Evolutia Impozitelor Directe in Sistemul Fiscal din Romania in Perioada 2008-2010

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I
IMPOZITELE DIRECTE IN CADRUL SISTEMULUI FISCAL DIN ROMANIA 4
1.1. CARACTERIZAREA GENERALA A IMPOZITELOR DIRECTE 4
1.2. IMPOZITELE REALE SI IMPOZITE PERSONALE 5
1.3. IMPOZITUL PE VENIT 6
1.3.1. IMPOZITUL PE VENITURILE PERSOANELOR FIZICE 7
1.3.2. IMPOZITUL PE VENITURILE PERSOANELOR JURIDICE 8
1.4. IMPOZITUL PE AVERE 8
1.5 IMPOZITUL PE PROFIT 10
CAPITOLUL II
REGLEMENTAREA IMPOZITELOR DIRECTE 13
2.1. REGULI DE APLICARE GENERALA 13
2.2. IMPOZITUL PE PROFIT 15
2.3. IMPOZITUL PE VENIT 17
2.4. IMPOZITELE SI TAXELE LOCALE 19
2.4.1. IMPOZITUL SI TAXA PE CLADIRI 19
2.4.2. IMPOZITUL SI TAXA PE TEREN 22
2.4.3. IMPOZITUL PE MIJLOACELE DE TRANSPORT 23
CAPITOLUL III
STUDIU DE CAZ: EVOLUTIA IMPOZITELOR DIRECTE 24
3.1. MASURI IMPORTANTE IN DOMENIUL POLITICII FISCALE DIN PERIODA 2005 -2006 24
3.2. EVOLUTIA IMPOZITELOR DIRECTE IN SISTEMUL FISCAL DIN 26
ROMANIA IN PERIOADA 2008-2010 26
3.3. SITUATIA ACTUALA SI PERSPECTIVE MACROECONOMICE, FISCALE SI BUGETARE PENTRU PERIOADA 2011 - 2013 32
CONCLUZII SI PROPUNERI 39
BIBLOGRAFIE 40


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
In fiecare moment de dezvoltare al societatii ii corespunde un anumit nivel al impozitelor, nivel care se schimba pe masura acestei dezvoltari. Specific evolutiei impozitelor in perioada postbelica este tendinta cresterii lor in marime absoluta si relativa.
Sporirea volumului impozitelor s-a realizat prin cresterea numarului platilor, cresterea materiei impozabile precum si majorarea cotei de impunere.
Rolul initial unic al impozitelor a fost de natura financiara. Acesta constituie principalul mijloc de procurare a resurselor financiare pentru acoperirea cheltulelilor publice.
In perioada moderna impozitele au fost folosite ca instrument al interventiei statului in viata economica, o metoda prin care se regleaza mecanismul pietei. In functie de intentia legiuitorului, impozitele se pot manifesta ca instrument de stimulare sau franare a unor activitati, de crestere sau de reducere a productiei ori a consumului unui anumit produs.
Pe plan social rolul impozitelor se concretizeaza prin faptul ca, prin intermediul lor, statul redistribuie o parte importanta din produsul intern brut intre clase si grupuri sociale, intre persoane fizice si juridice. In acest mod are loc o anumita rectificare a discrepantelor dintre nivelurile veniturilor.
Impozitele directe in evolutia lor, au tinut pasul cu dezvoltarea economiei, deoarece ele se stabilesc fie pe anumite obiecte materiale sau genuri de activitati, fie pe venit sau avere.
Caractristic acestor impozite este faptul ca, in intentia legiuitorului subiectul si suportatorul impozitului sunt una si aceeiasi persoana, cu toate ca uneori acestea nu coincid. 
Sunt echitabile, au cuantum si termene de plata precis stabilite.
In perioada post decembrista sistemul fiscal a fost marcat de schimbari majore, induse de mecanismele trecerii la economia de piata si de necesitatea de armonizare a sistemului fiscal romanesc cu abordarea si experienta fiscala a tarilor dezvoltate, cu traditie in economia de piata.
Astfel in ceea ce priveste impozitele directe, in domeniul impozitului pe profit s-au aplicat cote diferite, iar impozitul pe venitul populatiei a cunoscut evolutii semnificative mai ales in impozitarea activitatilor independente. 
Prin urmare, impozitele directe reprezinta instrumente veritabile cu ajutorul carora organele de decizie influienteaza dezvoltarea economico-sociala a tarii.
Lucrarea este structurata in trei capitole:
Capitolul I. Contine o caracterizare generala a impozitelor directe si locul pe care il detin acestea in cadrul sistemului fiscal din Romania. In acest capitol sunt detailate principalele impozite directe: impozitul pe venit, impozitul pe profit si impozitul pe avere.
Capitolul II. Sunt prezentate normele de aplicare a impozitelor directe in Romania si reglementarea acestora asa cum este prevazuta in Codul Fiscal, sfera de cuprindere a impozitului, scutiri, anul fiscal, cotele de impozitare.
Capitolul III. Prezinta o analiza a evolutiei impozitelor directe in cadrul sistemului fiscal din Romania in perioada 2008 - 2010. Principalele masuri in domeniul politicii fiscale si perspective macroeconomice, monetare, fiscale si bugetare in perioada 2008 - 2010 in Romania.
CAPITOLUL I
IMPOZITELE DIRECTE IN CADRUL SISTEMULUI FISCAL DIN ROMANIA
1.1. CARACTERIZAREA GENERALA A IMPOZITELOR DIRECTE
In evolutia lor, impozitele directe au tinut pasul cu dezvoltarea economiei, deoarece ele se stabilesc fie pe anumite obiecte materiale sau genuri de activitati, fie pe venit sau pe avere. Impozitele directe reprezinta forma cea mai veche de impunere. Ele s-au practicat si in oranduirile precapitaliste, dar au cunoscut o extindere si o diversificare mai mare in capitalism. La inceputul secolului al XX-lea, in locul impozitelor asezate pe obiecte materiale sau pe activitati, deci, impozitele reale au aparut impozitele stabilite pe diferite venituri (salarii, profit, renta) sau pe avere (mobiliara sau nemobiliara), deci impozite de tip personal, care au adus printre platitorii de impozite si marea masa a muncitorilor si functionarilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Impozitelor Directe in Sistemul Fiscal din Romania in Perioada 2008-2010.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!