Evaluarea Sistemului de Management

Cuprins disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I 2
Rolul si importanta managementului in societatea moderna 2
1.1. Principiile generale ale managementului firmei 2
1.2. Particularitatile societatii moderne 3
1.3. Rolul managementului si a managerilor in societatea moderna 4
CAPITOLUL II 5
Consideratii generale cu privire la functiile managementului 5
2.1. Caracteristicile functiilor manageriale 5
2.2. Continutul si sfera de cuprindere a functiilor manageriale 5
2.2.1. Planificarea (Previziunea) 5
2.2.2. Organizarea 6
2.2.3. Coordonarea 6
2.2.4. Antrenarea 6
2.2.5. Controlul 7
CAPITOLUL III 8
Functia manageriala de organizare si impactul ei asupra succesului intreprinderii 8
3.1. Definirea sferei de cuprindere a organizarii la nivelul intreprinderii 8
3.2. Principalele componente ale activitatii de organizare 9
3.3. Delegarea de autoritate si descentralizarea in cadrul functiei de organizare 9
3.4. Instrumente utilizate in elaborarea procesului de organizare a intreprinderii 10
CAPITOLUL IV 13
Organizarea procesuala in cadrul functiei manageriale de organizare 13
4.1. Continutul organizarii procesuale la nivelul intreprinderii 13
4.2. Componentele activitatii de organizare procesuala 13
4.2.1. Postul de lucru 13
4.2.2. Compartimentarea proceseler de munca 14
4.2.3. Relatiile de munca 15
4.2.4. Nivelele ierarhice 17
CAPITOLUL V 19
Organizarea structurala - componenta a procesului de organizare a firmei 19
5.1. Principii de elaborare si factorii de influenta ai organizarii structurale 19
5.1. Tipuri de structuri organizatorice ale firmelor 21
5.3. Elaborarea structurii organizatorice a firmei 28
5.4. Criterii care stau la baza alegerii structurii organizatorice optime a firmei 34
CAPITOLUL VI 39
Studiu de caz privind analiza sistemului de management al unei societati ca parghie de dezvoltare 39
CONCLUZII Sl PROPUNERI 59
BIBLIOGRAFIE 61


Extras din disertatie Cum descarc?

EVALUAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT
CAPITOLUL I
Rolul si importanta managementului in societatea moderna
Managementul, ca stiinta, s-a definit relativ recent (primele lucrari de specialitate au aparut la inceputul secolului XX), ca raspuns la necesitatile practicii sociale. Managementul intreprinderii, datorita numarului mare de specialisti implicati, este abordat din multiple puncte de vedere, care cel mai adesea se deosebesc substantial intre ele.
Privit prin prisma evolutiei sale in timp, managementul a inceput ca o arta, iar pe masura acumularii experientei, a formularii unor principii si legitati, a dezvoltarii unor metode si proceduri specifice de investigare si actiune a capatat tot mai mult caracteristicile unei stiinte.
In literatura de specialitate s-au exprimat diferite opinii privind continutul si sfera de cuprindere a managementului, definitiile fiind mai generale sau mai analitice, astfel:
- M.H. Mescon, M. Albert si Fr. Kedouri definesc managementul ca fiind procesul de planificare, organizare, antrenare si control al eforturilor membrilor unei organizatii si folosirea altor resurse organizationale pentru atingerea scopurilor organizationale [Management: Individual and Organizational Effectiveness, 1985].
- Philippe Hurmel defineste managementul ca fiind ansamblul demersurilor, metodelor si proceselor de planificare, organizare, alocare a resurselor, control, activare si animare a unei intreprinderi [Qualite et management strategique, 1989]
- Ovidiu Nicolescu: managementul firmelor rezida in studierea proceselor si relatiilor de management din cadrul lor, in vederea descoperirii legitatilor si principiilor care le guverneaza si a conceperii de noi sisteme, metode, tehnici si modalitati de conducere, de natura sa asigure obtinerea si cresterea competitivitatii [Management, 1999].
1.1. Principiile generale ale managementului firmei
La baza conceperii si exercitarii managementului firmelor se afla un ansamblu de principii care au o tripla determinare: socio - economica, tehnico - materiala si umana. Principiile generale exprima nivelul de dezvoltare a stiintei managementului.
Principiul asigurarii concordantei dintre parametrii sistemului de management al firmei si caracteristicile sale esentiale si ale mediului ambiant. 
Principiul managementului participativ - participarea personalului este necesar sa se realizeze diferentiat, cu un plus de intensitate la nivelul firmelor mari si mijlocii, in domeniile de activitate cu complexitate si dinamism mare si pentru personalul cu pregatire ridicata.
Principiul motivarii tuturor factorilor implicati, a stockholderilor in activitatile firmei, motivarea puternica a factorilor implicati in activitatile firmei, corelata cu aportul potential si efectiv la rezultatele obtinute, trebuie sa ghideze in permanenta managementul firmei.
Principiul eficacitatii si eficientei exprima necesitatea modelarii sistemului de management al firmei, astfel incat sa se determine supravietuirea si competitivitatea sa.
1.2. Particularitatile societatii moderne
Intr-un sondaj, la care au participat 44 de experti din diferite domenii din America si Europa, care avea ca subiect predictii pentru deceniul 1990 - 2000 cu prelungiri in deceniul 2000-2010 au rezultat peste 100 de tendinte diferite privind societatea contemporana. S-au conturat astfel noua cauze importante ale schimbarii societatii contemporane, si anume:
Maturizarea populatiei. Se vor manifesta preocupari sporite in domeniul fortei de munca, de natura educationala si de schimbare a politicii de pensionare in sensul intarzierii iesirii la pensie.
Apare o societate pestrita din punct de vedere demografic. Se ajunge la o forta de munca ce inglobeaza culturi diferite (datorita in primul rand emigrarii), iar produsele si serviciile vor trebui adaptate la aceste conditii demografice.
Mutatie in roluri societale. Se estompeaza granitele dintre sectoarele de stat si privat.
Economie informatizata. Mariajul computerelor cu tehnologia comunicationala transforma informatia intr-o resursa strategica.
Globalizare. Rolul dominant al Americii in economia globala va descreste, in timp ce influentele Japoniei si Europei se vor majora.
Accent pe calitatea vietii. Emanatiile toxice, calitatea ingrijirii curente a copiilor si batranilor, precum si riscurile imbolnavirilor profesionale vor capata o atentie sporita.
Restructurare economica. Vor aparea noi ramuri industriale. Reconversia profesionala va capata importanta crescuta, corespunzator unei economii aflate intr-o schimbare rapida.
Se redefineste familia si habitatul. Traditionala familie este inlocuita de cupluri fara copii, cupluri de necasatoriti, parinti singuri si familii cu doua venituri. Tot mai multi oameni vor fi capabili sa lucreze acasa, sa foloseasca serviciile bancare si sa-si faca piata fara a se deplasa de la domiciliu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Sistemului de Management.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!