Euharistia - Hrana nemuririi

Cuprins disertație Cum descarc?

INTRODUCERE 4
I. INSTTITUIREA SFINTEI EUHARISTII 10
II. ,,PAINEA VIETII"- PAINEA NEMURIRII - IOAN CAP. 6 25
III. EUHARISTIA - CALEA PENTRU DOBANDIREA IMPARATIEI LUI DUMNEZEU 38
IV. SFANTA EUHARISTIE - PAHARUL VIETII, PAHARUL COMUNIUNII 51
V. VIATA BISERICII PRIN SFANTA EUHARISTIE 63
CONCLUZII - EUHARISTIA CA MOD DE VIETUIRE CRESTINA 70
BIBLIOGRAFIE 78


Extras din disertație Cum descarc?

Tainele sunt porti ale harului si ale Imparatiei lui Dumnezeu. O Taina este totdeauna ,,un eveniment in Biserica, prin Biserica si pentru Biserica. Orice Taina se rasfrange asupra tuturor credinciosilor. Orice botezat si pecetluit cu Taina Sfantului Mir, este o nastere in Biserica ce se impodobeste cu inca un membru, orice iertare, dezlegare aduce pe penitent in Biserica. 
Daca harul Sfintelor Taine este dupa invatatura ortodoxa acel fluid al intalnirii si comuniunii spirituale personale mereu noi a lui Hristos in Duhul Sfant cu credinciosul, in Biserica, atunci prin orice act sacramental Biserica, se impartaseste de prezenta si viata lui Hristos, care lucreaza din ea, si in ea tainele si mantuirea noastra in general. 
Fiecare Taina este prilejul unei reinnoite chemari si pogorari a Duhului Sfant peste Biserica, care-L cheama prin epicleza, caci fiecare taina isi are epicleza sa, si peste credinciosul pentru care Biserica il cheama si il impartaseste prin Taina respectiva si prin aceasta o mereu alta si noua intalnire a Bisericii cu Hristos, precum si o noua daruire a lui Hristos Bisericii, in Duhul Lui. 
Ca adancime a misterului, Sfinta Euharistie nu este egalata de nici una din celelalte Sfinte Taine savarsite in Biserica, caei ea eonsta nu numai din prefacerea suprasensibila a materiei de jertfa - painea si vinul - in trupul si in sangele lui Hristos, ci pe insusi Iisus Hristos, ca Acela ce leaga direct pe om de Dumnezeu, prin introducerea in sanul Sfintei Treimi a naturii umane indumnezeite. Caci, fiind El Persoana divina. la Inaltarea si sederea Lui de-a dreapta Tatalui, a luat cu El si natura umana desavarsita si indumnezeita de EL. Dar ridicandu-se la Tatal, Iisus Hristos a ramas si pe pamant tot prin Euharistie, caci EL a spus Apostolilor: "Nimeni nu s-a suit la cer tara numai Cel ce s-a coborat din cer, Fiul Omului care este in cer", si "lata Eu sunt eu voi in toate zilele, pana la sfirsitul veacurilor". Putem spune asadar ca Euharistia este punctul de intaInire si de sudare a omului de Dumnezeu si a lui Dunmezeu de om, ea capa.tand astfel dimensiuni fara de margini, prin ea legandu-se marginitul de nemarginit, temporalul de infinit, nedesavarsitul de desavarsit
Taina Sfintei Euharistii sta alaturi de Taina Intruparii Logosului si de Taina Sfintei Treimi - aceste trei Sfinte Tame fiind cele mai mari si mai nepatrunse taine ale credintei crestine. "Caci Sfanta Treime se face cunoscuta deplin lumii, prin intruparea Cuvantului lui Dumnezeu, iar Sfanta Euharistie actualizeaza pana la sfarsitul veacurilor jertfa mantuitoare, indumnezeind pe credinciosi.
"Biserica afinna si o impartasire de Hristos eel jertfit si inviat in viata viitoare, pe care o anticipeaza impartasirea in timpul de acum cu acelasi Hristos. in aceasta impartasire eterna se incheie iconomia mantuirii ca unire eterna a oamenilor cu Dumnezeu in Hristos. Euharistia in viata de veci este, ca incoronarea iconorniei dumnezeiesti, acea unire desavarsita intre creatiune si Hristos, in care "Dumnezeu va fi totul in toate" 
Sfanta Euharistie este cea mai mare minune ce se produce an, si se va produce pana la sfarsitul veacurilor, pe pamant. Caci daca stim si credem ca Mantuitorul aduce vederea, ungandu-i cu tina ochii celui ce nu vazuse vreodata lumina soarelui, ca de stergarele purtate de Sfantul Apostol Pavel fug ingroziti demonii, ca umbra Sfantului Apostol Petru vindeca bolnavii (F. Ap. 19, 11-12 urm.), daca stim deci ca materia primeste puteri de la Dumnezeu, nu stim cum materia primeste pe insusi Dumnezeu, pe Iisus Hristos. 
Modul prefacerii painii si vinului in Trupul si Sangele Iui Iisus Hristos nu este explicat in Sfanta Scriptura, totul ramane mister si "asa va fi pana la sfarsitul veacurilor, pana cand trupurile noastre nu-si vor putea asimila Trupul Domnului decat mancand painea ce se poate manca si band vinul ce se poate bea"
Asadar, trebuie ratiune si credinta pentru a primi adevarul Euharistiei. Mai trebuie si vointa. Pentru ca, pentru cei ce nu vor sa inteleaga, nici credinta, nici ratiunea nu le pot ajuta.
Ei vor putea respinge minunea Euharistiei, ca si toate celelalte minuni, indiferent de modul savarsirii lor; si anume daca Dumnezeu ar fi facut minuni prin acte exclusiv umane, ca un medic de exemplu, El ar fi zis: iata ca facem si noi, stiintific, asa "minuni"! 
Si daca Dumnezeu ar fi facut minuni prin acte exclusiv dumnezeiesti, El ar fi zis: nu-i credibil, caci aceste minuni sunt impotriva ratiunii nu putem experimenta minunea! Prin urmare, cum ar fi trebuit sa faca Dumnezeu minunile pentru ca oamenii sa creada in ele? Cum? Asa cum le-a facut! Concluzia este ca cei ce nu cred in minunile lui Dumnezeu, nu stiu nici ei cum ar fi trebuit sa se faca minunile ca sa le poata crede!


Fisiere în arhivă (1):

  • Euharistia - Hrana nemuririi.doc

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Bibliografie

I. IZVOARE BIBLICE :
1. Biblia sau Sfanta Scriptura, Ed. IBM al BOR, Bucuresti, 1994.
2. Biblia sau Sfanta Scriptura, Editie Jubiliara a Sfantului Sinod, Ed. IBM al BOR, Bucuresti, 2001.
II. SCRIERI PATRISTICE:
1. ***Constitutiile Apostolice, Ed. IBM al BOR, Bucuresti, 1933.
2. ***Scrierile Parintilor Apostolici, trad. Pr. D. Fecioru, in col. PSB, vol. 1, Ed. IBM al BOR, Bucuresti, 1979.
3. SF. CHIRIL AL ALEXANDRIEI, ,,Comentariu la Evanghelia Sf. Ioan", partea a patra in PSB 41, trad. Dumitru Staniloae, Ed. IBM al BOR, Bucuresti, 2000.
4. EUSEBIU DE CEZAREEA, Istoria Bisericeasca, VII, 11, in Scrieri, Partea Intiia: Istoria Bisericeasca; Martirii din Palestina, in col. PSB, vol. 13, trad. Pr. Prof. T. BODOGAE, Ed. IBM al BOR, Bucuresti, 1987.
5. IDEM, Inchinarea in duh si adevar, cartea a X-a, P.G., 68, 688A.
6. SF. IOAN GURA DE AUR, Comentariile sau explicarea Epistolei 1 Corinteni, Cuv. XXVII, trad. din lb. Greaca de Arhim. Theodosie Athanasiu, Bucuresti, 1908.
7. IDEM, Omilii la Ioan, Colectia PSB, nr. 42, trad. Pr. D. Staniloae, Ed. IBM al BOR, 1988
8. IDEM, Omilii la Matei, Colectia PSB, nr. 23, Ed. IBM al BOR, 2000
9. SF. IOAN GURA DE AUR, SF. GRIGORE DE NAZIANZ, SF. EFREM SIRUL, Despre Preotie, trad. Pr. D. Fecioru, Ed. IBM al BOR, Bucuresti.
10. SF. TEOFILACT, Arhiepiscopul Bulgariei, Comentar la Evanghelia cea de la Ioan ,Ed. Pelerinul Roman, Oradea, 1998.
III. DICTIONARE:
1. Dictionar Biblic, Ed. Cartea Crestina, Oradea, 1995.
2. Dictionar al Noului Testament, MIRCEA, Pr. Dr. Ioan, , Ed. IBM al BOR, Bucuresti, 1995.
3. Dictionar de Teologie Ortodoxa, BRIA, Ion, Ed. IBM al BOR, Bucuresti, 1994.
IV. LUCRARI DE SPECIALITATE:
1. ***Arhieraticon, Ed. IBM al BOR, Bucuresti, 1996.
2. ***Invatatura de credinta ortodoxa, Ed. IBM al BOR Bucuresti, 2002.
3. **Indrumari misionare, Manual pentru Institutele Teologice, Ed. IBM al BOR, Bucuresti 1986.
4. *** Studiul Noului Testament, pentru Institutele Teologice, Ed. IBM al BOR, Bucuresti, 1984.
5. *** Tipic Bisericesc, Ed. IBM al BOR, Bucuresti, 1993.
6. ARION, Pr. Prof. Univ. Dr. Leon , 50 de Omilii la Sfanta Evanghelie dupa Ioan, Ed. ASA, Bucuresti, 2005.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 10€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!