Etimologie si Definitii

Extras din disertatie Cum descarc?

Cap 1. NOTIUNI GENERALE DE ETICA
1.1. ETIMOLOGIE SI DEFINITII
Din punct de vedere etimologic, ,,etica" provine de la cuvintele grecesti:
o Ethos, care la Homer insemna: primordial, patrie, pentru ca mai apoi, in gandirea greaca, sa capete semnificatia de: locuinta, loc de intalnire, loc natal, moravuri, etc.
o Ethike, adica stiinta cunoasterii. Aristotel folosea acest termen la denumirea virtutilor legate de obiceiuri, experiente acumulate in timp. Din ,,Ethos" a derivat cuvantul ,,Ethicos", cu sensul ,,din sau pentru morala", utilizat de greci atunci cand discutau despre principiile comportamentului uman.
Etica este considerata ca fiind stiinta binelui sau raului, afericirii si virtutii, a placerii, a idealului social. Etica este una din cele mai vechi stiinte umaniste, si poate fi considerata, in sensul clasic, stiinta ethosului, adica stiinta moralei. Etica poate fi considerata stiinta fericirii si virtutii.
"Dictionarul explicativ al limbii romane", prin editia sa din 1975 defineste etica ca fiind: "stiinta care se ocupa cu studiul principiilor morale, cu legile lor de dezvoltare istorica, cu continutul lor de clasa si cu rolul lor in viata sociala; totalitatea normelor de conduita morala corespunzatoare unei anumite clase sau societati" 
Baza legala a conceptiei de incorporare a eticii in afaceri se presupune ca este continuta intr-o decizie a Curtii Supreme de Justitie a SUA, in 1906, care spune ca: "Corporatia (firma) este creatia statului, si ca are menirea sa existe pentru biele comunitatii".
Figura 1. Etica, stiinta filozofica
(Sursa: Mirela Popa, 2006: 22) 
Etica a aparut ca ramura distincta a cunoasterii, datorita lui Socrate. Ca disciplina stiintifica ea exista din timpul lui Aristotel, care a ridicat etica la nivelul ,,demnitatii stiintelor". Etica in intelesul ei universal este guvernata de credinte, obiceiuri, de modul de a fi a vietii.
Etica este stiinta idealului social. Etica este o ramura a filozofiei care vine in sprijinul conceptiei generale de ideal al conditiei umane.
Idealul nu trebuie sa fie o idee abstracta, ci o forta colectiva si este scopul diriguitor al tuturor scopurilor, pretutindeni si totdeauna. Idealul este de fapt, un program de activitati practice desfasurate pentru atingerea unui scop. In acest context, vorbim de o succesiune de idealuri: idealul de azi poate fi realitatea de maine. Deci idealul infaptuit dispare, urmand a se constitui alt ideal. Construirea unui ideal porneste de la cunoasterea realitatii deoarece nu trebuie sa ne intereseze idealul utopic, himeric. Idealul trebuie sa fie posibil de realizat, sa fie o continuare a realului si sa fie o idee experimentala maximala.
Idealul social este produsul unei epoci istorice, al unui anumit tip de oragnizare sociala, al conditilor de existenta al comunitatii umane, ale clasei si grupului social, ale individului. Acesta poate fi divizat in mai multe idealuri, in functie de domeniul actiunii umane, de factorii sociali ce il concep etc. In acest sens putem vorbi de un ideal politic, juridic, etic, filozofic, estetic, economic, managerial etc.
Idealul etic (moral) este expresia sintetica a cunostintei morale. Este real si are valoare numai daca se manifesta in realitatea sociala, adica este indeplinit. Idealul moral va avea valoare daca da sens actiunilor umane, daca va folosi criterii etice de ierarhizare a scopurilor morale ce trebuie realizate, bazandu-se pe criterii de apreciere legate de comportamentul in societate. Realizarea lui nu inseamna intotdeauna si realizarea idealului social.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etimologie si Definitii.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!