale, cu participarea activa a partilor, ca titulare de drepturi si obligatii, in scopul constatarii complete si la timp a faptelor care constituie infractiuni si care au fost comise in sfera relatiilor sociale, astfel ca orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie sanctionata potrivit vinovatiei sale si nici o persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala.
Din definitia data procesului penal rezulta urmatoarele caracteristici ale acestei forme a procesului judiciar: toate actele procesuale si procedurale ce formeaza continutul procesului penal sunt reglementate de lege, fie ca aceste acte privesc urmarirea penala, judecata sau punerea in executare a hotararilor judecatoresti. 
Legea stabileste care sunt autoritatilor publice judiciare care pot indeplini aceste acte - in raport de fiecare faza procesuala in parte - masura in care oricare dintre parti poate participa la efectuarea acestor acte, sanctiunile procesual penale in caz de nesocotire a normelor procedurale; actele procesuale si procedurale ce formeaza continutul procesului penal pot fi indeplinite si trebuie efectuate numai de catre autoritatile publice judiciare ce au competenta in cauzele penale, in raport de faza procesuala in care se afla cauza, aceeasi cerinta fiind impusa si pentru actele indeplinite de parti etc.
Au competenta in cauzele penale instantele judecatoresti, procurorii ca reprezentanti ai Ministerului Public si organele de cercetare penala. Participa la desfasurarea procesului penal - in calitate de parti - inculpatul, partea vatamata, partea civila si partea responsabila civilmente; partile pot fi asistate - in tot cursul procesului penal - de aparatori ori pot fi reprezentate; intreaga activitate judiciara indeplinita de autoritatile publice judiciare penale si de partile din proces are un anume scop, urmareste o anumita finalitate: descoperirea la timp si in mod complet a tuturor infractiunilor comise in sfera relatiilor sociale, identificarea faptuitorilor si tragerea la raspundere penala si civila a acestora.
Normele juridice privitoare la desfasurarea procesului penal formeaza un tot unitar si constituie ceea ce este cunoscut sub denumirea de drept procesual penal, ca ramura a sistemului de drept. Pentru desemnarea acestui ansamblu de norme, in literatura juridica sunt folosite expresii diferite, dar cu acelasi inteles, de norme de drept procesual penal, sau norme de procedura penala etc. Dat fiind numarul mare de astfel de norme, legiuitorul penal a recurs - in decursul timpului - la ceea ce se numeste codificarea acestor norme in legi de o mai mare intindere, forma cea mai elocventa fiind Codul de procedura penala. Unele norme de drept procesual penal nu au fost reunite in codul de procedura penala, ci s-au elaborat acte normative ample in care au fost cuprinse un numar relativ mare de prevederi, norme ce reprezinta o anumita caracteristica; ar fi cazul legilor privitoare la organizarea judiciara, in aceste acte normative fiind cuprinse norme privind organizarea si functionarea fiecareia dintre autoritatile publice judiciare cu atributii in cauzele penale, modul de compunere a acestora etc. Normele privitoare la continutul si forma actelor procesuale si procedurale ce se indeplinesc in cadrul procesului penal sunt cuprinse intr-o lege separata - o lege de procedura, in cazul procesului penal, legea de procedura penala - lege de o anumita complexitate ce este elaborata in temeiul unor principii fundamentale cat si a unor reguli specifice pentru fiecare faza procesuala pe care o parcurge aceasta forma a procesului judiciar. 
Observam ca normele de drept procesual penal pot fi impartite - in raport de obiectul reglementarii cat si in ce priveste actul normativ in care sunt cuprinse - in norme de organizare, norme de competenta si norme de procedura. Aceasta clasificare prezinta importanta pentru desfasurarea procesului penal - in raport de sanctiunile procesual-penale ce intervin in caz de nesocotire a unor astfel de dispozitii legale - anume, incalcarea normelor de organizare si functionare a autoritatilor publice judiciare penale, cat si a celor privind competenta acestora atrage nulitatea absoluta a actului indeplinit, pe cand nesocotirea normelor de procedura atrage doar nulitatea relativa daca sunt indeplinite conditiile pentru a se aplica aceasta sanctiune.
Ansamblul normelor juridice prin care este reglementata desfasurarea procesului penal si care constituie ceea ce numim dreptul procesual penal, ca ramura a sistemului de drept, formeaza obiectul de studiu al dreptului procesual penal, ca ramura a stiintelor juridice. 
Aria investigatiei stiintifice realizata de stiinta dreptului procesual penal este insa mai vasta; intr-adevar se porneste de la studiul dispozitiilor legale ce reglementeaza desfasurarea procesului penal, evolutia legislatiei in ce priveste anumite institutii ale procesului penal sau a
intregii activitati procesuale, dar in aceeasi masura este studiata practica judecatoreasca, solutiile adoptate in cauzele deduse judecarii si solutionarii lor de catre instantele de judecata; in mod corespunzator, sunt avute in vedere legislatiile altor state in privinta reglementarii procesului penal, practica instantelor judecatoresti straine statornicita in cauzele penale, cat si literatura juridica straina in domeniul dreptului penal si procesual penal.
In cadrul procesului penal pentru realizarea scopului acestei forme a procesului judiciar, s-a statornicit ca in activitatea procesuala sa fie indeplinite trei functii procesuale: functia de invinuire, functia de aparare si functia de judecare si de solutionare a actiuni penale si a actiunii civile nascute din infractiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Informatiilor si al Securitatii Private.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!