Evolutia NATO dupa Incheierea Razboiului Rece

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul I 11
Teoria formarii si transformarii Aliantei Nord-Atlantice 11
Implicatiile anarhiei 11
Nevoia de securitate 13
Balanta de putere 14
Balansare vs. Aliniere 16
NATO dupa Razboiul Rece - O comunitate de securitate 22
Capitolul II 28
Concepte strategice 28
Stadiul actual al transformarii Aliantei 28
Parteneriatului Euro-Atlantic - adaptare si transformare 30
Conceptul Strategic al NATO 1991 32
Conceptul Strategic al NATO 1994 32
Conceptul Strategic al NATO 1999 34
Conceptul Strategic al NATO 2002 35
Conceptul Strategic al NATO 2010 35
Conceptul Strategic al NATO 2012 37
Capitolul III 39
Interventia NATO in Kosovo din 23 martie 1999 39
Originile conflictului 39
Venirea lui Sloboda Milosevic la putere 41
Occidentul in fata problemelor din Kosovo 43
Actiunea comunitatii de securitate NATO 46
Concluzii 54
Bibliografie 58


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere 
In lumea contemporana exista numeroase conflicte si probleme nerezolvate care pun in pericol securitatea internationala. Aceasta securitate sau mai degraba spus echilibru al sistemului international a fost asigurat in timpul Razboiului rece de balanta de putere. Mai exact echilibrul a fost dictat de cei doi mari poli de putere invingatori in al doilea Razboi Mondial si anume SUA si URSS. Este foarte adevarat faptul ca nu au fost singurele state care au iesit victorioase dar puterea unuia dintre ele era la acelasi nivel sau daca nu chiar mai mare decat o putere cumulata a celorlalte state. Acest lucru a condus la formarea Aliantei Nord-Atlantice in 1949 care era vazuta ca un instrument prin care se incearca protejarea statelor vest Europene.
Acesta este unul din motivele pentru care am ales ca tema de cercetare formarea NATO si transformarea Aliantei dupa 1990. Este foarte adevarat ca formarea Aliantei Nord-Atlantice poate fi analizata din mai multe perspective. Eu am ales sa analizez formarea aliantei NATO din perspectiva realista. Realistii sunt de parere ca statele formeaza aliante pentru a-si asigura propria securitate. NATO a existat sub aceasta forma pana la destramarea URSS, moment dupa care s-a vazut pusa in fata unei probleme si anume identificarea viitorului aliantei. Ca urmare s-a trecut la redefinirea aliantei care din punctul de vedere al constructivistilor a condus la transformarea NATO intr-o comunitate de securitate. Acest subiect legat de transformare este unul de larg interes astfel exista pareri pro si contra faptului ca NATO s-a transformat. La inceputul Razboiului rece chiar daca se afisa o incredere in strategia militara occidentala nou formata prin crearea NATO, alianta era vazuta mai degraba ca avand o mai mare importanta politica decat militara Nu putem spune ca este cu totul adevarat dar este foarte posibil ca strategiile militare sa aiba ca substrat actiunile politice. Daca nu erau implicatii politice este foarte greu de crezut ca era posibila formarea Aliantei Nord-Atlantice. Edward Kolodziej spre exemplu este de parere ca toate aspectele legate de securitate sunt probleme politice De aici este foarte usor sa ne dam seama ca NATO odata ce are ca scop asigurarea securitatii, constituie si o problema politica.
Vom reveni putin asupra problematicii formarii Aliantei. Putem spune despre aceasta ca a avut doua obiective: protejarea occidentului de expansiunea sovietica si comunista si in acelasi timp de orice fel de pericole. Existenta pericolului strategic a impus subordonarea tuturor celorlalte probleme. In acest fel se poate explica faptul ca au fost perioade cand NATO a trebuit sa accepte in alianta si state care la momentul respectiv cu greu puteau fi considerate ca fiind cu adevarat democratice Avand ca scop asigurarea securitatii membrilor sai, NATO a avut un aport destul de important la mentinerea unei stari care nu era foarte belicoasa si totodata a contribuit la castigarea unei competitii pe care nici ideologia, nici institutiile si in final nici economia taberei adverse nu era in masura sa o sustina. In aceeasi ordine de idei putem spune ca a fost vorba si de un conflict al civilizatiei si culturii, determinat totodata de regulile esentiale ale vietii internationale si al modului de guvernare. Situatia reala a lucrurilor in sistemul international s-a schimbat dupa ce pericolul care a dus la formarea Aliantei Nord-Atlantice a disparut odata cu caderea Cortinei de Fier. In mod automat a aparut si o intrebare care este pusa in discutie tot mai des si anume daca Alianta mai are sens sau daca va avea capacitatea sa se redefineasca. Raspunsul cel mai adecvat este acela ca NATO mai are sens sa existe pentru ca schimbarea produsa actualizeaza interesele strategice. Prin pierderea adversarului puternic si foarte bine localizat strategic se poate crede ca dispar motivele pentru care starea reala a lucrurilor ar fi putut sa determine NATO sa scada pretul valorilor pe care le apara sau in cel mai rau caz sa renunte la principiile sale fundamentale. Dar nu s-a intamplat asta, ci dimpotriva doreste sa aplice din plin aceste principii. In acelasi timp da dovada de o capacitate de readaptare dupa ce mediul international de securitate pentru care a fost format s-a schimbat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia NATO dupa Incheierea Razboiului Rece.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

ACHCAR Gilbert, Noul razboi rece, lumea dupa Kosovo, Editura Corint, Bucuresti, 2002.
ADLER, Emanuel BARNETT, Michael, Security Communities,Cambridge University Press, Cambridge, 1998, .
BELTRAN Jaques, BOZO Frederic, Etats-unis - Europe: reinventer l'Alliance, IFRI, Paris, 2001.
BLIN Arnaud, CHALIOND Gerard, GERE Francois, Puteri si influente, anuar de geopolitica si geostrategie 2000-2001, Editura Corint, Bucuresti, 2001.
BUZAN Barry, LITTLE Richard, Sistemele internationale si istoria lumii, Editura Polirom, Iasi 2003, 
CARAGEA,Cornel Europa intre integrare si fragmentare-,,Precedentul Kosovo'' si viitoarea arhitectura politica europeana, Editura Top Forum, Bucuresti, 2009.
COURTOIS, Stephane Dictionarul comunismului, Editura Polirom, Iasi, 2008.
DASCONICI Nicolae, GHELNEGEANU Mihail, BOLINTINEANU Alexandru, ONU organizare si functionare, Editura Academiei Republicii Populare Romane, Bucuresti 1962
DUROSELLE Jean-Baptiste, KASPI Andre, Istoria relatiilor internationale- 1948 pana in zilele noastre, Vol.II, Editura Stiintelor Sociale si Politice, Bucuresti, 2006..
FIDLER, Jiri, MARES Petr, Istoria NATO, Editura Institutul European, 2005
FRANCOIS DE ROSE, Al treilea razboi mondial nu a avut loc-NATO si pacea, Editura Nemira, Bucuresti 1998.
FRIDMAN Julian, BLADEN Christopher si ROSEN Steven, Alliance in International Politics, Boston, 1970
Fundatia nationala pentru romanii de pretutindeni. Centrul de analiza si documentare, Razboi in Balcani: Iugoslavia: primavara sangeroasa la sfarsit de secol in Balcani, Editura Aldo Press, Bucuresti, 1999.
GALLAGHER, Tom, Balcanii in noul mileniu in umbra razboiului si a pacii, Editura Humanitas, Bucuresti, 2006.
GELLMAN Burton, The path of the crisis, International Herald Tribune, 19 aprilie 1999.
GRIFFITHS Martin, Relatii internationale, scoli, curente, ganditori, Editura Ziua,Bucuresti, 2003.
GUZZINI Stefano, Realism si relatii internationale, Editura Institutul European,Iasi, 2000,
JARKA Beatrice Onica, Structuri de cooperare interguvernamentala institutionalizata, Ed. C.H. Beck, 2009, 
KALDOR, Mary The Imaginary War. Understanding the East


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!