Elemente Cantitative si Calitative in Dinamica Bazinului Valea Morarului

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
ASPECTE METODOLOGICE
CAPITOLUL I 6
1.1.Pozitia geografica 6
1.1.1.Asezare 6
1.1.2.Limite 7
1.2.Istoricul cercetarilor 8
CAPITOLUL AL II-LEA 11
FACTORII FIZICO-GEOGRAFICI SI INFLUENTA ACESTORA IN MODELAREA RELIEFULUI
2.1.Geologia si evolutia paleogeografica 11
2.1.1.Litologia si relieful petrografic (morfolitologia) 11
2.1.2.Structura si relieful structural (morfostructura) 13
2.1.3.Evolutia paleogeografica 14
2.2.Factorul climatic 15
2.2.1.Elementele climatice 16
2.2.2.Topoclimate 20
2.3.Factorul hidrologic 22
2.4.Factorul biologic 21
2.4.1.Vegetatia si fauna etajului de fagete 22
2.4.2.Vegetatia si fauna etajului coniferelor 23
2.4.3.Vegetatia si fauna etajului alpin 24
2.5.Factorul edafic 25
2.5.1.Clasificarea si raspandirea solurilor 25
CAPITOLUL AL III-LEA 27
ASPECTE MORFOGETETICE SI DINAMICA RELIEFULUI
3.1.Morfogeneza reliefului 27
3.1.1.Morfolitologia 27
3.1.2.Morfostructura 29
3.2.Morfologia reliefului 28
3.2.1. Sistemul glaciar 29
3.2.2. Sistemul periglaciar 30
3.2.3. Sistemul fluviatil 31
3.2.4. Sistemul eolian 32
CAPITOLUL AL IV-LEA 33
PARMETRII MORFOGRAFICI SI MORFOMETRICI AI RELIEFULUI
4.1.Morfografia 33
4.2.Hipsometria 35
4.3.Densitatea fragmentarii 36
4.4.Adancimea fragmentarii 37
4.5.Corelatia intre densitatea si adancimea fragmentarii 
4.6.Geodeclivitatea 40
4.7.Expozitia suprafetelor 42
4.8.Riscul geomorfologic 42
CAPITOLUL AL V-LEA
ANALIZA MORFOMETRICA A BAZINULUI 43
5.1.Date morfohidrografice 44
5.2.Ierarhizarea retelei hidrografice 45
5.3.Modelele morfometrice ale bazinului 45
5.3.1. Modelul drenajului 46
5.3.2. Modelul suprafetelor 47
5.3.3 Modelul perimetrelor 48
5.4.Corelatii intre parametrii morfometrici 49
5.4.1. Corelatia dintre suprafete si perimetre 49
CAPITOLUL AL VI-LEA
PROTECTIA MEDIULUI SI INFLUENTA ANTROPICA 52
BIBLIOGRAFIE 54


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Teritoriul care constituie obiectul de studiu al acestei lucrari face parte dintr-un areal complex al ceretarilor de natura geografica, mai ales al caracteristicilor si raporturilor elementelor naturale, alaturi de cele antropice care prezinta dimensiuni aparte in aceasta unitate montana. Studiul Masivului Bucegi si a zonei inconjuratoare a reprezentat subiectul mai multor articole, a numeroase studii de sinteza sau a unor lucrari de interes turistic, insa bazinul morfohidrografic al Vaii Morarului a fost tratat destul de succint.
Subiectele abordate in cadrul lucrarii de fata realizeaza un circuit sistemic in care fiecare din partile componente ale sistemului, avand la baza o anumita geneza realizeaza o interactiune directa cu celelalte elemente componente.Chiar daca aceste elemente fizico-geografice sunt analizate si prezentate relativ distinct in cadrul unor capitole, pentru a putea realiza o sinteza cat mai apropiata de un adevar stiintific-geografic, dar mai ales de un adevar al naturii privit din prisma dinamica, toate elementele componente trebuie privite si analizate ca intreg.
Fiind o zona tipic montana cu numerose elemente peisagistice naturale, intalnite mai ales in zona de abrupt, se poate afirma ca regiunea studiata reprezinta un adevarat "laborator" al naturii, cu peisaje aflate in echilibru dinamic.
Pasiunea pentru natura, dar mai ales pentru munte, dublata de interesul si curiozitatea de a descifra peisajul geografic al acestui inedit colt al Carpatilor, constituie principalele argumente ce m-au condus la realizarea acestei lucrari.
Pentru sprijinul acordat, doresc sa aduc sincere multumiri coordonatorului stiintific D-nei prof. univ. dr. Florina Grecu, a carei indrumare permanenta a constituit indreptarul si izvorul reusitei acestei lucrari.
De asemenea, le multumesc si celor care m-au sustinut moral si material si mi-au insotit pasii pe frumoasele carari, dand curs de-atate ori chemarii muntelui.
Aspecte metodologice
Realizare acestui studiu este orientata in sensul cercetarii si cunoasterii stiintifice atat fizico-geografice cat mai ales geomorfologice, folosind principii si metode de analiza specifice, adaptate si diferentiate in functie de particularitatile reliefului montan. Acest studiu este realizat la nivelul unui bazin (morfo)hidrografic, analiza de ansamblu cuprinzand toate elementele fizico-geografice existente, elemente ce formeaza un ansamblu sistemic. Imbinarea si relatiile directe sau indirecte dintre aceste elemente releva caracteristicile proprii, dar si individualitatile si proprietatile specifice bazinului morfohidrografic Valea Morarului. 
Particularitatile geografice ale zonei montane au impus folosirea unor principii si metode de cercetare variate, formand impreuna un ansamblu sistemic. Intre principiile metodologice putem aminti: principiul repartitiei spatiale, al integrarii geografice, al cauzalitatii, al generalizarii si abstractizarii, al regionarii, etc., iar dintre metode amintim metoda inductiva si deductiva, metoda analizei, a sintezei, metoda cartografica, comparativa, istorica si experimentala.
Sistemele de analiza numerica, grafica si cartografica sunt prezente in majoritatea capitolelor, in functie de cerintele acestora alaturi de textul prezent. Pentru aceasta serie de harti s-a utilizat ca baza geografica generala de lucru harta topografica cu izohipse la scara de 1:25 000.
Studiul reliefului este realizat in scopul aplicativ al potentialului natural oferit de acesta, de unde si reprezentarea grafica si cartografica este mult mai amanuntita prin informatiile si corelatiile realizate, relieful reprezentand unul din elementele centrale, mai ales ca studiul este realizat prin excelenta, intr-o zona montana. Lucrarea este insotita si de un fond fotografic pentru ilustarea proceselor si fenomenelor geografice exemplificate in text.


Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente Cantitative si Calitative in Dinamica Bazinului Valea Morarului.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!