Dreptul si Legislatia in Asistenta Sociala

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere.4
I. INTRODUCERE IN DREPT.5
Conceptul dreptului.5 
Principiile dreptului.6
Functiile dreptului.7
Izvoarele dreptului.9
II. NORMA JURIDICA.11
Actiunea normei juridice.13
III. RAPORTUL JURIDIC .14
Definitie si premise.14
Trasaturile caracteristice ale raportului juridic.15
Subiectele raportului juridic.16
Continutul raportului juridic .17
Obiectul raportului juridic.18
IV. RASPUNDEREA JURIDICA.19
Notiunea raspunderii juridice.19
Formele raspunderii juridice.19
Conditiile raspunderii juridice.20
V. ELEMENTE DE DREPT CIVIL.21
Institutiile dreptului civil.21
Notiunea, obiectul si scopul dreptului civil.22
Principiile dreptului civil.22
Delimitarea si raporturile de conexitate cu alte ramuri .23
de drept implicate in asistenta sociala
Actiunea legii civile in timp, in spatiu si cu privire la persoane .26
Interpretarea normelor dreptului civil.28
Notiunea si trasaturile specifice ale normei juridice civile.30
VI. OCROTIREA PERSOANEI FIZICE PRIN MIJLOACE DE DREPT.31
VII. DREPTUL ASISTENTEI SOCIALE - PARTEA GENERALA.32
Generalitati privind protectia sociala.34
Raporturile juridice de drept ale asistentei sociale.37
Principiile dreptului asistentei sociale.38
Dreptul la asistenta sociala.40
Prestatii si servicii sociale.41
Jurisdictia asistentei sociale.42
VIII. DREPTUL ASISTENTEI SOCIALE - PARTEA SPECIALA.48
Drepturile de asistenta sociala in domeniul familiei si copilului.48
Drepturile la asistenta sociala a persoanelor varstnice.49
Drepturile de asistenta sociala in domeniul sanatatii.50
Serviciile de Protectie a Victimelor si de Reintegrare Sociala a Infractorilor.53
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA.55


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Profesia de asistent social abordeaza persoana si nevoile sale din perspectiva asigurarii si respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului
Cunoasterea legii reprezinta o problema vitala a oricarei societati democratice, fara de care stalul de drept, ca mediu de manifestare a fiecarei persoane, devine potrivnic, chiar ostil; pornind de la institutia prezidentiala, cea parlamentara sau guvernamentala si mergand pana la serviciile publice, la nivel municipal sau comunal, fiecare compartiment de activitate, inclusiv cel de asistenta sociala, trebuie organizat si trebuie sa functioneze pe temeiurile si in executarea legii, in slujba cetateanului si a colectivitatii.
Apare insa cu o evidenta de necontestat faptul ca s-au constituit structurile specifice statului de drept, chiar daca in functionare comportamentul lor este inca departe de cel sperat si dorit, legislatia nationala fiind aliniata in linii generale la exigentele europene si mondiale, ceea cea condus la democratizarea vietii interne si la perfectionarea relatiilor interumane, schimbarea mentalitatilor, atat de degradate in perioada totalitara, constituind doar o chestiune de timp.
Studiul urmator va incerca sa puna in evidenta dispozitiile legale din legislatia interna in materie, creand astfel posibilitatea evaluarii nivelului de compatibilitate a masurilor luate in Romania cu standardele de reglementare a unor probleme similare in context global ori regional, cel al continentului european.
Dispozitiile cuprinse in reglementarile internationale cu privire la persoanele ori situatia celor care fac obiectul asistentei sociale se pot constitui intr-un sistem de norme juridice privind asistenta sociala a copilului, a familiei, a persoanelor cu handicap, a saraciei, a delincventului ori a persoanelor varstnice si care protejeaza viata intima sau privata a oricarei persoane.
Reglementarile juridice internationale cuprind dispozitii susceptibile a fi aplicate tuturor celor aflati in nevoie ori intr-o forma de dependenta fata ! de societate, incepand cu mama si copilul, familiile sarace, persoanele cu ; handicap, delincventii, pana la persoanele varstnice.
Elaborarea unei asemenea studiu isi justifica ratiunea printr-o abordare multidisciplinara si o maniera cuprinzatoare in masura sa demonstreze importanta deosebita pentru dobandirea unor cunostinte solide din domeniul dreptului.
Reglementarile internationale ce vizeaza drepturile si libertatile fundamentale ale omului reprezinta standarde acceptate de intreaga lume civilizata, reglementari care reliefeaza drepturile omului, protectia, securitatea si asistenta sociala a acestuia. 
Tematica acestei lucrari a fost aleasa de asa maniera incat sa raspunda nevoilor si intereselor studentilor din cadrul acestui program, marea majoritate a acestora avand responsabilitati importante in directiile judetene de munca, solidaritate sociala si familie.
I. INTRODUCERE IN DREPT
Conceptul dreptului
In cea mai larga acceptiune, dreptul reprezinta forma juridica a societatii, adica forma normativa de ordonare a raporturilor sociale, in vederea promovarii si apararii valorilor necesare societatii.
Necesitatea, ca un domeniu specific dreptului, rezulta din scopurile generale ale vietii sociale, scopuri prefigurate in ansamblul normelor de conduita care guverneaza societatea si a caror respectare este asigurata, daca este necesar, de forta de coercitiune a unei autoritati publice recunoscute, ansamblu care alcatuieste dreptul obiectiv. La randul sau, dreptul obiectiv cunoaste o traditionala clasificare in drept public si drept privat.
Dreptul public cuprinde normele juridice care privesc statul, colectivitatile publice si raporturile lor cu persoanele particulare, atunci cand aceste raporturi privesc prerogativele subiectelor de drept public; dreptul public este dominat de interesul general si de aceea in raporturile juridice de drept public prevaleaza vointa statului, a colectivitatilor publice. Din dreptul public fac parte ramuri de drept cum sunt: dreptul international public, dreptul constitutional, dreptul penal, dreptul administrativ etc.
Dreptul privat cuprinde normele juridice aplicabile persoanelor particulare, fizice sau juridice si raporturile dintre ele. Din dreptul privat fac parte dreptul civil, dreptul comercial etc.;
Pornind de la definitia data dreptului de romani, jus est ars boni et aequi (dreptul este arta binelui si a echitatii), in literatura de specialitate se afirma si in prezent ca ,,dreptul este si o arta, adica un ansamblu de mijloace pe care le intrebuinteaza organele care creeaza dreptul sau care aplica dreptul. Legiuitorul trebuie sa stie sa selecteze din ansamblul trebuintelor sociale pe cele care raspund unor nevoi reale, judecatorul trebuie sa posede arta de a aplica legea in conformitate cu litera si spiritul sau si potrivit cu multitudinea conditiilor de timp, spatiu si persoane in care se deruleaza aspectele de viata".


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul si Legislatia in Asistenta Sociala.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!