Evolutia Comunitatilor Europene in Context International

Cuprins disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL 1
CONSIDERATIUNI GENERALE . 5
1.1. Introducere . 5
1.2. Proiecte de organizare politica a unei viitoare Europe unite . 6
1.3. Incercari de organizare politica a Europei in perioada interbelica . 7
1.4. Integrarea europeana dupa cel de- al doilea razboi mondial . 9
CAPITOLUL 2
INFIINTAREA COMUNITATILOR EUROPENE . 12
2.1. Premisele infiintarii Comunitatilor Europene . 12
2.2. Crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului . 13
2.3. Crearea Comunitatii Economice Europene si a Comunitatii Europene a Energiei Atomice . 14
CAPITOLUL 3
EVOLUTIA COMUNITATILOR EUROPENE . 16
3.1. Infiintarea Comunitatilor Europene . 16
3.2. Tratatul de fuziune de la Bruxelles . 19
3.3. Actul Unic European . 20
3.4. Tratatul de la Maastricht . 21
3.5. Tratatul de la Amsterdam . 23
3.6. Agenda 2000 . 24
3.7. Reuniunea de la Nisa . 25
3.8. Conventia privind viitorul Europei . 26
3.9. Principalele prevederi ale Tratatului Constitutional . 30
3.10. Consiliul European de la Bruxelles . 33
BIBLIOGRAFIE . 38


Extras din disertatie Cum descarc?

R E Z U M A T 
Lucrarea "Procedura falimentului privind preluarea bunului societatii comerciale falite in contul creantei, suportarea cheltuielilor de procedura" este structurata pe trei capitole, fiecare avand rolul de a evidentia procedura falimentului privind preluarea bunului societatii comerciale falite in contul creantei precum si, suportarea cheltuielilor de procedura. 
In primul capitol, prin Proiecte de organizare politica a unei Europe unite, Incercarile de organizare politica a Europei in perioada interbelica, cat si prin Integrarea europeana dupa cel de al doilea razboi mondial , am acordat o atentie deosebita ideilor unor spirite luminate din Evul Mediu si din perioada interbelica care s-au materializat si au condus in final la garantarea egalitatii, securitatii si suveranitatii confederale; crearea de aliante militare; infaptuirea uniunii vamale; stabilirea unei monede comune; punerea in valoare in comun a coloniilor statelor membre; respectarea civilizatiilor fiecarui stat; protejarea minoritatilor nationale.
Al doilea capitol, intitulat Infiintarea Comunitatilor Europene am adus in prim plan premisele infiintarii unor organizatii europene ce au condus la constituirea unor organe supranationale cu competenta de a lua decizii in anumite domenii si de a le impune statelor membre, in considerarea ideii de edificare a unei Europe politice, pornind de la constituirea unei Europe economice, facand referire la Comunitatea Europeana A Carbunelui Si Otelului, Comunitatea Economica Europeana Si Comunitatea Europeana A Energiei Atomice.
In al treilea capitol, Evolutia Comunitatilor Europene, am subliniat despre importanta Infiintarii Comunitatilor Europene, Tratatul de fuziune de la Bruxelles, Actul Unic European, Tratatul de la Maastricht, Tratatul de la Amsterdam, AGENDA 2000, Reuniunea de la Nisa, Conventia privind viitorul Europei, despre Principalele prevederi ale Tratatului Constitutional , cat si despre Consiliul European de la Bruxelles.
CUVINTE - CHEIE: integrare regionala, piata comuna, uniunea vamala, comunitate europeana, tratat.
CAPITOLUL I
CONSIDERATIUNI GENERALE
1.1. INTRODUCERE
deea europeana are o indelungata si laborioasa traditie, ea preocupand din timpuri indepartate ganditori luminati, promotori ai progresului si vizionari. Europa, plasata ca o peninsula a marelui continent asiatic, reprezinta leaganul civilizatiei. Ea a dat omenirii inestimabile valori in toate domeniile preocuparilor umane. Practic, intreaga lume a preluat sau incearca sa preia valorile si civilizatia europeana. 
Tot in Europa a aparut si se desfasoara si cel mai vechi, mai dinamic si mai complex proces de integrare regionala. Mai mult chiar, in Europa au fost constituite doua sisteme de integrare, unul continental si unul atlantic, conturate in contextul razboiului rece. In constructia europeana au fost luate in considerare si politica externa si de securitate comuna, iar NATO, in noile conditii geo-politice a trecut si trece prin profunde transformari.
Dezbaterile despre constructia europeana se inscriu intr-un spectru larg de problematici, de la politica sociala pana la competentele majore ramase statelor nationale. "Cealalta Europa", iesita de dupa cortina de fier, bate la portile Occidentului, exprimandu-si vointa de aderare la structurile europene si euro-atlantice. Argumentele ei sunt variate, de la cele de natura istorica (Yalta) pana la ,,vidul de securitate" si riscurile unui Est instabil. De partea sa, Occidentul raspunde nuantat si pe etape; cu asistenta tehnica si strategii de preaderare (PHARE, acorduri economice), in cazul Uniunii Europene; cu structuri de dialog (Parteneriatul pentru pace, Consiliul de cooperare nord-atlantic), in cazul NATO. 
Pentru popoarele din Europa centrala si orientala vremea tranzitiei este deosebit de grea. Integrarea si mondializarea conditioneaza intr-o mare masura guvernarea economica si politica a statelor din fostul sistem comunist. Reformele de tot felul impun uneori mutatii dramatice. La randul ei, Uniunea Europeana, dincolo de faptul ca-si are propriile semne de intrebare, in genul procesului de luare a deciziilor sau efectele mondializarii referitor la extinderea spre Est, nu poate trece cu vederea diferentele in dezvoltarea economica sau problemele specifice politicii sale agricole, acestea putand zdruncina serios fondurile structurale. Dupa mai bine de patru decenii Europa este o zona geografica in care fiecare popor isi are viata sa nationala, valorile sale particulare, iar economiile statelor n-au nici aceleasi structuri, nici aceleasi atuuri, nici aceleasi forte.
1.2. PROIECTE DE ORGANIZARE POLITICA A UNEI EUROPE UNITE
Incepand cu finalul Evului mediu si continuand in toate epocile, spirite luminate au gandit diverse modele de organizare politica a Europei.
Dante Aligheri (1265-1321), poet si diplomat florentin, este probabil primul care intr-un Ev mediu inca in desfasurare a gandit la o Putere suprema care sa arbitreze litigiile intre monarhii feudali, dar cu respectul ,,diversitatii de popoare si obiceiuri".
Pierre Dubois, prin Tratatul de politica generala sugereaza constituirea unei Republici crestine.
George Podiebrad (1420-1471) lanseaza ideea unui sistem politic european compus din Adunare, Curte de Justitie, buget comun, armata comuna, proceduri, functionari etc.
In secolul Renasterii nu apar idei in sensul unitatii politice a Europei. Machiavelli promoveaza o ,,etica a puterii pusa in serviciul natiunilor".
Emeric Cruce, preot si matematician, elaboreaza in 1623 o lucrare in care considera ca se pot organiza pacea europeana, economia si comertul, printr-o adunare permanenta cu sediul la Venetia, care sa reuneasca reprezentanti din statele crestine.
Sully (1560-1641), ministrul lui Henric IV, proiecteaza o Europa compusa din 15 state.
William Penn (1644-1718), sugereaza o guvernare a Europei printr-o Dieta compusa din reprezentantii statelor.


Fisiere in arhiva (2):

  • coperta.doc
  • Evolutia Comunitatilor Europene in Context International.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!