Drepturile Omului in Era Integrarii si Globalizarii

Cuprins disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I. 
PREZENTARE GENERALA
1.1. NOTIUNI GENERALE CU PRIVIRE LA DREPTURILE OMULUI.5
1.2. IMPORTANTA DREPTURILOR OMULUI IN EPOCA CONTEMPORANA.6
1.3. PRINCIPALELE ORGANIZATII SI ORGANISME INTERNATIONALE CAREAU ATRIBUTII SI PREOCUPARI IN DOMENIUL PROMOVARII SI PROTECTIEI DREPTURILOR OMULUI.10
CAPITOLUL II. 
PROTECTIA DREPTURILOR OMULUI PRIN REGLEMENTARI JURIDICE
2.1. DOCUMENTE ADOPTATE DE ORGANIZATIA NATIUNILOR UNITE.16 
2.2. DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI (1948).17
2.3. PACTUL INTERNATIONAL CU PRIVIRE LA DREPTURILE CIVILE SI POLITICE.20
2.4. PACTUL INTERNATIONAL CU PRIVIRE LA DREPTURILE ECONOMICE, SOCIALE SI CULTURALE.22
2.5. CONVENTIA INTERNATIONALA PRIVIND ELIMINAREA TUTUROR FORMELOR DE DISCRIMINARE RASIALA.24
2.6. CONVENTIA IMPOTRIVA TORTURII SI ALTOR PEDEPSE ORI TRATAMENTE DE CRUZIME INUMANE SAU DEGRADANTE.25
2.7. CONVENTIA ASUPRA ELIMINARII TUTUROR FORMRLOR DE DISCRIMINARE FATA DE FEMEI.27
2.8. CONVENTIA CU PRIVIRE LA DREPTURILE COPILULUI.28
2.9. MECANISME SI PROCEDURI DE PROTECTIE A REPTURILOR OMULUI SUB EGIDA ECOSOC.30
CAPITOLUL III. 
CONSILIUL EUROPEI
3.1. NOTIUNI INTRODUCTIVE.37
3.2. CARTA SOCIAL EUROPEANA (1961) SI CARTA SOCIALA EUROPEANA REVIZUITA (1996). .40
3.3. ALTE CONVENTII ALE CINSILIULUI EUROPEI.53
CAPITOLUL IV. 
PROTECTIA DREPTURILOR OMULUI IN UNIUNEA EUROPEANA
4.1. PRINCIPIUL RESPECTARII DREPTURILOR OMULUI IN CARTA O.N.U.58
4.2. TRATATUL DE LA AMSTERDAM.60
4.3.ORGANISME INTERNATIONALE PENTRU PROTECTIA SI GARANTAREA DREPTURILOR OMULUI.63
4.3.1 ORGANISME CONSTITUITE IN SISTEMUL NATIUNILOR UNITE.63
4.3.1.1.COMISIA DREPTURILOR OMULUI.64
4.3.1.2.SUB-COMISIA PENTRU PREVENIREA DISCRIMINARILOR SI PROTECTIA MINORITATILOR.64
4.3.1.3.COMITETUL DREPTURILOR OMULUI.65
4.3.1.4.COMITETUL PENTRU DREPTURILE ECONOMICE, SOCIALE SI CULTURALE.65
4.3.1.5.COMITETUL PENTRU ELIMINAREA DISCRIMINARII RASIALE.66
4.3.1.6.COMITETUL PENTRU ELIMINAREA DISCRIMINARII IMPOTRIVA FEMEII.66
4.3.1.7.COMITETUL IMPOTRIVA TORTURII.66
4.2.1.8.COMITETUL PRIVIND DREPTURILE COPILULUI.67
CAPITOLUL V. 
APLICATIE PRACTICA PRIVIND PROTECTIA DREPTURILOR OMULUI IN SISTEMUL EUROPEAN 
5.1. CAZULGOLDER.69
CONCLUZII.79
BIBLIOGRAFIE.81


Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I.
PREZENTARE GENERALA
1.1. NOTIUNI GENERALE CU PRIVIRE LA DREPTURILE OMULUI.5
1.2. IMPORTANTA DREPTURILOR OMULUI IN EPOCA CONTEMPORANA.6
1.3. PRINCIPALELE ORGANIZATII SI ORGANISME INTERNATIONALE CAREAU ATRIBUTII SI PREOCUPARI IN DOMENIUL PROMOVARII SI PROTECTIEI DREPTURILOR OMULUI.10
CAPITOLUL I
PREZENTARE GENERALA
1.1. Notiuni generale cu privire la drepturile omului
Drepturile omului s-au inscris ca o preocupare important a filozofilor, juristilor si a altor categorii de ganditori din diferite epoci.Ce este omul? Cum sa traiasca? Cum sa fie ocrotit? Si multe asemenea intrebari au framantat, inca de la inceputuri, pe multi filozofi si intelepti ai antichitatii, care au dat raspunsuri, in primul rand, prin prisma a ceea ce le conferee viata din jurul lor.
Abordarea pe plan international a problemei drepturilor omului s-a produs in stransa legatura cu procesul general de cristalizare si definire a idealurilor social-umanitare fundamentale. Protectia juridica a drepturilor omului pe plan international este totusi un apanaj al lumii modern, al contemporanitatii. Ea s-a dezvoltat odata cu dreptul international si am putea spune ca elemental incipient l-a constituit unele conventii internationale care se refereau la dreptul umanitar, in primul rand, si in mod special "la umanizarea razboiului ".
Procesul elaborarii drepturilor omului pe plan international a international a inregistrat, in anii ce au trecut de la infiintarea Organizatiei Natiunilor Unite, o spectaculoasa dezvoltare, ducand la afirmarea si a celei de "a treia generatii" a drepturilor omului.
Daca initial drepturile omului s-au afirmat in domeniul civil si politic ca drepturi ale omului si cetateanului "prima generatie", daca apoi preocuparile pe plan social au degenerate necesitatea recunoastwerii si includerii in constitutiile statelor a unei "a doua generatii" a drepturilor omului, drepturile economice si sociale, in timp solidaritatea umana, responsabilitatea oamenilor in faurirea unui viitor comun au proiectat la dimensiuni internationale cooperarea statelor pentru recunoasterea si garantarea drepturilor dintr-o "a treia generatie: dreptul la viata, dreptul la dezvoltare, dreptul la pace, dreptul la un mediu inconjurator sanatos de viata.
Intre cele trei generatii de drepturi ale omului se manifesta o stransa si permanenta legatura, deoarece devin tot mai evident in actualele conditii ale evolutiei societatii internationale ca drepturile politice si civile nu pot fi garantate independent de cele ce privesc viata economic si sociala, tot asa cum ambele categorii de drepturi se cer a fi asigurate efficient prin mecanismul drepturilor de solidaritate din "generatia a treia" . De aceea incercarile de a exagera importanta unei anumite categorii de drepturi in dauna celorlalte, de a contesta caracterul unora sau altora dintre drepturile recunoscute - indifferent despre care drepturi este vorba - risca sa aduca o atingere grava conceptului insusi de drepturi ale omului, aplicarii sale practice in viata interna a fiecarei tari si in raporturile mondiale.
In zilele noastre s-a lansat o adevarata campanile mondiala de informare asupra drepturilor si libertatiilor fundamentale ale omului. La Geneva si in alte centre cu activitati specific in domeniu, s-au publicat numeroase documente, in principalele limbi internationale, privind drepturile omului.
In tara noastra, din anul 1945 si pana in decembrie 1989, nu au existat practice politice si democratice in nici un domeniu al vietii sociale si au lipsit reglementari juridice in sensibila problematic a drepturilor omului. In aceste conditii, orice aport in domeniul legislative, cu accent in problematica drepturilor omului, din partea specialistilor si a oamneilor politici, permite realizarea si perfectionarea cadrului juridic in care se desfasoara activitatea complex a societatii romanesti, statului revenindu-I obligatia sa creeze mecanismele necesare garamntarii respectarii drepturilor si libertatilor fundamnetale ale omului, la nivelul cerintelor standardelor si prevederilor actelor normative si experientei tarilor cu o indeluungata traditie democratic.
1.2. Importanta drepturilor omului in epoca contemporana
Fiind una dintre temele cele mai largi abordate pe plan international - problema drepturilor omului - a fost si se mentine in central preocuparilor statelor, ca si al unor importante organism si reuniuni internationale, devenind in prezent un subiect foarte des intalnit atat in lucrarile de specialitate, cat si in dezbaterile publice.
Acum, la inceput de secol si de mileniu, omenirea reflecteaza asupra digurantei fiintei umane si se intreaba daca aceasta creatie rationala a naturii, este mai bine protejata decat in trecut.
Comunitatea internationala este astazi mai mult decat oricand preocupata de promovarea cat mai larga a drepturilor omului, de crearea unui cadru legal cat mai diversificat de colaborare internationala in acest domeniu, de realizarea unui sistem cat mai complex de aparare, pe diferite cai legale a drepturilor omului in variate domenii si de asigurare cat mai deplina a transpunerii in practica a acestora, inclusive prin sanctionarea incalcarilor aduse normelor de drept existente, indiferent ce form ear lua ele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile Omului in Era Integrarii si Globalizarii.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!