Evolutia Oficiului European de Politie

Cuprins disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL 1
Uniunea Europeana - cel mai vechi, mai dinamic si mai complex proces de integrare regionala . 
1.1. Primele proiecte de organizare politica a unei Europe Unite . 5
1.2. Incercari de organizare politica a Europei in perioada interbelica . 7
1.3. Integrarea europeana dupa cel de-al doilea razboi mondial 7
1.4. Infiintarea Comunitatilor europene . 8
1.5. Evolutia Comunitatilor Europene . 10
1.6. Dezvoltarea constructiei europene dupa Tratatul de la Maastricht . 14
CAPITOLUL 2
Sistemul institutional al Uniunii Europene . 
2.1. Parlamentul European . 19
2.2. Consiliul Uniunii Europene 22
2.3. Comisia Europeana . 25
2.4. Curtea Europeana de Justitie . 28
2.5. Curtea Europeana de Audit . 30
2.6. Banca Europeana de Investitii 31
CAPITOLUL 3
Evolutii politice si institutionale . 
CAPITOLUL 4
Infintarea Europol . 
4.1. Misiune . 38
4.2 . Istoric . 39
4.3. Mandat 39
4.4. Sistemul computerizat al Europol (TECS) . 40
4.5. Finantare . 40
4.6. Personalul 40
4.7. Managementul si controlul . 41
CAPITOLUL V
Institutii de cooperare politieneasca internationala
BIBLIOGRAFIE 51


Extras din disertatie Cum descarc?

REZUMAT SI CUVINTE CHEIE
Rezumat:
Lucrarea de disertatie este alcatuita din cinci capitole in baza unui aparat bibliografic reprezentativ si actual.
In primul capitol am argumentat dezbaterile despre constructia europeana care se inscriu intr-un spectru larg de problematici, de la politica sociala pana la competentele majore ramase statelor nationale. ,,Cealalta Europa", iesita de dupa cortina de fier, bate la portile Occidentului, exprimandu-si vointa de aderare la structurile europene si euro-atlantice. Argumentele ei sunt variate, de la cele de natura istorica (Yalta), pana la ,,vidul de securitate" si riscurile unui Est instabil. La randul sau, Occidentul raspunde nuantat si in etape; cu asistenta tehnica si strategii de preaderare (PHARE, acorduri economice), in cazul Uniunii Europene; cu structuri de dialog (Parteneriatul pentru pace, Consiliul de cooperare nord-atlantic), in cazul NATO.
In continuarea lucrarii am evidentiat faptul ca in cadrul intrunarii de la Essen Consiliul European a stabilit orientarile generale de actiune pentru consolidarea strategiei in domeniul cresterii economice, al competitivitatii produselor si al cresterii gradului de ocupare a fortei de munca, facand referire la modul de combatere a somajului. Se realizeaza, de asemenea, acordul asupra unei strategii destinate strangerii legaturilor cu tarile asociate din Europa Centrala si de Est si a ajutarii acestora pentru a deveni mai apropiate de standardele uniunii. Se reitereaza hotararea de a stabili un parteneriat Euro-Mediteranean. In decembrie, la Lisabona se semneaza Tratatul cu privire la Carta Europeana a Energiei. Incepand cu 1 ianuarie 1995, Austria, Finlanda si Suedia devin membre ale Uniunii Europene.
In concluzie putem afirma faptul ca Uniunea Europeana a cunoscut un amplu proces de dezvoltare si transformare in cei peste 50 de ani care au trecut de la constituire. Pe de alta parte, numarul de state membre a crescut spectaculos in special ca urmare a marii extinderi ce a avut loc in anul 2004, cand zece state noi au devenit membre ale Uniunii Europene . Pe de alta parte, insesi obiectivele Uniunii Europene au cunoscut o dezvoltare spectaculoasa: de la o modesta organizatie economica, care isi propunea numai ,,punerea in comun" a resurselor de carbune si otel pana la o organizatie considerabila, ce insumeaza vointele a 450 de milioane de cetateni ai Europei. 
Cuvinte cheie: institutii europene, regulament, directiva, codecizie, investitii, control, mandat, misiune.
CAPITOLUL I
UNIUNEA EUROPEANA - CEL MAI VECHI, MAI DINAMIC SI MAI COMPLEX PROCES DE INTEGRARE REGIONALA
1.1. Primele proiecte de organizare politica a unei Europe Unite
Ideea unei institutii europene nu este noua, statele si cetatenii Europei subliniind de-a lungul timpului, in diferite forme si prilejuri, necesitatea strangerii randurilor, pe baza unor traditii si valori comune, in fata unor provocari diverse, incepand de la spectrul unor conflicte armate si terminand cu necesitatea armonizarii dezvoltarii economice si sociale .
Europa, plasata la o peninsula a marelui continent asiatic, reprezinta leaganul civilizatiei. Ea a dat omenirii inestimabile valori in toate domeniile preocuparilor umane. Practic, intreaga lume a preluat sau incearca sa preia valorile si civilizatia europeana.
Tot in Europa a aparut si se desfasoara si cel mai vechi, mai dinamic si mai complex proces de integrare regionala. Mai mult chiar, in Europa au fost constituite doua sisteme de integrare, unul continental si altul atlantic, conturate in contextul razboiului rece. In constructia europeana au fost luate in considerare si politica externa si de securitate comuna, iar NATO - in noile conditii geo-politice - a trecut si trece prin profunde transformari.
Dezbaterile despre constructia europeana se inscriu intr-un spectru larg de problematici, de la politica sociala pana la competentele majore ramase statelor nationale. ,,Cealalta Europa", iesita de dupa cortina de fier, bate la portile Occidentului, exprimandu-si vointa de aderare la structurile europene si euro-atlantice. Argumentele ei sunt variate, de la cele de natura istorica (Yalta), pana la ,,vidul de securitate" si riscurile unui Est instabil. La randul sau, Occidentul raspunde nuantat si in etape; cu asistenta tehnica si strategii de preaderare (PHARE, acorduri economice), in cazul Uniunii Europene; cu structuri de dialog (Parteneriatul pentru pace, Consiliul de cooperare nord-atlantic), in cazul NATO.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Oficiului European de Politie.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!