Factoringul International

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 3
CAPITOLUL I. FACTORINGUL INTERNATIONAL 5
I.1. Conceptul de factoring 5
I.2. Originea operatiunilor de factoring 5
I.3. Functiile oferite de operatiunea de factoring 6
I.4. Clasificarea operatiunilor de factoring 8
CAPITOLUL II SERVICIILE DE FACTORING LA NIVEL MONDIAL SI IN ROMANIA 10
2.1 Organizatii internationale pe piata mondiala a factoringului 10
2.2 Evolutia operatiunilor de factoring la nivel mondial 12
CAPITOLUL III DERULAREA OPERATIILOR DE FACTORING IN ROMANIA 24
3.1 Istoricul factoringului in Romania 24
3.2. Prezentarea exportatorului S.C. Sublicom S.A. 30
3.2. Procedura de analiza si incheierea Contractului de Asigurare.32
3.2.2. Identificarea riscurilor.33
3.2.3 Stabilirea conditiilor de asigurare.34
3.2.4 Intocmirea si aprobarea Referatului de aprobare a cererii de asigurare.35
3.2.5 Redactarea si incheierea contractului de asigurare.36
CONCLUZII 39
BIBIOGRAFIE.43


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
In lucrarea "Factoring International" am urmarit sa reliefez rolul important al operatiunilor de factoring, alaturi de alte operatiuni de finantare similare. 
Lucrarea este axata pe prezentarea metodelor moderne si eficiente de finantare a agentilor economici care se ocupa de comertul exterior.
Cea mai dificila problema cu care se confrunta firmele romanesti in perioada actuala este asigurarea resurselor financiare in volumul si perioada necesara si la un cost rezonabil.
Finantarea comertului exterior prin metodele moderne este sensibil mai eficienta decat finantarea prin modalitati clasice de creditare.
Livrarea unui bun sau prestarea unui serviciu cu plata la termen reprezinta punctul forte de crestere a exporturilor, insa aceasta facilitate oferita importatorilor poate determina cresterea riscurilor la care exportatorii sunt expusi pana la data incasarii. Incasarea creantelor poate deveni o problema care ar afecta serios activitatea exportatorului.
Lipsa temporara de lichiditate, ca urmare a livrarii cu plata la termen, obligatia onorarii la timp a datoriilor angajate fata de terti, alti factori interni si externi care actioneaza asupra economiei unei tari pot transforma o afacere profitabila intr-o afacere paguboasa 
Asemenea probleme pot fi rezolvate prin apelarea de catre exportatori la tehnicile moderne de finantare. De aceea, exportatorii trebuie sa fie constienti asupra posibilitatilor existente pentru acoperirea riscurilor si pentru transformarea in lichiditati a creantelor scadente la termen si sa apeleze la acele tehnici de finantare care sunt favorabile.
Se manifesta mari reticente la utilizarea factoring-ului, ca urmare a neintelegerii continutului, necunoasterii modului de folosire si nesesizarii avantajelor multiple implicate sau mobilizarea imediata a creantelor scadente reprezinta o necesitate pentru exportatori. In aceasta lucrare am prezentat rolul important al comertului exterior in dezvoltarea realtiilor dintre tari acum, totodata aderati la Uniunea Europeana si modul in care Banca Import-Export a Romaniei, BRD, sprijina dezvoltarea prin tehnicile speciale de finantare, asigurare, garantare. Am prezentat gama larga de produse oferite de BRD. tinzand sa corespunda problemelor ridicate de exportatori. In continuarea lucrarii, pentru modalitatile de finantare moderne, am inceput cu definirea notiunilor implicate, dupa care am evidentiat continutul acestor si modul lor de utilizare, cu accent pe produsul bancar numit factoring.
In mod detaliat, am prezentat modalitatea de derulare a operatiunii de factoring la BRD. continuand cu implementarea unui exemplu de Acord Global de Factoring, contractat de o societate comerciala, 
S.C. SUBLICOM S.A., care a apelat la BRD. pentru finantarea pe baza de creante comerciale, crente aparute in urma relatiilor comerciale internationale cu partenerii straini.
In final, am punctat avantajele, dar si eventuale dezavantaje ale folosirii tehnicilor de finantare prin operatiuni de factoring, pentru partile implicate: exportator, importator, finantator.
In conditiile integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, aceste tehnici moderne de finantare devin o necesitate pentru tot mai multe firme, care trebuie sa fie competitive pe pietele externe.
CAPITOLUL I. FACTORINGUL INTERNATIONAL 
I.1. Conceptul de factoring
Factoring-ul reprezinta un mecanism de finantare prin care se obtin lichiditati din vanzarea de facturi a caror scadenta nu depaseste de regula 180 zile, prin preluarea de catre societatea cumparatoare (banca comerciala, societate de factoring etc.), de la clientul beneficiar, a facturilor acestuia, contra unei sume de bani (agio). 
Factoring-ul se materializeaza intr-un contract incheiat intre o parte, denumita "aderent", furnizoare de marfuri sau prestatoare de servicii si o societate bancara sau o institutie financiara specializata, denumita "factor", prin care acesta din urma asigura finantarea, urmarirea creantelor si protectie riscurilor de credit, iar aderentul cedeaza factorului, cu titlu de vanzare sau de gaj, creantele nascute din vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru terti.
I.2. Originea operatiunilor de factoring
Cu o utilizare recenta si mai putin dezvoltata in Romania, factoring-ul nu este un concept nou, ci unul ale carui origini s-au conturat inca din Roma antica atunci cand producatorii sau comerciantii bogati isi angajau agenti sau factori in scopul gestionarii vanzarilor de marfuri.
O prima ascensiune a factoring-ului si a factorilor (agenti de factoring) s-a realizat in secolul al XIX-lea in SUA ca urmare a cresterii populatiei pe continentul American si implicit a cererii de marfuri textile, care, in acele vremuri, erau importate din Europa. In aceste conditii, exportatorii europeni, fara a avea la dispozitie mijloacele moderne de comunicare intalnite astazi (telefon, fax, transport aerian) si cu un nivel redus de cunoastere a pietei americane, au apelat la factori in scopul formarii, mentinerii si vanzarii stocurilor de marfa in SUA. Astfel factorii asigurau preluarea fizica a marfii, depozitarea ei, identificarea clientilor, vanzarea si incasarea marfurilor vandute, in scopul unei remuneratii sau al unui comision incasat de la exportatorul european.


Fisiere in arhiva (1):

  • Factoringul International.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

- Anghelache, Constantin - Romania 2002", Ed. Economica, Bucuresti; 
- Seitan, Oana - Plati si garantii internationale, Ed. Reprograph, Craiova, 2003.
- Carstea, Ani - Consortiile bancare si factoring-ul - certitudini ale cooperarii financiar-bancare internationale, Bucuresti, 2000
- Consortiile bancare si factoring-ul - certitudini ale cooperarii financiar-bancare internationale, Bucuresti, 2000;
- Mihai, Ilie; Mihai, Tiberiu-Ionut - Trade Finance. Finantarea comertului, Ed. Economica, Bucuresti, 2002;
- Trade Finance. Finantarea comertului, Ed. Economica, Bucuresti, 2002;
- Gheorghe, Mihai; Imireanu, A. - Produse si servicii bancare in relatiile de plati, Ed. Tribuna Economica, Bucuresti, 2002;
- Produse si servicii bancare in relatiile de plati, Ed. Tribuna Economica, Bucuresti, 2002;
- Roventa, Mihaela - Introducere in forfetare si factoring. Tehnici moderne de finantare a activitatii de export. Ed. Economica, Bucuresti, 2002;
- Introducere in forfetare si factoring. Tehnici moderne de finantare a activitatii de export. Ed. Economica, Bucuresti, 2002;


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!