Etica Datoriei in Conceptia lui Immanuel Kant

Cuprins disertatie Cum descarc?

1. Filosofia kantiana . pag. 4
2. Viata si opera lui Immanuel Kant . pag. 5
3. Sursele eticii kantiene . pag. 7
4. Sistemul filosofiei kantiene . pag. 11
5. Datoria . pag. 14
5.1. Ideea de datorie in filosofia antica . pag. 16
5.2. Datoria morala in eticile religioase . pag. 16
5.3. Kant si modelul absolutist al datoriei morale laice . pag. 17
5.4. Datorii fata de sine si fata de ceilalti . pag. 24
5.5. Etica datoriei . pag. 26
6. Imperativul categoric . pag. 30 
6.1. Antinomia libertatii . pag. 30
6.2. Eul transcedental . pag. 34
6.3. Problema ratiunii practice . pag. 36
6.4. Autonomia vointei . pag. 37
6.5. Dificultati metafizice . pag. 39
6.6. Imperative ipotetice si categorice . pag. 40
6.7. Imperativul categoric . pag. 42
6.8. Intuitii morale . pag. 44
6.9. Moralitatea si eul . pag. 48
6.10. Obiectivitatea moralei . pag. 49
6.11. Viata morala . pag. 50
7. Rigorismul moralei kantiene . pag. 51
8. Kant si neo-kantianismul . pag. 58
9. Concluzii . pag. 64
Bibliografie . pag. 66


Extras din disertatie Cum descarc?

ETICA DATORIEI IN CONCEPTIA LUI IMMANUEL KANT
1. FILOSOFIA KANTIANA
Nascuta ca cel mai frumos dar pe care zeii l-au facut oamenilor, filosofia a aparut ca raspuns la intrebari: << ce este existenta ? >>; << care este raportul dintre existenta subiectiva si cea obiectiva ? >>; << cum se constituie valoarea de adevar si bine, frumos si dreptate ? >>; << care sunt cauzele nefericirii omului pe pamant ? >>; << ce este fericirea ? >>. In jurul acestor probleme s-a constituit filosofia incercand sa dea raspunsuri, filosofia vizand raportul omului cu lumea, cu existenta. Filosofia incearca sa explice in ce consta conditia umana, conceptul de conditie umana, deasemenea situatiile obisnuite si cele limita. In acelasi timp filosofia se preocupa de locul si rolul omului, il ajuta pe acesta sa ierarhizeze lumea. 
Filosofia il ajuta pe om sa stabileasca in cunostinta de cauza de ce oamenii opteaza pentru anumite ralieri. Filosofia il ajuta pe om sa se cunoasca pe sine, sa-si formeze o constiinta de sine, care sunt propriile sale ralieri, dar raportata la realitatea sociala, sa-si formeze constiinta alteritatii care este constiinta respectului pentru ceilalti alaturi de care traieste. 
Gandirea moderna s-a dezvoltat din surse variate, aducand la o forma constienta toate motivele culturii europene in care se afla adanc inradacinata. Chiar daca din toate aceste surse razbate ideea autonomizarii interne a cunoasterii, e de la sine inteles ca fiecare miscare isi epuizeaza fortele vitale si abia apoi se arata in intreaga sa individualitate. 
Natura lucrurilor si ansamblul vietii spirituale au condus la interferenta orientarilor in diverse moduri, iar spiritele exceptionale de pretutindeni au cercetat si consolidat acesta interferenta. Insa mai inainte a fost necesara prelucrarea amanuntita si sistematizarea treptata a ideilor existente, fapt realizat in timpul iluminismului, pentru a se putea naste un spirit care sa cuprinda structura interna a ansamblului lor intr-un sistem totalizant. Acest spirit este Kant. 
Importanta sa istorica consta in aceea ca in el se concentreaza, in vederea unei unitati vii, tot ceea ce gandirea moderna realizase anterior in domeniul principiilor directoare, iar, pe de alta parte, in faptul ca toate firele gandirii moderne, dupa ce au trecut prin examinarea atenta a invataturii sale, au iesit intr-o forma modificata. Forta uriasa pe care Kant a execitat-o asupra gandirii filozofice a timpului sau e posibil sa se datoreze in cea mai mare parte orizontului sau spiritual si sigurantei cu care a stiut sa vada raportul exact dintre aproape si departe, din perspectiva propriului punct de vedere. Nu exista vreo problema a filozofiei moderne pe care el sa nu o fi tratat, fie si ocazional, si a carei solutie sa nu poarte amprenta spiritului sau. 
Aceasta universalitate constituie doar cadrul extern, si nu miezul maretiei sale. Aceasta consta in energia uimitoare cu care Kant a reusit sa aduca abundenta de idei la o intelegere unitara si sa o prelucreze. El se dovedeste a fi cel mai mare filozof al iluminismului si totodata reprezentantul ei deplin. Fiecare idee a sa sta in relatie cu celelalte si astfel se creeaza o noua unitate a intregului. 
Filosofia kantiana se ridica deasupra oricarei limitari care a caracterizat iluminismul in orientarile sale individuale si inaugureaza o noua perioada, opusa partial iluminismului, a gandirii germane si, in context mai larg, a gandirii europene. Filozofia lui Kant reprezinta incheierea miscarii iluministe si tocmai de aceea implinirea si totodata depasirea iluminismului. 
Ceea ce insufleteste intrega filozofie kantiana e credinta de neclintit in puterea ratiunii, iar acesta credinta nu este o convingere teoretica, ci depaseste din capul locului domeniul functiunii teoretice, originand in ratiunea morala a speciei umane. Din acest punct central care un a fost acela al unui gand pur teoretic, ci al unei convingeri personale trebuie privita doctrina kantiana pentru a o intelege in totalitate si a o pretui. In aceasta consta si adevarata sa relatie cu iluminismul. Ele au in comun straduinta de a pastra locul ratiunii si de a-i asigura primatul atat in domeniul lucrurilor sensibile, cat si in cel al umanului si supraumanului.
Punctul central al filosofiei lui Kant il constituie, deci, personalitatea sa. Dintre toti marii ganditori, el este dovada vie ca istoria filosofiei un este o curgere uniforma de necesitati abstracte, similara desfasurarii unui fir la razboiul de tesut, ci un loc de intalnire al ganditorilor, dar si ca, prin fiecare sistem important, avem inaintea noastra, intr-o concentrare individuala, puterile ideatice ce schimba lumea. 
2. VIATA SI OPERA LUI IMMANUEL KANT
Destinul celor mari este singuratatea. In aceasta privinta rareori viata unei personalitati a constituit o dovada mai graitoare decat cea alui Kant. Nascut la periferia vietii culturale germane si mentinut in cercul ingust al locurilor natale pana la sfarsitul vietii, el un a avut niciodata fericirea care-i revine geniului in contact cu spirite asemeni lui. Nici macar in timpul scolii nu a fost sub protectia vreunui om important, iar dintre indemnurile pe care le-a primit in dezvoltarea sa nu e nici unul de o importanta hotaratoare. Cu atat mai importanta e evidentierea sa in acest context. Pregatirea individuala a spiritului sau e evidenta chiar si atunci cand influenta unor mari filosofi precum Leibniz si Hume a intervenit hotarator in evolutia sa. Si astfel in opera lui Kant se simte respiratia proaspata a originalitatii. Din perspectiva solitudinii sale, el creeaza intr-o forma originala gandurile care au animat epoca si ofera dovada ca lumea poate fi cunoscuta fara sa fie vazuta, daca o porti in tine.
Immanuel Kant se naste la 22 aprilie 1724 la Konigsberg, capitala Prusiei Orientale, ca fiu al unei familii de mestesigari de origine scotiana. Elev la "Colegium Fredericianum", este remarcat de timpuriu de directorul acestei institutii, Franz Albert Schultz, care il sprijina in timpul studiilor. In 1740 se inscrie la Universitatea din Konigsberg, la Facultatea de filosofie; studiile le face in grele conditii materiale, fiind nevoit sa paraseasca universitatea in 1746. Este perceptor in familii instarite, reusind sa economiseasca niste bani cu care publica mai multe lucrari. Dintre acestea, una trecuta aproape neobservata in acel moment, in care aplica principiile lui Newton si la originea sistemului solar, nu numai la structura lui actuala, este inrudita cu cosmogonia elaborata de Laplace patruzeci de ani mai tarziu, de unde si denumirea de "teoria Kant-Laplace". Abilitat ca privat-docent, tine prelegeri la universitate dar si acasa, imbratisand cu timpul tot mai multe domenii: logica, metafizica, matematica, mecanica si fizica teoretica, etica, dreptul natural, pedagogia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica Datoriei in Conceptia lui Immanuel Kant.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!