Dreptul la un Mediu Sanatos in Reglementarile Europene

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I 4
POPULATIA SI MEDIUL INCONJURATOR 4
1.1. Notiuni generale 4
1.2. Calitatea vietii si factorii ce o influenteaza 6
1.3. Asigurarea starii de sanatate a populatiei 7
1.4. Dreptul fundamental al omului la un mediu sanatos 12
1.4.1. De la drepturile omului la drepturile popoarelor 12
1.4.2. Consacrarea internationala si continutul dreptului fundamental al omului la un mediu sanatos si echilibrat 14
1.4.3. Consacrarea dreptului fundamental al omului la un mediu sanatos in legislatia romana 17
1.5. Populatia si mediul inconjurator in reglementarile internationale 20
CAPITOLUL II 22
DREPTUL LA UN MEDIU SANATOS, ECHILIBRAT ECOLOGIC 22
2.1. Problema dreptului la un mediu sanatos 22
2.2. Consacrarea legislativa a dreptului la un mediu sanatos si echilibrat ecologic 26
2.3. Recunoastere dreptului oricarei persoane la un mediu sanatos si echilibrat ecologic 31
2.4. Garantiile dreptului la un mediu sanatos si echilibrat ecologic 33
2.5. Dreptul la un mediu sanatos in constitutiile statelor europene 39
2.5. Dreptul la un mediu sanatos in reglementarile europene 41
2.6. Dreptul la un mediu sanatos in constructiile statelor europene 43
CAPITOLUL III APLICAREA PRINCIPIILOR ECOLOGICE IN DESFASURAREA DIFERITELOR ACTIVITATI IN ASEZARILE UMANE 45
3.1. Procedura de reglementare a activitatilor cu impact asupra mediului 45
3.3. Desfasurarea activitatilor de constructii in asezarile umane, cu respectarea reglementarilor de protectie a mediului 53
3.4. Activitati de productie si de prestari de servicii cu implicatii directe asupra sanatatii oamenilor si a calitatii mediului inconjurator 57
3.4.1. Evaluarea conformitatii produselor din domeniile reglementate 57
3.4.2. Regimul produselor nealimentare si al serviciilor periculoase pentru om si mediu 58
3.4.3. Raspunderea producatorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte 59
3.4.4. Productia, circulatia si comercializarea alimentelor 61
3.4.5. Regulile si principiile productiei agroalimentare ecologice 65
3.4.6. Activitati cu organisme modificate genetic si cu produse rezultate din acestea 66
3.5. Raspunderea juridica pentru prejudicii aduse sanatatii umane si mediului 67
CAPITOLUL IV 70
POLUAREA RADIOACTIVA SI PROTECTIA IMPOTRIVA RADIATIILOR 70
4.1. Supravegherea starii de sanatate a personalului expus profesional la radiatii si a populatiei; monitorizarea radioactivitatii mediului 70
4.2. Cooperarea internationala in domeniul aplicatiilor pasnice ale energiei nucleare 75
4.4. Prevenirea si reprimarea actelor de terorism nuclear 89
4.5. Controlul international al armelor nucleare si al celorlalte arme care folosesc diferite forme de energie si substante de distrugere in masa 92
CONCLUZII 98
BIBLIOGRAFIE 101


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Din cele mai vechi timpuri, omul a incercat sa modeleze natura ale carei legi aspre trebuiau respectate pentru a supravietui. In ultimele doua secole s-a facut insa simtita, prin comportament si conceptie, incercarea omului de a domina natura, de a utiliza in folos propriu toate bogatiile naturale, accentuandu-se progresiv conflictul dintre procesele ciclice naturale ale ecosferei si cele liniare ale tehnologiilor create si sustinute de civilizatia umana, ajungandu-se la ,,criza ecologica".
Cauzele acestei crize se datoreaza, in primul rand, dezvoltarii civilizatiei industriale de la mijlocul secolului al XIX-lea, care a produs modificari profunde si accelerate mediului inconjurator.
Din ce in ce mai mult, resursele naturale au fost solicitate, s-au extins suprafetele cultivate si s-au schimbat sistemele de cultura, s-au facut despaduriri masive pentru obtinerea de masa lemnoasa si de terenuri noi pentru agricultura, s-a intensificat utilizarea pasunilor, s-a dezvoltat mult exploatarea subsolului, in acelasi timp, civilizatia industriala a facut posibila si necesara o crestere demografica rapida, a insemnat o puternica dezvoltare a procesului de urbanizare, a creat mari aglomerari umane pe spatii tot mai restranse, situandu-1 pe om in conditii de viata cu totul noi.
Dobandind posibilitatea de a transforma natura, omul nu si-a pus mult timp problema de a proceda rational, in conditii normale de echilibru si dezvoltare a vietii. El a sesizat destul de tarziu ca este creatia si creatorul mediului sau inconjurator care ii asigura existenta biologica si, totodata, cea intelectuala. Exploatarea irationala, in primul rand, a resurselor regenerabile (paduri, flora, fauna etc.), apoi a celor neregenerabile (bogatii minerale ale subsolului) a accentuat efectul nociv al actiunilor omului asupra naturii.
Folosindu-se pe scara larga stiinta si tehnologia in scopul dezvoltarii industriale, s-a ignorat necesitatea pastrarii in permanenta a unui echilibru intre satisfacerea nevoilor materiale proprii in continua crestere si protectia tuturor factorilor mediului inconjurator. Dupa cum apreciaza Barry Commener, ,,degradarea mediului inconjurator se datoreaza unui neajuns al activitatii umane".
CAPITOLUL I
POPULATIA SI MEDIUL INCONJURATOR
1.1. Notiuni generale
Termenul de populatie se foloseste pentru a desemna un ansamblu de indivizi care apartin unei anumite specii si care ocupa un teritoriu determinat.
Pornind de la aceasta definitie, putem considera ecosistemul uman ca o entitate cu propriile sale relatii cuprinzand, la nivel national, doua sisteme aflate in interactiune: sistemul populatiei umane si sistemul fizic.
Daca ambele formeaza, stricto sensu, diferite ecosisteme umane (sat, oras, metropola etc.), interactiunea acestora cu sistemul mediului social, ne conduce lato sensu la un socio-ecosistem, adica la o tara.
Din punct de vedere teoretic, populatia ne apare ca un sistem caracterizat de mai multi factori: repartitia spatiala a indivizilor, tabelul de crestere si descrestere, supravietuire si piramida varstelor, raportul dintre sexe, sanatate, educatie si instructie, cooperare regionala si internationala.
Din punct de vedere juridic, populatia este un subiect de drept de o deosebita importanta.
In prezent, populatia pune cele mai mari probleme din cauza cresterii intr-un ritm nemaiintalnit, mai ales in tarile mai putin dezvoltate.
,,Explozia demografica" este un fenomen de crestere produs intre anii 1850-1900 in tarile dezvoltate, unde astazi a incetat, manifestandu-se cu putere in celelalte tari ale lumii. Din cauza dificultatilor economice pe care Ie creeaza, acest fenomen este privit cu ingrijorare de viitorologi, cautandu-se pentru ameliorarea lui diferite solutii.
La Conferinta internationala privind populatia tinuta in Mexic in august 1984, se aprecia ca din cauza cresterii populatiei, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, s-a produs epuizarea resurselor naturale mai repede decat pot fi ele regenerate, reducandu-se astfel productivitatea si subminand dezvoltarea.
Corelatiile dintre nivelurile populatiei si baza de resurse naturale sunt complexe. Politica, tehnologia si institutiile determina efectele cresterii populatiei. Acesti factori pot fi cauza deosebirii dintre un mediu natural supus presiunii si un grad ridicat de deteriorare si unul care poate furniza bunuri unui numar mult mai mare de oameni.


Fisiere in arhiva (2):

  • Dreptul la un Mediu Sanatos in Reglementarile Europene
    • Coperta.doc
    • NECULA .doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!