Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole

Disertație
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 12927
Mărime: 187.78KB (arhivat)
Publicat de: Raul Udrea
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. dr. univ. Alexandru Puiu
UNIVERSITATEA “CONSTANTIN BRÂNCOVEANU” - PITEŞTI - Facultatea Management Marketing în Afaceri Economice - Brăila DEPARTAMENTUL PENTRU STUDII DE MASTERAT ŞI POSTUNIVERSITARE DE PERFECŢIONARE

Cuprins

  1. INTRODUCERE.2
  2. CAPITOLUL I
  3. BAZELE BIOLOGICE ALE PRODUCŢIEI VEGETALE
  4. 1.1 Concepte şi consideraţii privind specificul cooperării internaţionale şi dezvoltării agriculturii.4
  5. 1.2. Evaluarea eficienţei utilizării păm¬ântului .6
  6. 1.3. Rolul factorilor de mediu în formarea producţiei agricole.8
  7. 1.3.1. Principalele procese de sinteză (anabolism). Sinteza glucidelor, lipidelor şi protidelor.8
  8. 1.3.2. Procesele de respiraţie la plante .9
  9. 1.3.3. Interrelaţiile fotosinteză-respiraţie.11
  10. 1.4. Productivitatea şi mecanismul producţiei agricole.11
  11. 1.4.1. Productivitatea plantelor agricole şi structura biomasei.11
  12. 1.4.2. Fitosistemele şi factorii care influenţează dezvoltarea acestora.12
  13. 1.4.3. Rolul substanţelor nutritive minerale în formarea producţiei.13
  14. CAPITOLUL II
  15. FOLOSIREA FERTILIZĂRII PENTRU CREŞTEREA PRODUCTIVITĂŢII AGRICOLE
  16. 2.1. Fertilizarea culturilor agricole.16
  17. 2.1.1. Consumul global şi consumul specific de substanţe nutritive .17
  18. 2.1.2. Tipuri de îngrăşăminte.19
  19. 2.1.3. Amendamentele.20
  20. 2.1.4. Fertilizarea cu azot.23
  21. 2.1.5. Fertilizarea cu fosfor.24
  22. 2.1.6. Fertilizarea cu potasiu.25
  23. 2.1.7. Efectul remanent al îgrăşămintelor.26
  24. 2.2. Regimul de fertilizare la principalele culturi agricole .26
  25. 2.2.1. Cultura grâului; importanţa economică şi suprafeţele cultivate.26
  26. 2.2.2. Aplicarea îngrăşămintelorla cultura grâului.30
  27. 2.2.3. Cultura porumbului; importanţa economică şi suprafeţele cultivate.32
  28. 2.2.4. Aplicarea îngrăşămintelor la cultura porumbului.36
  29. CAPITOLUL III
  30. FERTILIZAREA CULTURILOR AGRICOLE CEREALIERE LA S.C. AGROPERILAND SRL - STUDIU DE CAZ.38
  31. Concluzii.43
  32. Bibliografie.45

Extras din disertație

INTRODUCERE

Am ales tema „Efectele fertilizării asupra productivităţii agricole” deoarece consider că ar fi interesant, dar mai ales util, să aflăm în ce măsură folosirea materialelor chimice pot stimula creşterea importanţei şi volumului agriculturii în cadrul economiei.

În contextul crizei mondiale, elementul de bază pentru ieşirea din criză este, consider eu, creşterea producţiei de cereale la nivel naţional. Aşadar, se cuvine să ne aplecăm asupra situaţiei agriculturii în trecut, pentru a putea determina în ce masură se poate reveni la acea situaţie; asupra situaţiei agriculturii la nivelul UE, pentru a vedea unde se situează România în contextul agrar european şi in particular, care ar putea fi măsurile care ar putea fi luate pentru creşterea producţiei agrare.

Pornind de la ideea că agricultura este una dintre cele mai vechi ramuri ale activităţii umane şi că aceasta este printre domeniile care pot susţine singure viaţa, ajungem la convingerea că, deşi este una dintre cele mai vechi îndeletniciri, românii au încetat treptat să-i acorde importanţa care i se cuvine.

Cât timp nu s-a ştiut prea mult despre „codul genetic”, nu s-a cunoscut nici rolul acestuia în dirijarea diferitelor procese biologice, din cursul perioadei de vegetaţie, cu repercusiuni asupra producţiei.

Strategia recoltelor mari şi stabile necesită o mai bună cunoaştere a proceselor biologice şi a factorilor care le dirijează. Procesele de creştere, dezvoltare şi de formare a recoltei sunt controlate de codul genetic, care deţine informaţiile privind succesiunea, durata, factorii favorizanţi şi restrictivi ai desfaşurării acestuia.

Cerecetarea ştiinţifică şi practica au demonstrat că folosirea substanţelor chimice în cadrul tehnologiilor moderne de cultivare a plantelor aduc sporuri de producţie medii de 30-50 % şi chiar mai mult. Practica a arătat că utilizarea acestor substanţe chimice în agricultura duc la o plafonare a recoltei şi uneori chiar la scăderea ei. Cât timp îngrăşămintele chimice se foloseau în mod sporadic şi în cantităţi mici, dozele de îngrăşăminte se stabileau pe baza rezultatelor unor experienţe empirice făcute în condiţii de câmp. Datorită faptului că îngrăşămintele chimice nu se folosesc de plantă 100% în anul când sunt aplicate şi că au un caracter rezidual de 30-60% pentru cele cu azot, 50-80% pentru cele fosfatice şi de 30-40% pentru cele potasice, terenul se neuniformizează din punct de vedere al fertilităţii.

Practicarea agriculturii folosind hibrizi foarte performanţi rezolvă pentru moment creşterea producţiei, dar pe termen lung poate contribui la îngustarea bazei genetice a speciilor cultivate, crescând riscurile apariţiei unor atacuri puternice ale bolilor şi dăunătorilor.

Progresul tehnologic şi cercetarea stiinţifică au deschis noi orizonturi în ceea ce priveşte agricultura, oferind, acolo unde sunt utilizate, producţii spectaculoase de cereale.

Este limpede că, dacă România ar folosi la scară largă aceste atuuri, criza mondială recentă ar fi mai dulce, sau poate chiar inexistentă, în contextul în care România este o ţară cu un potenţial foarte mare, care din nefericire se măreşte de la un an la altul.

Soluţia la care trebuie să se recurgă este una de compromis în sensul de a se folosi acele tehnologii care vor conduce la reducerea dependeţei producţiei agricole de cantitatea de pesticide administrată.; reducerea numarului de pesticide de la 800 la 200 în urmatorii 5 ani, cu o diminuare concomitentă a numarului de tratamente; reintroducerea asolamentelor cu 4-5 plante; reducerea dozelor de îngraşăminte şi creşterea coeficientului de utilizare a elementelor de nutriţie de către plante.

Preview document

Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 1
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 2
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 3
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 4
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 5
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 6
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 7
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 8
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 9
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 10
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 11
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 12
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 13
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 14
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 15
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 16
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 17
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 18
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 19
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 20
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 21
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 22
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 23
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 24
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 25
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 26
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 27
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 28
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 29
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 30
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 31
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 32
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 33
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 34
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 35
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 36
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 37
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 38
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 39
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 40
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 41
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 42
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 43
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 44
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 45
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 46
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 47
Efectele Fertilizării Asupra Productivității Agricole - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • [1] Coperta prima pagina.doc
  • Efectele Fertilizarii Asupra Productivitatii Agricole.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia de cultivare a orzului de toamnă în condițiile ecologice de la SC Zooprod SA Huși

IMPORTANŢA ŞI RĂSPÂNDIREA ORZULUI ÎN LUME ŞI ROMÂNIA Deşi mulţi îl considera o cereala autohtonă, cultivată de mii de ani în Carpaţi, orzul...

Alimente Ecologice

ARGUMENT Neîncrederea din ce în ce mai mare a consumatorilor în alimentele convenţionale, acutizată de recentele crize ale dioxinei,...

Tehnologia de Cultivare a Cartofului

IMPORTANŢA ŞI RĂSPÂNDIREA CARTOFULUI ÎN LUME ŞI ÎN ROMÂNIA Importanţă Cartoful este una din cele mai importante plante alimentare, industriale şi...

Calitatea mediului în orașului Măcin

Introducere Calitatea mediului este o noţiune complexă, care cuprinde numeroase aspecte ale raportului om-natură. Utilizând acest termen se are...

Studiul fito-ecologic al pășunii Valea Târgului din Comuna Feldru, Județul Bistrița-Năsăud

1. CAPITOLUL I IMPORTANȚA PAJIȘTILOR Importanța economică și ecologică a pajiștilor naturale este deosebită deoarece aceste uriașe suprafețe verzi...

Practicarea Pomiculturii Ecologice în Fermele Agroturistice

Capitolul-I. INTRODUCERE ÎN CULTURA ECOLOGICĂ 1.1Agricultura ecologică reprezintă ansamblul de măsuri și metode ce contribuie la realizarea unei...

Stategia de dezvoltare durabilă a comunei Bodești

INTRODUCERE : Portretul actual al comunei Dezvoltarea durabilă se realizează atunci când se răspunde nevoilor generaţiei actuale, fără a fi...

Model de dezvoltare socio-economică

Introducere Noua abordare sistemică a conceptului de dezvoltare include componente interdependente de ordin economic şi social, dar şi...

Ai nevoie de altceva?