Eticheta Ecologica Europeana

Cuprins disertatie Cum descarc?

Capitolul .I. Eticheta Ecologica Europeana
Capitolul .II. Descrierea firmei
Capitolul .III. Implementarea Etichetei Ecologice Europene in firma
Concluzii
Bibliografie


Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I
ETICHETA ECOLOGICA EUROPEANA
Eticheta ecologica este un simbol grafic, si /sau un text descriptiv aplicat pe produs sau ambalaj, intr-o brosura sau alt document informativ care insoteste produsul si care ofera informatiile necesare cu privire la criteriile ecologice ale produselor oferite pe piata.
Eticheta ecologica europeana (Floarea Europeana), creata de Comisia Europeana in 1992, este o schema unica de certificare pentru a ajuta consumatorii sa distinga produsele/serviciile verzi, care nu afecteaza mediul. In ultimii 10 ani, eticheta ecologica europeana a devenit un simbol de dimensiune europeana pentru produse/servicii.
O eticheta ecologica - un ecolabel , - are ca scop certificarea, in fata consumatorului a calitatii ecologice a unui produs sau a cuplului ambalaj-produs.
Intreprinderea producatoare, interesata sa obtina o asemenea eticheta pentru un produs sau trebuie sa initieze un demers voluntar in acest sens, urmand apoi ca atribuirea etichetei ecologice sa se faca de catre un organism guvernamental. Firesc, produsul vizat trebuie sa corespunda unor norme si sa indeplineasca o serie de criterii de atribuiere.
In anii 1977-1978, in Germania, a fost creata prima eticheta ecologica denumita "Blue Angel".Acest sistem voluntar a fost initiat, se pare, ca urmare a intensificarii preocuparilor ecologice ale consumatorilor. Sistemul era patronat de Agentia Federala a Mediului.
In 1988 este propusa eticheta ecologica "Environmental Choice" si in Canada. Caracteristicile acestui sistem vizau: acordarea pe baza unor criterii foarte stricte, abordarea analizei intregului ciclu de viata, consultarea publicului, inspectarea uzinelor fara preaviz, suportarea de catre solicitant a cheltuielilor de testare a produsului. Sistemul prezinta si unele incoveniente (procedura complexa, cost important).
Coordonarea sistemului de marcare ecologica a fost atribuita Consiliului pentru problemele mediului inconjurator, organism independent constituit de Ministerul Federal al Mediului.
In anii 1988-1989 a fost creata in Japonia eticheta ecologica "Eco Mark", sistem patronat de Oficiul Eco-Mark din cadrul Agentiei Mediului. Primele produse etichetate au fost cele de uz casnic, printre care cele obtinute din materiale de plastic reciclate. Sistemul prezinta atat avantaje (taxa redusa, deschidere catre produsele straine, campanie de informare si campanie de presa), cat si unele inconveniente (participare redusa a publicului, putere redusa pe linia controlului).
In SUA se poate vorbi de eticheta ecologica din 1989.
Marea Britanie a hotarat sa introduca un sistem de marcare ecologica si s-a organizat astfel Grupul National Consultativ pentru Marcarea Ecologica. Scopul declarat a acestui sistem este sa determine o cerere in crestere pentru produse nepoluante, venita din partea consumatorilor, din ce in ce mai convinsi de utilitatea acestora,care sa constituie o presiune continua pentru producatori, de a realiza produse ecologice.
Se pare ca cea mai severa metodologie de etichetare a fost propusa de catre Franta, in anul 1991. Marca franceza << Envinronmental Choice >> are exigentele ecologice cele mai ridicate, acordarea se face prin utilizarea unor tehnici de analiza dintre cele mai evoluate. Acordarea etichetei ecologice solicitantilor se face pe baza unui contract, are o valabilitate de tre ani, verificandu-se in aceste timp respectarea conditiilor cerute, de catre echipe de experti.
In decembrie 1991, ministrii mediului din CEE au decis sa introduca o reglementare pentru o eticheta ecologica euuropena. Prin reglemantarea nr.880 a Consiliului UE din martie 1992 se introduce un sistem comunitar de etichetare ecologica. Acestui certificat comunitar ii revine misiunea de a identifica acele produse care afecteaza cel mai putin mediul si care sunt in conformitate cu standartele Uniunii Europene privind sanatatea, siguranta si cerintele mediului. Nu se eticheteaza ecologic, corespunzator legislatiei, produsele care contin substante sau preparate clasificate ca fiind << periculoase >> si produsele fabricate prin procese care cauzeaza pagube omului si mediului.
Decizia Comisiei 93326CEE a stabilit instructiuni pentru stabilirea costurilor si taxelor pentru eco-eticheta. Se plateste o taxa pentru aplicarea etichetei ecologice si apoi taxe anuale de utilizare a acesteia. Eticheta este atribuita pentru trei ani, reinnoibil. Conditiile de acordare pentru fiecare categorie de produse trebuie stabilite de catre un comitet format din reprezentanti ai statelor membre, in urma unui proces de consultari in care sunt angrenate grupuri de interese din industrie, comert, consumatori precum si organizatii de mediu. Ea priveste atat produsul cat si ambalajul si este multicriteriala, luand in considerare toate stadiile ciclului de viata al produsului : materii prime, transformare, distributie si transport, consum si postconsum.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eticheta Ecologica Europeana.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!