Evolutii privind Achizitiile Publice in Romania Inainte si dupa Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I
CONSIDERATII TEORETICE PRIVIND ACHIZITIILE PUBLICE
In Romania, ca de altfel in toate celelalte tari care au aderat la Uniunea Europeana, legislatia in domeniul achizitiilor publice a suferit modificari succesive. Acest fapt s-a datorat, pe de o parte, necesitatii indeplinirii angajamentelor asumate in vederea integrarii, dar si a adaptarii continue la realitatile economiei de piata romanesti.
In anul 2001 s-a emis Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 60 care are drept scop stabilirea principiilor, cadrului general si a procedurilor pentru atribuirea contractului de achizitie publica , precum si a cailor de atac al actului sau deciziei autoritatii contractante care aplica una dintre procedurile de atribuire a contractului de achizitie publica.
Pachetul legislativ privind atribuirea contractelor de achizitii publice, respectiv Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006 , aprobata cu modificarile si completarile ulterioare, Hotararea Guvernului nr.925/2006 si Hotararea Guvernului nr. 1660/2007, prin care a fost adoptat aquis-ul comunitar in domeniu, tine seama de diversitatea si complexitatea contractelor de achizitie publica ce sunt atribuite de autoritatile contractante , dar si de facilitatile puse la dispozitie de noile tehnologii informationale.
Reforma sistemului achizitiilor publice este un angajament esential asumat de Guvern in procesul de aderare la Uniunea Europeana, implicand restructurarea institutionala, reformarea mentalitatilor care au stat la baza sistemului de achizitii publice precum si eforturi sustinute din partea tuturor institutiilor publice care au obligatia de a respecta prevederile cadrului legislativ in domeniu. Reforma sistemului achizitiilor publice a fost si este o prioritate a Guvernului, care s-a angajat sa furnizeze resursele necesare in desfasurarea acestui proces.
In contextul respectarii angajamentelor asumate de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europena, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (A.N.R.M.A.P.) s-a infiintat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 74/2005 aprobata cu modificari prin Legea nr. 111/2006, ca institutie publica, in subordinea Guvernului si coordonarea directa a Primului - Ministru si reprezinta elementul pivot pe care s-a bazat implementarea Strategiei de reforma a sistemului achizitiilor publice din Romania, adoptat prin H.G. nr.901/2005.
Depasind cifra de 16% din media PIB - ului Uniunii Europene, achizitiile publice reprezinta una din principalele surse care alimenteaza procesul continuu de dezvoltare economica si sociala a Statelor Membre ale Uniunii Europene.Activitatea A.N.R.M.A.P. este orientata spre crearea si intretinerea unui cadru propice valorificarii intregului efort economic angajat si cresterii impactului social al procesului de achizitie publica, prin sustinerea unui sistem de achizitii publice sanatos, eficient si credibil. Mentinera unui cadru corespunzator de aplicare conforma a legislatiei in domeniul achizitiilor publice si responsabilizarea autoritatilor contractante si/sau a persoanelor fizice/juridice care au obligatia de a aplica procedurile de atribuire este singura modalitate prin care se poate garanta eficienta utilizarii fondurilor publice. 
1.1. Definirea achizitiilor publice
Achizitia publica reprezinta dobandirea definitiva sau temporara, de catre o persoana juridica definita ca autoritate contractanta, a unor produse, lucrari sau servicii, prin atribuirea unui contract de achizitie publica. Domeniul era reglementat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice, astfel cum a fost aprobata prin Legea nr.212/2002. Adoptarea noii legislatii a avut ca scop nu numai transpunerea acquis-ului comunitar in domeniu dar si crearea unui sistem eficient de achizitionare a produselor, lucrarilor si serviciilor, sistem care are la baza un set de principii generale care vizeaza asigurarea liberei concurente, tratamentul egal, transparentei si, nu in ultimul rand, al utilizarii eficiente a fondurilor publice a fost o prioritate. 
Perfectionarea cadrului legislativ armonizat care a fost implementat in domeniul achizitiilor publice pe masura ce acquis-ul comunitar se modifica si/sau este imbunatatit, astfel incat sa se asigure permanent un grad cat mai ridicat de coerenta a legislatiei nationale in vigoare, concomitent cu respectarea deplina a compatibilitatii/conformitatii cu prevederile acquis-ului comunitar.
Realizarea unui sistem al achizitiilor publice eficient si credibil reprezinta
unul din elementele fundamentale ale procesului de integrare in Uniunea Europeana, cu impact asupra tuturor celorlalte arii de interes ale aquis-ului comunitar aferent ,,Pietei interne". 
Procesul de achizitii publice exista cu scopul de a crea cadrul necesar cheltuirii fondurilor alocate autoritatilor contractante. Acestea trebuie sa gestioneze aceste fonduri in asa fel incat, pe parcursul anului, sa-si poata desfasura activitatea in conditii optime. 
In prezent, cadrul legislativ care reglementeaza aceste reguli este stabilit de
urmatoarele acte normative: Ordonanta de urgenta nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii aprobata prin Legea nr. 337/2006, modificata si completata prin Legea nr. 128/2007, OUG nr. 94/2007, HG nr. 942/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2006, Ordinul nr. 155/2006 privind aprobarea Ghidului pentru atribuirea contractelor de achizitie publica, Directiva Europeana 17 / 2004 / CE, Directiva Europeana 18 / 2004 / CE, Directiva Europeana 66/2007/CE.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutii privind Achizitiile Publice in Romania Inainte si dupa Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!