Euro - Moneda Unica Europeana

Cuprins disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I - EURO, MONEDA EUROPEANA 3
Sectiunea 1 - Nasterea Euro 3
1.1. Cum a aparut ideea unei monede europene unice? 3
1.2. Argumentele care au dus la crearea de catre Uniunea Europeana a monedei Euro 4
1.3. Obiectivele importante pe care spera Uniunea Europeana sa le atinga euro 6
1.4. Avantajele si dezavantajele euro 11
Sectiunea a 2-a - Zona euro 16
2.1. Europa poate constitui o zona monetara optimala ? 16
2.2. Ce conditii trebuie sa indeplineasca tarile pentru a putea adopta monda euro ? 19
2.3. Pot si alte tari sa se alature pe viitor zonei monedei unice? 22
CAPITOLUL II - POLITICA MONETARA EUROPEANA 23
Sectiunea 1 - Institutiile Uniunii Europene 23
Sectiunea a 2-a - Baza politicii monetare a Uniunii Europene.29
2.1. Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC) 29
Sectiunea a 3-a - Banca Centrala Europeana (BCE) 31
3.1. Importanta BCE 31
3.2. Organele de decizie si responsabilitatile lor 32
3.3. Functii monetare si operatiuni desfasurate de BCE..38
3.4. Strategia BCE in domeniul politicii monetare 40
CAPITOLUL III - EFECTELE MONEDEI EURO ASUPRA ECONOMIEI MONDIALE 42
Sectiunea 1 - Ce a adus pana acum euro-ul si ce va aduce la nivel global ? 42
1.1. Imbunatatirea gestiunii finantelor publice 42
1.2. Efectele pe termen mediu ale monedei Euro 43
1.3. Cum afecteaza un euro stabil sau unul instabil si ce factori specifici determina stabilitatea euro ? 45
1.4. Reprezinta euro o provocare serioasa pentru suprematia dolarului american ? 48
Sectiunea a 2-a - Economia romaneasca prinsa in cursa dintre euro si dolar 51
2.1. Impactul introducerii euro asupra pietei bancare romanesti 51
2.2. Consecintele aprecierii monedei europene asupra bugetului, creditelor, achizitiilor de masini si de case 54
CONCLUZII SI PERSPECTIVE 56
BIBLIOGRAFIE 59


Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I - EURO, MONEDA EUROPEANA
Sectiunea 1 - Nasterea Euro
1.1. Cum a aparut ideea unei monede europene unice?
Cooperarea monetara in Europa a inceput imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial si s-a intensificat dupa aceea. Dezvoltand "Raportul Delors", prezentat in 1989, Reuniunea de la Maastricht (decembrie 1991) a adoptat tratatul asupra Uniunii Europene, avand drept obiectiv crearea unei zone fara frontiere interioare, prin care se urmarea libera circulatie a marfurilor, serviciilor, persoanelor si capitalurilor si introducerea monedei unice.
In conditiile existentei unei piete unice, unificarea monetara europeana era o necesitate pentru asigurarea stabilitatii monetare. Argumentele in acest sens se impart in doua categorii :
- argumente de ordin microeconomic - asigurarea stabilitatii cursurilor de schimb pentru o functionare corecta a pietei unice. Aceasta stabilitate poate fi obtinuta cu ajutorul unei monede unice, dar si prin sisteme de cursuri de schimb fixe si ajustabile, de tipul Sistemului Monetar European. In aceste conditii, este mai interesanta alegerea monedei unice, stiind ca, in plan microeconomic, o moneda comuna suprima costurile de tranzitie legate de existenta mai multor monede nationale, precum si orice nesiguranta privind cursul de schimb.
- argumente de ordin macroeconomic - primul argument de natura macroeconomica are ca baza mutatiile intervenite in mediul economic international in ultima perioada. Un sistem de cursuri de schimb fixe poate fi considerat foarte fragil in conditiile globalizarii pietelor financiare. Diversificarea portofoliilor financiare la nivel mondial poate determina miscari de capitaluri de amploare, astfel incat bancile centrale devin incapabile de a mentine cursurile de schimb in limite mici de fluctuatie, chiar prin mobilizarea rezervelor de care dispun. Masura ce se impunea era introducerea unei monede unice.
Pe de alta parte, se pune problema organizarii politicii monetare. Prin crearea sistemului monetar european, tarile membre si-au legat politica monetara de cea a Germaniei. Aceasta organizare asimetrica a fost acceptata de tarile membre pentru ca initial aveau acelasi obiectiv prioritar - lupta impotriva inflatiei, iar politica monetara germana era apreciata ca fiind cea mai credibila. Mai tarziu, ca urmare a cresterii somajului in tarile legate de marca germana, se observa o schimbare a prioritatilor politicii economice, solutia fiind cooperarea mai stransa intre politicile monetare nationale si punerea in aplicare a unei politici comune, hotarata in comun, in cadrul unei banci centrale comune.
Un ultim argument este legat de relatiile monetare ale tarilor Uniunii Europene cu restul lumii. Pe de o parte, o moneda unica va permite U.E. sa fie mai putin preocupata de politica monetara externa si se consacra mai mult problemelor interne. Puterea economica a unei monede unice va fi mai mare in raport cu dolarul decat cea pe care o are in prezent moneda fiecarui stat membru al U.E. Pe de alta parte, importanta comerciala a U.E., importanta pietei financiare, vor face progresiv din EURO o moneda internationala. Toate acestea sunt posibile in masura in care marile puteri economice si monetare (U.E., S.U.A., Japonia) isi vor coordona mai mult politicile, asigurandu-se o mai mare stabilitate monetara pe plan international.
Paradoxal Tratatul de la Maastricht nici macar nu a incercat sa transforme Europa intr-o zona monetara optima, el venind cu trei propuneri care au constituit, in parte cauza atator dubii asupra uniunii economice si monetare 
1.2. Argumentele care au dus la crearea de catre Uniunea Europeana a monedei EURO
Conceptia eronata cel mai des intalnita la observatorii Uniunii monetare este aceea ca euro reprezinta in mod fundamental un proiect economic. De fapt, dupa cum sugereaza raspunsul la intrebarea anterioara, euro reprezinta un proiect cat se poate de politic, care timp de mai multi ani a fost impiedicat sa se realizeze. Exprimata in cuvinte simple,ideea este ca euro a constituit un pas esential in directia obiectivului final al integrarii politice "foarte stranse"- subliniat pentru prima data in Tratatul de la Roma, in anul 1958, iar limbajul tratatelor semnate ulterior arata clar ca introducerea euro se bazeaza pe mai mult decat simplul calcul al avantajelor si dezavantajelor economice. De fapt Helmut Kohl, fostul cancelar german si unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai uniunii monetare, considera ca avantajele economice ale euro au o natura secundara, subliniind in schimb ca: "experientele amare incercate in acest secol, razboaie si dictaturi, ne-au invatat ca proiectul unificarii reprezinta cea mai buna asigurare impotriva unei renasteri a egoismului national, sovinismului si a conflictelor violente". Chiar si astazi mostenirea lasata in urma de cele doua razboaie mondiale joaca un rol crucial in procesul integrarii europene.


Fisiere in arhiva (1):

  • Euro - Moneda Unica Europeana.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!