Evaluarea Stocurilor

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Norma internationala IAS 2 - Stocuri prezinta aspecte cu privire la evaluarea stocurilor, modalitatile de determinare a bazelor de evaluare si informatiile referitoare la stocuri ce trebuie prezentate in situatiile financiare.
Diferentele in sistemele contabile au fost identificate cu mult timp in urma, de cel putin un sfert de secol. Inca de atunci eforturile au fost canalizate spre armonizare a sistemelor contabile contemporane de catre Uniunea Europeana si de catre Comitetul pentru Standarde Internationale de Contabilitate.
IAS 2 prezinta informatii cu privire la modul de determinare a costului stocurilor, care urmeza a fi reportat in bilant precum si de recunoastere ulterioara ca o cheltuiala, cuprinzand orice reducere a valorii contabile la valoarea neta realizabila. Aceasta nu se aplica stocurilor de animale vii, produselor agricole si forestiere, minereurilor in cazul in care acestea sunt evaluate la valoarea neta realizabila (conform practicii in domeniu). Aceasta excludere se aplica numai producatorilor de stocuri, prelucratorii sau alte unitati de procesare sau transformare nefiind exclusi de la prevederile IAS 2 . 
Lucrarea de fata are menirea de a prezenta aspectele legate de organizarea contabilitatii financiare cu privire la evaluarea stocurilor, avand titlul: ``Evaluarea stocurilor conform Standardelor Internationale de Contabilitate.`` Obiectivul principal al acestei lucrarii il constituie evidentierea diferentele existente intre IAS 2 - Stocuri si OMFP 3055/2009.
Structurata pe trei capitole principale, lucrarea ofera in primul capitol notiuni generale privind stocurile si un studiu comparativ. In capitolul urmator sunt prezentate aspectele practice privind evaluarea stocurilor, iar in ultimul capitol sunt realizate concluziile si propunerile acestei lucrari.
CAPITOLUL I
ELEMENTE TEORETICE PRIVIND EVALUAREA STOCURILOR
1.1. NOTIUNI GENERALE PRIVIND STOCURILE
Obiectivul acestui standard este acela de a prescrie tratamentul contabil pentru stocuri. O problema importanta in contabilizarea stocurilor o reprezinta valoarea costului ce urmeaza a fi recunoscuta drept activ si reportata pana cand veniturile aferente sunt recunoscute. Prezentul standard ofera indrumari referitoare la determinarea costului si la recunoasterea ulterioara a acestuia drept cheltuiala, inclusiv orice reducere a valorii contabile pana la valoarea realizabila neta. Standardul prezinta urmatoarele informatii privind formulele de determinare a costului care sunt utilizate la calcularea costurilor stocurilor. 
Stocurile sunt active:
(a) detinute in vederea vanzarii pe parcursul desfasurarii normale a activitatii;
(b) in curs de productie in vederea unei astfel de vanzari; sau
(c) sub forma de materiale si alte consumabile ce urmeaza a fi folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii .
Caracteristic stocurilor este faptul ca se consuma dintr-o data la prima lor utilizare.
In cadrul stocurilor se cuprind:
u marfuri, respectiv bunurile pe care unitatea le cumpara in vederea revanzarii sau produsele predate spre vanzare magazinelor proprii;
u materiile prime, care participa direct la fabricarea produselor si se regasesc in produsul finit integral sau partial, fie in starea lor initiala, fie transformata;
u materialele consumabile (materiale auxiliare, combustibili, materiale pentru ambalat, piese de schimb, seminte si materiale de plantat, furaje si alte materiale consumabile), care participa sau ajuta la procesul de fabricatie sau de exploatare fara a se regasi, de regula, in produsul finit;
u materialele de natura obiectelor de inventar,
u produsele, respectiv:
o semifabricatele, prin care se intelege produsele al caror proces tehnologic a fost terminat intr-o sectie (faza de fabricatie) si care trec in continuare in procesul tehnologic al altei sectii (faze de fabricatie) sau se livreaza tertilor;
o produsele finite, adica produsele care au parcurs in intregime In/ele procesului de fabricatie si nu mai au nevoie de prelucrari ulterioare in cadrul unitatii, putand fi depozitate in vederea livrarii sau e x pediate direct clientilor;
o rebuturile, materialele recuperabile sau deseurile;


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Stocurilor.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!