Evaluarea Riscurilor de Accidentare si Imbolnavire Profesionala

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Notiunea de accident, in general, desemneaza un eveniment neasteptat, care apare brusc, este imprevizibil si intrerupe desfasurarea normala a unei activitati.
Notiunea de ,,accident de munca" trebuie circumscrisa unui proces de munca si implica obligatoriu factorul uman.
Accidentele de munca constau in lezarea componentei biologice a factorului uman, in mod neasteptat, brusc si violent, in cursul desfasurarii unui proces de munca.
In conformitate cu prevederile Legii nr. 90/1996 a protectiei muncii, in tara noastra se intelege prin accident de munca ,, vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care se produc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu, indiferent de natura juridica a contractului in baza caruia se desfasoara activitatea si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile, invaliditate ori deces".
Se mai considera accident de munca:
-accidentul suferit de elevi, studenti si ucenici in timpul efectuarii practicii profesionale;
-accidentele survenite in incinta unitatii inainte de inceperea sau dupa terminarea lucrului, daca cel accidentat se afla la locul accidentului pentru interese legate de serviciu, precum si in timpul pauzelor care au loc in desfasurarea procesului de munca;
-accidentul suferit de orice persoana ca urmare a unei actiuni intreprinse din proprie initiativa pentru prevenirea ori inlaturarea unui pericolcare ameninta avutul public sau pentru salvarea de vieti omenesti;
-accidentul survenit in timpul si pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers,
De remarcat ca definitia accidentului de munca nu surprinde decat aspectul vatamarii componentei biologice, fara sa includa latura psihica a personalitatii umane. Cercetarile recente pledeaza pentru extinderea notiunii de accident si la aspectele legate de lezarea componentei psihice.
Pentru ca un accident sa poata fi calificat accident de munca, trebuie sa fie intrunite mai multe conditii referitoare la:
-vatamarea violenta a organismului; 
-timpul si locul producerii accidentului;
-calitatea celui accidentat.
1. Vatamarea organismului presupune o lezare a integritatii anatomice, conducand la anularea sau diminuarea unuia sau a mai multor functii fiziologice. in cazul accidentului de munca, vatamarea organismului trebuie sa aiba o cauza exterioara, sa fie violenta si involuntara. Vatamarea violenta a organismului trebuie sa aiba loc independent de vointa victimei, deoarece autovatamarea efectuata in mod deliberat, indiferent de locul si timpul in care a avut loc, nu se considera accident de munca.
In functie de natura factorilor care le provoaca, vatamarile organismului pot fi:
-mecanice: se materializeaza prin taieturi, striviri, fracturi, intepaturi si sunt cauzate de diverse corpuri in miscare;
-termice: se manifesta sub forma arsurilor si sunt cauzate de contactul victimei cu flacara deschisa, cu obiecte calde, de radiatii calorice intense sau de temperatura ridicata a aerului din spatiul de lucru;
-chimice: datorate substantelor toxice si caustice, care produc intoxicatii sau arsuri chimice;
-electrice: datorate trecerii curentului electric(de o anumita tensiune si intensitate) prin corpul uman; se concretizeaza prin electrocutare, arsuri si metalizarea pielii(capatarea unei culori metalice pe corp);
-prin iradiere: datorate expunerii organismului la radiatii; -combinate: produse de mai multi factori de natura diferita.
2.Timpul in care se produce este un alt element al accidentului de
munca. Raportat la desfasurarea procesului de munca, se disting
accidente care au loc:
-in timpul procesului de munca;
-in timpul indeplinirii sarcinilor de stat sau de interes public; 
-inainte si dupa incetarea lucrului;
-in timpul pauzelor ce au loc in desfasurarea procesului de munca;
-in timpul practicii profesionale pentru studenti, elevi si ucenici sau al vizitelor cu caracter didactic.
Locul in care se produce este un alt element determinant al accidentului de munca si el poate fi:
-in incinta uniatii economice ia care este angajata victima; 
-in incinta altei unitati, la care victima se afla in deplasare saudetasare sau in indeplinirea unor sarcini de stat sau de interes public; 
-traseul normal de la domiciliu spre serviciu si invers.
3. Calitatea victimei - se considera accident de munca numai acea situatie in care victima a fost vatamata in legatura cu participarea sa la procesul de munca. in procesul de munca sunt inclusi atat timpii de munca cat si timpii neproductivi(pauzele tehnologice, cele pentru masa si pentru necesitati firesti), precum si timpul necesar pentru deplasarea de la domiciliu la serviciu si invers, deci si actiunile aferente (servitul mesei in timpul pauzei, deplasarea de la locul de munca in alta zona a intreprinderii sau in afara unitatii). Daca victima se gasea in mod legal, in oricare din aceste momente, accidentul produs va fi incadrat in categoria celor de munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Riscurilor de Accidentare si Imbolnavire Profesionala.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!