Drogurile in Lumea Adolescentina

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I. Delimitari conceptuale privind drogurile in lumea adolescentina 
1.1. Drogurile o problema globala 5
1.2. Profilul psihologic al adolescentului dependent de droguri 9
1.3. Procesele fundamentale de creare a dependentei. Rolul parental, rolul social si recuperarea 10
Capitolul II. Design-ul experimental
2.1. Scop, ipoteze, obiective, esantion 27
2.2. Metodele de cercetare 28
2.3. Analiza, prelucrarea si interpretarea datelor 33
2.3.1. Concluzii 56
2.3.2. Recomandari 61
Bibliografii 63


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Actualitatea. Lumea actuala presupune multe solicitari fata de tinerii adolescenti care devin asa numitii sclavi ai dependentei de droguri. Rolul social, mediul, imprejurarile anevioase, absenta sprijinului, grijei si controlului parental, formeaza alternative minime de a face studii sau de a obtine un post de munca decent si profitabil. Astfel ei ajung sa recurga la actiuni inverse celor binevenite si anume cele care fac viata mai putin ostentativa, frecvent fiind consumul de droguri.
Drogurile devin totodata, un procedeu de a se include tot mai activ in viata matura, de a se simti experimentati, chibzuiti, de a poseda deja o gandire serioasa, de a lua singur decizii importante. La fel un mijloc de intarire a eului propriu.
Implicandu-se in grupul de semeni, ,,cei similari", adoptand o idee comuna, ,,interdictia sociala", adolescentii participa direct la o negare a unei altei realitatii, si, creaza o lume a lor, lumea pe care o stapanesc.
Antipatia, ostilitatea fata de familie se intensifica, ei preferand un mediu nou, optim, care de fapt se afla sub semnul stigmatizarii parintilor, de ce mai multe ori facand-o intentionat.
Sociabilitatea slaba in familie, starea sufleteasca extrem de apasatoare, apatia, incapatanarea, monotonia zilnica sau dimpotriva golul launtric, absenteismul sau performantele scazute in invatatura, solitudinea devin factorii fundamentali de formare a dependentei.
Ceea ce este echivalent cu absenta problemelor de orice gen, diminuarea anxietatii, deprimarii frecvente datorate varstei, posibilitatii de a face fata situatiilor dure, sunt drogurile-ele dezvolta perceptia vizuala, auditiva, kinestezica si exlud ceea ce a fost dureros, acea suferinta morala, acele mecanisme ridicole de aparare continua contra infrangerilor, pierderilor sufletesti, amenintarilor. La fel, inlaturarea culpei personale, angoasei, fricii, cresterea motivatiei personale si capacitatea de a-si concentra eforturile spre realizarea unui anumit scop, voie buna.
Adolescentii se identifica cu astfel de sintagme ,,nu e treaba mea/ nu ma intereseaza/ nu am chef/ nu vreau" sau ,,ce le pasa/ nimeni nu ma observa/ nimanui nu-i face rau". Prin urmare, individual ei exclud obligatiunile, responsabilitatile si alternativele de rezolvare a chestiunilor complicate din viata.
Stabilirea unor posibilitati de recuperare a dependentei de droguri, devine o interventie de prim ordin, odata ce adolescentii favorizeaza intregirea si predispunerea tot mai sporita spre consumul de droguri. 
Cercetarea prezinta studierea portretului psihologic complex al adolescentului consumator de droguri in scopul asigurarii dezvoltarii armonioase continue a acestuia, tinand cont totodata de mijloacele fundamentale, factorii, procesul de formare/ de extindere a dependentei, procedeele de diminuare, strategiile de eficientizare si de readucere la lumea normala a adolescentilor.
Obiectul cercetarii il constituie caracteristicile personalitatii adolescentilor consumatori de droguri si legatura acestora cu mediul social.
Scopul cercetarii consta in determinarea influentei caracteristicilor personalitatii adolescentilor consumatori de droguri si legatura acestora cu mediul social.
Ipotezele :
I 1- presupunem ca exista o corelatie intre caracteristicile personalitatii adolescentilor consumatori de droguri si legatura acestora cu mediul social.
I 2- presupunem ca exista o diferenta semnificativa dintre caracteristicile personalitatii adolescentilor consumatori de droguri si legatura acestora cu mediul social fata de adolescentii cu comportament social decent. 
Obiectivele cercetarii:
O1 Studierea literaturii de specialitate a problemei globale a drogurilor;
O2 Delimitari conceptuale privind drogurile in lumea adolescentina, rolul parental si social;
O3 Elaborarea ipotezelor;
O4 Selectarea metodelor necesare cercetarii;
O5 Identificarea esantionului experimental;
O6 Aplicarea pe esantionul supus cercetarii a scalei de masurare a relatiilor interpersonale ;
O7 Formularea concluziilor generale in baza datelor obtinute.
Metodele de cercetare:
1. Empirice: experimentul (de constatare, de formare, de control), testul, chestionarul, ancheta.
2. Statistico-matematice: calcularea mediei, corelatia (r)
Baza experimentala: 
A constituit-o institutia: IMSP Dispensarul Republican de Narcologie din or. Chisinau. Actiunile experimentale au fost intreprinse pe un esantion de 15 adolescenti dependenti de droguri si 15 adolescenti cu comportament social decent intre varsta de 18-22 ani.
Termeni-cheie : dependenta, droguri, rol social si adolescenti.
Structura cercetarii : Lucrarea se constituie din introducere, doua capitole, concluzii, recomandari si bibliografii.
Capitolul I. Delimitari conceptuale privind drogurile in lumea adolescentina 
1.1. Drogurile o problema globala
In literatura de specialitate dependenta de droguri este definita ca o stare psihica si uneori fizica, ce se caracterizeaza prin convulsii, acestea incetand numai dupa administrarea drogului. Dependenta are trei forme : toleranta, obisnuinta si dependenta. Toleranta este o forma fizica de dependenta, care se declanseaza cand organismul se obisnuieste cu drogul / medicamentul si necesita o cantitate mai mare pentru a indeplini acelasi efect farmaceutic. Aceasta situatie se inrautateste, atunci cand anumite droguri si substante farmaceutice sunt folosite in cantitati mari pe o perioada mai indelungata. Primele semne sunt : dureri de cap, neliniste, transpiratie, insomnii, dar ele pot varia de la o substanta la alta si de la un individ la altul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drogurile in Lumea Adolescentina.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!