Drepturile Persoanelor care Cer Azil

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 1
Scurta incursiune istorica a dreptului de azil 1
Capitolul 1. Regimul juridic al strainilor 4
Sectiunea1. Notiunea de strain 4
Sectiunea 2. Cadrul legislativ international si national 7
Sectiunea 3. Notiunea de conditie juridica a strainului 13
Sectiunea 4. Principiile regimului juridic al strainilor 15
Capitolul 2. Regimul juridic al strainilor care solicita o forma de protectie in Romania 17
Sectiunea 1. Legea nr 122/2006 privind azilul 17
Sectiunea 2. Formele de protectie acordate de statul roman 21
Sectiunea 3. Procedura de acordare, incetare si anulare a unei forme de protectie. 23
Capitolul 3.Procedura de azil in Romania. 30
Sectiunea 1. Procedura de azil 30
Sectiunea 2. Solutionarea cererii de azil 34
Sectiunea 3. Drepturile si obligatiile solicitantului 37
Capitolul 4. Azilul in State membre U.E. Probleme ridicate in practica 42
Sectiunea 1. Dreptul de azil in statele membre U.E 43
A. Dreptul de azil in Franta 43
B. Dreptul de azil in Marea Britanie 46
C. Dreptul de azil si refugiatii in Italia 46
D. Dreptul de azil in Belgia 47
Sectiunea 2. Problema abuzului cererilor de azil in Uniunea Europeana 48
Concluzii 52
Bibliografie 55


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Scurta incursiune istorica a dreptului de azil
Doar in calitate de membru al unei comunitati omul isi poate exercita drepturile universale izvorate din principiile egalitatii, fraternitatii si libertatii Refugiatii reprezinta o anomalie intr-o lume in care populatia umana este coordonata de principiul apartenentei fiecarui individ la o natiune, la un stat suveran.
Statutul de refugiat este probabil dovada incalcarii celei mai grave a contractului social incheiat intre stat si cetateanul lui. Refugiatul este o persoana lipsita de protectia statului din care provine si, ca urmare, este nevoit sa caute aceasta protectie in alta parte Scopul protectiei internationale este acela de a asigura refugiatului o ,,cetatenie-surogat" pana cand una autentica poate fi obtinuta prin intermediul repatrierii, integrarii sau restabilirii sale. In fapt, scopul este gasirea unei solutii durabile care sa creeze sau sa refaca legatura dintre persoana ca cetatean si un stat ca protector legal al acestuia.
Termenul exilum apare cu acelasi inteles la mai multi autori de la inceputul Evului Mediu: Prudentius, Servius, Isidor din Sevilla etc. In multe din operele lor se reia explicatia termenului exil: ,,exul/exsut: exul dicitur qui extra suum solum est". Potrivit lor conditia naturala a omului este aceea de a trai pe pamantul natal, de care este legat prin continuitatea istorica. Existenta fiecarei persoane este intemeiata pe legaturi stranse de rudenie si vecinatate formate de-a lungul timpului.
Dar omenirea nu s-a caracterizat printr-o mare stabilitate. Imense grupuri umane au fost antrenate in valuri de migrare si colonizare a noi teritorii. Mai tarziu, urbanizarea a determinat un flux continuu al populatiei spre orase, atat din mediul rural, cat si din targuri 
De-a lungul evolutiei istorice a omenirii, pentru anumite categorii de populatie deplasarile au fost legate de rolul lor social sau chiar profesional (deplasari ale cavalerilor, calugarilor, studentilor etc.), Pentru altele, deplasarile au reprezentat consecinta conflictelor militare, persecutiilor religioase si politice, problemelor economice, fugii din calea pericolelor de tot felul. Situatia nu difera nici in prezent.
Dreptul international al refugiatilor pare, in general, a fi creatia dreptului international public contemporan. In parte afirmatia este adevarata deoarece in secolul al XX-lea fenomenul a inregistrat o amploare fara precedent. Scopul de asigurare a ajutorului necesar celor care se refugiaza din fata persecutiilor a subzistat de-a lungul secolelor, din ratiuni atat umanitare cat si politice Institutia azilului a fost considerata multa vreme ca fiind apanajul normelor eclesiastice. Incepand cu secolul al XIX-lea problema ramurii de drept competenta sa reglementeze tratamentul refugiatilor - din ce in ce mai numerosi datorita miscarilor sociale inregistrate in acest secol, dar si datorita dezvoltarii transporturilor - a inclinat balanta in favoarea dreptului international.
Principala obligatie a unui stat este sa stabileasca si sa mentina ordinea in interiorul frontierelor sale. Dar cum statele nu pot exista in afara comunitatii internationale si acesteia ii revine aceeasi obligatie. Din a doua jumatate a secolului al XX-lea dreptul international privind refugiatii, dreptul de azil si sistemul de extradare au cunoscut o dezvoltare nemaiintalnita, in cadrul unui sistem creat si supravegheat de O.N.U. in stransa corelatie cu evolutia drepturilor omului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile Persoanelor care Cer Azil.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

http://lege5.ro/Gratuit/ha2tqmbu/legea-nr-122-2006-privind-azilul-in-romania
http://www.amosnews.ro/
http://portal.just.ro/
http://www.spete.info
http://www.sferapoliticii.ro/sfera/154/art05-Zanoschi.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Right_of_asylum
http://ro.wikipedia.org/wiki/Drept_de_azil
http://www.cnrr.ro/
http://ori.mai.gov.ro/detalii/pagina/ro/Procedura-de-azil/98
http://ori.mai.gov.ro/detalii/pagina/ro/Drepturi-i-Obligaii/96
http://www.unhcr-centraleurope.org
http://ec.europa.eu
http://www.humanrights.gov.au/


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!